Connect with us

Lépten-nyomon

1600 dolgozójától válik meg a Tungsram

A cégnél nagyjából 3100-an dolgoznak, vagyis a munkavállalók több mint fele beleesik a csoportos leépítésbe.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

A Városi Kurír is megírta, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig.

Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés

Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor. A cégnél nagyjából 3100-an dolgoznak, vagyis a munkavállalók több mint fele beleesik a csoportos leépítésbe.

Ujhelyi István, a Magyar Szocialosta Párt európa parlamenti képviselője a facebookon írta meg, hogy “nem kérdés, hogy a magyar államnak a rendelkezésére álló minden eszközzel segítenie kell a megélhetésüket elveszítő embereket, különösen a jelenlegi válságos időszakban.”

Az Európai Unió számos olyan programot és támogatást biztosít, amely ilyen helyzetekben elérhető és igényelhető a tagállamok számára.

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap például olyan embereknek nyújt segítséget, akik a globalizáció által okozott gazdasági változások következtében elveszítették állásukat. Elsősorban olyan leépítések esetében lehet aktiválni ezt a több mint kétszázmillió eurós, többéves keretet, amikor legalább kétszáz főt bocsátanak el egy adott vállalkozástól.

Ebből az uniós pénzből lehet támogatni az érintetteket abban, hogy új munkahelyet találjanak, saját vállalkozást indítsanak, oktatásban, illetve átképzésben vehessenek részt.

A legtöbb tagállam folyamatosan él is ezzel a lehetőséggel

“Teljességgel érthetetlen, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a Fidesz-kormány 2010 óta eddig egyetlen egy alkalommal sem igényt még ebből a közös európai programból támogatást a munka nélkül maradt magyar dolgozók támogatására. Nem ez az egyetlen olyan uniós keret, illetve lehívható támogatás, amelyet a Fidesz-kormány megmagyarázhatatlan okokból a brüsszeli kasszában hagy; így volt például ez a covid-járvány idején az utazási korlátozások feloldását segítő ingyenes tesztek biztosításához szerzett uniós kerettel is, amelyből szintén nem igényeltünk egyetlen fillért sem.”

Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy három évvel ezelőtt a kormány és a Tungsram stratégiai partnerséget kötött. A megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója írta alá.

Három évvel ezelőtt az új tulajdonos arról beszélt, hogy:

“Új ágazatokat kell kialakítani a termelésben. Egy stabil cég, mely stabilan fenntartja a munkahelyeket, több lábon állást igényel.”

Úgy látszik ez nem sikerült, ma pedig a cég vezetése az inflációt, a gazdasági visszaesést és a háborút kárhoztatja, ám egy szót sem szól a menedzsment felelősségéről.

Jörg Bauer 2019-ben azt mondta: “A német cégértékelési szempontok szerint egy családi vállalatnak 1 milliárd eurós éves forgalmat kell elérnie ahhoz, hogy a nemzetközi piacon bejusson a vezető ligába.”

Stratégiai partnerséget kötött a magyar kormány és a Tungsram

Szijjártó Péter, külügyminiszter 2019. január 7-én hangoztatta:

“Új gazdasági korszakba léptünk, amelyben az adaptálódni képtelen vállalatok a vesztesek közé kerülnek majd.”

Népszava: Homályos közlések a Tungsram-szerződés kapcsán

“Miközben a tudósítások következetesen Tungsramot, illetve Tungsram-csoportot említenek szerződő félként, értesülésünk szerint maga a társaság a hazai gyárak és szerződések tulajdonosa, a tavaly februárban (2018, a szerk) újonnan alapított újpesti Tungsram Operations Kft. Áprilisban a GE Hungary Kft.-től ez a cég került át a Rohrerhof Menedzsment Kft.-hez, amely július óta a januárban alapított Tungsram Group Zrt.-é, amit a közvetlenül Jörg Bauer jegyezte Confluentia Holding alapított.”

Ennél is izgalmasabb, hogy az Orbán-kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Jörg Bauer cége, a Tungsram Operations Kft. 2021-ben nettó 14 750 000 forintért készített tanultmányt egy nukleáris fűtőelemeket gyártó üzem létrehozásának feltételei. A tanulmányt a Miniszterelnökség rendelte.

Az Átlátszó.hu birtokába került szerződést 2021. május végén írta alá Jörg Bauer, a Tungsram Operations Kft. ügyvezetője és Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár, a szakmai ellenjegyző pedig Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár volt.

A Nukleáris üzemanyag kazettagyártó üzem számára alkalmas telephely vizsgálata tárgyú tanulmány elkészítése az indoklás szerint feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy az államtitkár el tudja látni a jogszabályban meghatározott feladatait.

Az Átlátszóhoz eljutott Tungsram-szerződésből az derül ki, hogy a Miniszterelnökség által bekért három árajánlat közül a Tungsram Operations Kft.-é volt a legalacsonyabb összegű, éppencsak a közbeszerzési értékhatár alatti ajánlat, ezért nyerte meg a versenyeztetési eljárást.

Annak ellenére nyert a Tungsram, hogy nincs referenciája a nukleáris iparban

Szijjártó Péter külügyminiszter 2020-ban Abu Dzabiban tett magasrangú látogatása során legfontosabb megállapodásként emelte ki, hogy „a Tungsram leányvállalatot hoz létre Abu Dzabiban és egy gyárat épít 4 millió dollár értékben, amihez a magyar kormány is pénzügyi támogatást biztosít”.

Szintén 2020-ban kapott a vállalat 282 millió forint állami támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól egy üvegfeldolgozó üzem létrehozására a zalaegerszegi gyárban. Az 564 millió forintos beruházással (amelynek felét az állami támogatás adja) elérhető a színesüvegbura-termékek költséghatékonyabb, versenyképesebb gyártása.

Szijjártó Péter: “A magyar kormány támogatni fogja a Tungsramot a külpiaci tevékenységének fokozásában. Ehhez kapacitás kell, ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a zalaegerszegi beruházást. A Tungsram magyar multi, amely 60 százalék fölé növelte magyar beszállítói arányát, 650 hazai kkv köszönheti a kiszámítható működés lehetőségét neki.”

Vertikális farm 150 négyzetméteren

2021-ben pedig 250 forint állami támogatás mellett 575 millió forintvól kutatási és növénytermesztési kísérletek céljából létrehoztak egy ún. vertikális farmot (ez beltérben, szabályozott körülmények között, automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális világítási megoldások alkalmazásával végzett növénytermesztést jelent).

A farm a Biopólus Zrt. biotechnológiai tudását alkalmazva a KÉSZ Csoport kivitelezésében készült az Eisberg kereskedelmi partnerségével.

Forrás: Átlátszó / Tungsram

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP