Connect with us

Kilátó

A jogállamisági perben Magyarország ellen ítélt az Európai Unió Bírósága

Varga Judit: Politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt!

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Hat héttel az országgyűlési választások előtt végleg megbukott Orbán Viktor demokráciája, pontosabban Magyarország bukta el az Európai Unió Bíróságán a jogállamisági pert.

A szerdai uniós bírósági ítélet után semmi nem akadályozhatja az Európai Bizottságot abban, hogy végre alkalmazza az uniós lopáselhárító eszközt – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogállamisági mechanizmus nem csak a kormányok korrupcióját gátolhatja, hanem megvédi az uniós költségvetést és végső soron az uniós polgárokat az ellen, hogy a kormányok legyengítsék a korrupciót megelőző és feltáró intézményeket, és hogy ne az ő hasznukra fordítsák az uniós forrásokat.

Az Európai Unió Bíróságának friss ítélete elutasította a magyar és a lengyel kormány álláspontját, és kimondta, hogy a jogszabályt a megfelelő módon fogadták el, és az nem ellentétes az uniós joggal sem. Azt az érvelést is elutasította, hogy a jogállamisági feltételrendszer az egyébként pont a magyar és a lengyel kormánnyal szemben zajló 7. cikk szerinti eljárást kikerülve próbál esetleges pénzügyi szankciókat bevezetni. A két kormány harmadik súlyos állítását, miszerint az eljárás a jogbiztonság sérelmével jár, az uniós bíróság szintén megalapozatlannak találta.

A jogállamisági mechanizmus az uniós pénzek felhasználását olyan alapvető garanciákhoz köti, mint például a bíróságok függetlensége, a nyomozóhatóságok hatékonysága, a pénzeket kezelő hatóságok elszámoltathatósága és átláthatósága. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn egy tagállamban, az végső soron az uniós források kifizetésének felfüggesztéséhez vezethet.

A Magyar Helsinki Bizottságnak mindig is az volt a határozott álláspontja, hogy a jogállamiság legyengítése hozzájárul a rendszerszerű korrupció megerősödéséhez és ahhoz, hogy a jogsértések büntetlenül maradjanak Magyarországon.

Jogállamban léteznek erős korrupcióellenes biztosítékok, nehezebb helyzetben vannak a korrupt politikusok és üzletemberek, a jogsértő hatósági döntésekkel szemben pedig lehetősége van mindenkinek fellépni. Autokráciákban viszont nincs erős gátja a korrupciónak, és védtelenebb a polgár is a hatalom önkényével szemben.

Varga Judit: Politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt!

Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott a magyar és lengyel kereset kapcsán – tudatta Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával.

Varga Judit bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy

„az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket. Brüsszel nem tudja annyiban hagyni, hogy a magyar emberek népszavazáson mondhatják el a véleményüket. A bürokratikus elit nem akarja elfogadni a magyarok szabad döntését és véleményét!”

Forrás: Magyar Helsinki Bizottság/Híradó.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sampdoria – Fiorentina

  hétfő, 16 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Juventus – Lazio

  hétfő, 16 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Newcastle United – Arsenal

  hétfő, 16 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

TOP