Connect with us

Jut eszembe

’56 óta nem írt rólunk ennyit a világsajtó, bár most se tennék -Orbán kétes dicsősége – Tölgyessy Péter volt SZDSZ elnök kitálal egy tudományos műben

Published

on

Hirdetések

A volt SZDSZ-elnök, majd Fidesz-képviselő alkotmányjogász Tölgyessy Péter szerint a világsajtó sok túlzásba esik, miközben harci újságírást művel a magyar kormány ellen, de tény, hogy Orbán a Nyugattal való törésre tette fel a politikáját, és ebből Magyarország idáig mindig rosszul jött ki.

Magyarországról csak 1956-ban írtak annyit Nyugaton, mint az utóbbi években,

és ez döntően Orbán Viktornak köszönhető, aki főleg a menekültválság óta igazi médiasztár a világban – ennek azonban nagyon veszélyes következményei lehetnek nemcsak rá és az ő politikájára, de az egész országra nézve, a nagy lapok ellen politizálni ugyanis rendkívül nehéz. Erről Tölgyessy Péter beszélt egy frissen megjelent könyv, a Magyarországról szóló nyugati sajtóbeszámolókat 1848-tól mostanáig számba vevő könyv bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémián.

A neves szerzőgárdát felvonultató kötet azt mutatja meg, hogy Magyarország hogyan jelent meg a világ közvéleményét leginkább meghatározó legfontosabb újságokban a New York Timestól a nagy nyugat-európai lapokig az elmúlt 170 évben, és ez együtt elég tanulságos összegzés: a legtöbb korszakban nem túl jó, máskor annál is rosszabb a sajtó néhány kivétellel, mint 1848 vagy 1956 fellángolása idején.
A Magyarországról szóló cikkek nagy része Tölgyessy szerint nem elfogulatlan, sokkal inkább harci újságírásnak nevezhető, a hangnemük pedig közel van a hazai ellenzék meglátásaihoz – egyik példája szerint még a mértékadó Foreign Affairs is pszichologizáló magyarázatokkal operál, Orbán zsarnoki természetével magyarázza a magyar fejleményeket, elszakítva azokat a világpolitikai konszenzustól. A világlapok

„láthatóan nem annyira megérteni, mint inkább elítélni, végső soron legyőzni”

akarják Orbánt, előbb születnek meg a minősítések, és később keresnek ezeket igazolni látszó tényeket, és gyakori a civilizációs magaslatról való mindent jobban tudás is – írja az elemző.

Hirdetések

A legjobb sajtónk a késő Kádár korban volt

Tölgyessy visszatekintése szerint a Magyarországgal foglalkozó nyugati sajtó az elmúlt évtizedekben mindig elég egyoldalú volt, és sokszor nem igazán értették az itteni mélyrétegeket. A legjobb sajtónk szerinte a nyolcvanas években, a késő Kádár-korban volt, amikor itthon már a pártvezetők is nagyjából látták, hogy a rendszer menthetetlen. A kelet-európai rendszerváltástól a nyugati nyilvánosság leginkább tartott, ők mindenekelőtt stabilitást akartak, és a magyar Gorbacsovot akarták megtalálni a reformkommunisták között – emiatt egy ideig Grósz Károlynak is nagyon jó nyugati sajtója volt.

Oldalak: 1 2

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements