Connect with us

Sport

A csehek legyőzésével középdöntős a magyar női kézilabda-válogatott

A magyarok csütörtökön 35-29-re legyőzték Szlovákiát, hétfőn 20.30-tól pedig Németország ellen zárják a csoportkört.

Published

on

Klujber Katrin
Klujber Katrin, a magyar (b) és Veronika Mala, a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Advanced Ads

A magyar női kézilabda-válogatott középdöntőbe jutott a spanyolországi világbajnokságon, mivel 32-29-re legyőzte Csehországot a csoportkör második fordulójában, szombaton Llíriában.

A 18 fős magyar keretből ezúttal Szöllősi-Zácsik Szandra és Szemerey Zsófia maradt ki. A csapat annak tudatában kezdte a meccset, hogy amennyiben nem kap ki, biztosítja továbbjutását.

A két nappal korábbinál valamivel jobban működött a védekezés, ezért a 12. percben már négy gól volt a magyar előny. A csehek rendre ejtéssel próbálkoztak, eleinte sikerrel jártak, később azonban pontatlanná váltak.

Az időkérésük után lövésekre váltottak, ezekkel csökkentették a különbséget, miközben a magyarok játéka támadásban némileg megakadt.

A cseh válogatott emberelőnyben egyenlített, közben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány időt kért, de amit eltervezett, nem bizonyult megvalósíthatónak, mert az első félidő hajrájában 1:45 percet kettős emberhátrányban töltött csapata.

Két gólt így is sikerült dobni Vámos Petrának, majd egyet létszámegyenlőségnél is, ennek is köszönhetően

a szünetben 17-15-re vezettek a magyarok

Remek védekezéssel kezdték a második felvonást a csehek, de egyenlíteni nem tudtak, sőt a 39. percben ismét négygólos hátránynál kellett időt kérniük.

A találkozó kétharmadánál Klujber Katrin már a kilencedik gólját lőtte, emellett hasznosan védekezett, többször is labdát szerzett.

Egy 6-1-es sorozat végén 24-18 volt az állás, ebben az időszakban a magyarok védekezése nagyszerűen működött, Szikora Melinda pedig védésekkel segített.

Golovin a végén már a cserejátékosoknak is lehetőséget adott

Bár az utolsó három gólt az ellenfél dobta, de a magyar siker nem forgott veszélyben.

A csehek legeredményesebb játékosa az Érd korábbi balszélsője, Marketa Jerábková lett 15 lövésből tíz góllal. Szikora Melindakilenc védéssel zárt.

Szikora Melinda, a magyar válogatott kapusa. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A két csapat 17. egymás elleni mérkőzésén egy cseh siker mellett a 16. magyar győzelem született

“Nagyon nehéz hatvan perc volt, nagyon komoly tempóval. Mindkét csapat szinte megállás nélkül vezette a támadásait. A végjátékban kevesebbet hibáztunk, az ellenfelünk hibáit viszont sikerült kihasználni, ennek köszönhetjük a győzelmet” 

– értékelt Golovin Vlagyimir.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta, csapata védekezése javult a szlovákok elleni meccs óta, bár a visszarendeződéssel még mindig vannak gondok. Hozzáfűzte, azt gondolta, 29 kapott góllal nem lehet még egyszer nyerni, mégis sikerült.

Vlagyimir Golovin, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkőzésen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lukács Viktória, a magyar válogatott jobbszélsője

“Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzésünk ezen a vb-n, hogy harcolnunk kell és meg kell halnunk majd a pályán. Amikor feljött az ellenfél, akkor sem ment el a hitünk, végig harcoltunk és felszántottuk a pályát ezért a győzelemért és a továbbjutásért. Nagyon örülünk, hogy ennyi magyar szurkoló kilátogatott a helyszínre, nagy szükségünk van a támogatásukra.”

Vámos Petra, a magyar válogatott játékosa. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Klujber Katrin, a válogatott jobbátlövője

“Az első félidőt nem úgy kezdtük, ahogy szerettük volna, a védekezésben még mindig érzek némi hiányt, de ha így meg tudjuk nyerni a második félidőket, akkor nagy gondunk nem lehet. Azt érzem magamon, hogy kicsit felszabadultabban játszom, remélem, hogy ez így is marad és nem lesz hullámvölgy sem az én, sem a csapat teljesítményében. Örülök a mérkőzés legjobbja címnek, de én azt szeretném, hogy mindig a csapat legyen eredményes és győzelem legyen a mérkőzéseink vége.”

A középdöntőben a küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül majd a negyeddöntőbe. A csoportkörben a négyesek utolsó helyezettjei az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket.

Női kézilabda-világbajnokság

E csoport, 2. forduló:

Magyarország-Csehország 32-29 (17-15)
Magyarország:
 Bíró, Szikora (kapusok), Albek 1, Bordás 3, Fodor, Háfra 3, Kácsor 4, Klujber 11 (3), Kovács, Lukács 2, Márton 3, Planéta, Szabó, Tóth 2, Tóvizi, Vámos 3.
Csehország: Kudlackova, Rezacova (kapusok), Andraskova, Cholevova, Frankova, Holanova 2, Hurychova 2, Jerabkova 10, Knedlikova 2, Kordovska 3, Kovarova 2, V. Mala 4, Mikulaskova, Polaskova, Striskova, Zachova 4 (3).

Németország-Szlovákia 36-22 (17-12)

Az állás: 1. Németország 4 pont (67-43), 2. Magyarország 4 (67-58), 3. Csehország 0 (50-63), 4. Szlovákia 0 (51-71)

A magyarok csütörtökön 35-29-re legyőzték Szlovákiát, hétfőn 20.30-tól pedig Németország ellen zárják a csoportkört.

A jövő szerdán kezdődő középdöntőbe az első három helyezett jut tovább, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket.

A magyar együttes a középdöntőben a Koreai Köztársasággal és Dániával, illetve a Kongói DK-val vagy Tunéziával találkozik Granollersben, ahova két pontot már biztosan visz.

Forrás: MKSZ/MTI

Facebook

TOP