Connect with us

Jut eszembe

A belarusz-lengyel határon eszkalálódó menekültválságnak eddig 11 halálos áldozata volt

Fiatal szíriai férfit temettek a belarusz-lengyel határon hétfő este.

Published

on

Hirdetések

Fiatal szíriai férfit temettek a belarusz-lengyel határon hétfő este. A 19 éves Ahmad Al Haszan akkor vesztette életét, mikor megpróbált átjutni Fehéroroszországból Lengyelországba.

Testét a határhoz közeli Bohoniki falujában temették el, a kicsinyke tatár-muszlim közösség tagjainak körében. A szertartást imával zárta le a maroknyi jelenlévő.

Ahmad családja nem volt köztük: ők telefonon keresztül, a távolból tudtak csak elbúcsúzni szerettüktől, miután egy szíriai származású, a közelben élő orvos megtette nekik ezt az utolsó szivességet.

Maciej Szczesnowicz szerint a tinédzser – egyike annak a 11 migránsnak akik a belarusz-lengyel határon kialakult menekültválságban életüket vesztették – akkor halt meg, mikor megpróbálta átúszni a Bug folyót, mely a két országot egymástól elválasztja.

Hirdetések

A fiatal fiú családja szerint azt remélte, hogy Európában továbbtanulhat majd, ezért indult el a kockázatos útra. Elmondásuk szerint tanulmányait abban a jordániai menekülttáborban is folytatta, ahova a szíriai Homsz városából menekültek el a háború alatt – magyarázta Kasim Sadi orvos az összegyűlteknek.

A helyi tatárok muszlim közösségének vezetője, Maciej Szczesnowicz később arról beszélt, hogy Ahmad “emberi lény volt… egy muszlim, egy fiatal”, és nem is volt kérdés, hogy “olyan temetést kapjon, mely méltó hozzá”.

Hazaküldték a holttesteket Irakba, a kurdokhoz

Többezer kilométerrel odébb egy másik fiatalember teste ugyanebben az órában megérkezett az iraki Irbil repülőterére.

Gajlan Delir Iszmael az iraki Kurdisztánból 25 éves volt, és szintén a határátlépés során vesztette életét. Ő azért kelt útra, mert új életet akart kezdeni Németországban, ahol krónikus betegségét szerette volna kezeltetni. Akkor döntött a fehéroroszországi utazás mellett, mikor más irakiaktól azt hallotta, hogy a könnyedén megkapott belarusz turistavízummal sikerült nekik ezen az úton a németekhez jutniuk.

Ő nem a folyóba fulladt, hanem egy erdőben vesztette életét, nem messze a határtól. Az, hogy ott mi történt vele, egyelőre tisztázatlan – annyi azonban bizonyos, hogy még a lengyel katonai csapatok odavezénylése előtt került összetűzésbe egy valószínűleg önjelölt határvédővel.

Az ő koporsóját egy másik honfitársáé követte: Kurdo Khalid családja szerint október 31-én halt meg a határon, agyvérzésben.

“Ez egy igazi tragédia. Én arra bíztatom a fiatalokat itt, hogy ne menjenek el Kurdisztánból”

– mondta Bilal Khalid, Kurdo bátyja, aki a holttestet a reptéren fogadta.

Úgy tűnik, tanácsa túl későn jött: hétfőn délutánra már négyezerre duzzadt azoknak a száma, akik nagy csoportokban ülnek a lengyel határon kifeszített szögesdrót kerítés mögött – miközben az egyre fokozódó migrációs nyomás miatti patthelyzetben se Minszk, se Varsó, se az Európai Unió nem lép.

Forrás: Euronews

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements