Connect with us

Lépten-nyomon

A magyar Gripenek nem látták az Ukrajna felől érkező “lopakodó” drónt

A honvédség péntekre virradóra érzékelte egy tárgy átrepülését Ukrajna felől az ország légterén, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban később lezuhant drónnal.

Published

on

Fotó: Pavel Adzsigilgyajev/Wikipédia
Advanced Ads
Advanced Ads
69 / 100

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében.

A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre,

a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak

Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek. 

Gyanús radarjelek alapján kétszer is felszálltak a Magyar Honvédség légierejének repülőgépei pénteken, de egyik alkalommal sem találtak semmilyen repülő objektumot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerin a tárcavezető arról számolt be, hogy a honvédség péntekre virradóra érzékelte egy tárgy átrepülését Ukrajna felől az ország légterén, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábban később lezuhant drónnal.

Rámutatott, hogy az ügyben a NATO több tagállama, Magyarország mellett Románia és Horvátország is érintett, ezért a hatóságok a szövetségesekkel szoros együttműködésben vizsgálják az esetet.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar légierő a péntek déli órákban az éjszakaihoz hasonló jeleket detektált, ezúttal az északkeleti országrészben. Ezért a kecskeméti bázisról felszálltak a készültségi szolgálatban lévő Gripenek, amelyek átvizsgálták az érintett területet, de ott semmilyen repülő objektumot nem találtak, így visszatértek a támaszpontra.

Ez a délutáni órákban is megismétlődött, azonban akkor sem fedeztek fel semmilyen légi járművet.

A lezuhant drón roncsa Zágráb külvárosában. Fotó: epa / Antonio Bat

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják. 

A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát.  

És akkor emlékezzünk meg egy legendás esetről, amikor 23 évvel ezelőtt Dani Zoltán magyar alezredes szerb katonaként lőtt ki 1999. március 27-én: a NATO F117-es lopakodó gépét. Végül a pilótával barátok lettek.

A történet azért érdekes, mert akkor a Dani Zoltán vezette egység arra jött rá, hogy a modern techinkával szemben ők egy régi, elavult frekvencián be tudják azonosítani a Jugoszlávia fölött repülő lopkodót, amit így beazonosítva már le tudott lőni a szerb légvédelem.

Szóval akkor is megfricskázta az elalvult technika a csili-vili digitálisat. Ezúttal úgy tűnik, hogy ismét visszanyalt a fagyi, ám fordítva ezúttal a legmodernebb vadászgépek nem látták a régi szovjet technikát. Ami azért nem egy megnyugtató helyzet, hiszen hetek óta azt hallottuk éppen Szijjártó minisztertől, hogy Magyarország meg tudja védeni magát. Erre kiderül, hogy egy kósza “robotrepülő” vígan elszáguld a fejünk felett és a végén valahol Horvátországban csapódik be.

Honnan indult a Zágrábnál lezuhant pilóta nélküli katonai gép?

Zoran Milanović horvát elnök nyugalomra intett, úgy vélte, hogy a drónnak nem Horvátország volt a célpontja, de a történtek kivizsgálását ígérte. A The War Zone szakportál arra a következtetésre jutott, hogy az eszköz súlyosan meghibásodhatott, ezért tévedt el. Horvát lapoknak nyilatkozó szakértők is úgy vélték, hogy valamilyen – például programozási – hiba vezethetett az iránytévesztéshez: az eszköz útvonaltervét előre, már felszállás előtt meghatározzák, nem repülés közben irányítják.

Horvát lapértesülések szerint az eszköz 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett el Magyarország fölött. Úgy becsülik, legalább 560 kilométert tett meg úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó légvédelmet érintette.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium/Ma7.sk/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP