Connect with us

Jut eszembe

A Magyar Orvosi Kamara drámai megszólalása

Magyar Orvosi Kamara a maszkviselésre szólít fel mindenkit!

Published

on

Hirdetések

Talán nem véletlen, hogy éppen ma, a politika által túlfűtötten szervezett ünnepi tömegrendezvényeket megelőző napon jött ki a kamara felhívása.

Ezt kérik a felelős orvosok

Nem lehet véletlen, hogy éppen ma jött ki -ne féljünk a nagy szavaktól – a nemzet minden tagjának egészségéért aggódó orvosok felhívása, hiszen holnap tömegek mennek, hallgatva a pártok hívására, innen is onnan is felvonulni.

A felhívás

“A Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra kéri honfitársait, hogy a koronavírus járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt tömegrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vegyenek részt, és viseljenek maszkot.”

Néhány fontos gondolat a nagyvilágból

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kérte azokat, akik két koronavírus-oltást is kaptak, hogy a jövőben is viseljenek maszkot és tartsák be a távolságtartási szabályokat a delta-variáns terjedésének megfékezése miatt 

„Az emberek nem érezhetik magukat biztonságban csak azért, mert két vakcinadózist kaptak. Továbbra is meg kell védeniük magukat”

Hirdetések

– mondta Dr. Mariangela Simao, a WHO egyik vezető tisztségviselője.

„A vakcinák nem fékezik meg a közösségi terjedést. Az embereknek maszkot kell hordaniuk, jól ventillált helyeken kell tartózkodniuk, kezet kell mosniuk és távolságot kell tartaniuk, illetve el kell kerülniük a tömegeket”

– mondta Simao egy sajtóeseményen.

Zacher Gábor is legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány terjedési sebessége.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója, és a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja, a Telexnek nyilatkozott.

A szakértő szerint a negyedik hullám, ami már nyár végén elkezdődött, sokban különbözik a korábbiaktól, például abban, hogy lassabb a felfutása. Most úgy látszik, hogy az oltásnak köszönhetően a halálozások száma nem növekszik ugyanolyan ütemben, mint a fertőzéseké.

Oroszi három forgatókönyvet vázolt fel:

  • a jobbik, ha lassan elfogynak a fertőzésre fogékonyak, a járványgörbe pedig nem lesz nagyon meredek;
  • a rosszabbik, ha emelkedik a kórházi esetek és a halálozások száma. Ebben az esetben szükség lesz óvintézkedésekre – de lezárásokra nem;
  • a legrosszabb verzió pedig, ha az egészségügyi ellátórendszer kimerül, ha a vírus „fogékony” populációt talál meg, és ha emellé egy új variáns vagy influenzajárvány is jön.

A szakértő valószínűnek tartja, hogy a koronavírus velünk marad majd, de nem világjárványt okozó vírusként, hanem időszakos járványként.

Zárjuk azzal, amivel kezdtük!

Az oltás nem teszi szükségtelenné a maszkviselést. Ahol csak lehet, és szinte mindenhol lehet, viseljen maszkot, legyen felelős ne csak önmagáért, de környezetéért is.

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements