Connect with us

Múzsa

A marosvásárhelyi időkapszula rejtélye

A kollégium impozáns épületegyüttesének alapkövét 1908. szeptember 10-én helyezték el.

Published

on

Fotó: MTI/Kiss Gábor
Hirdetések

A jövőnek szánt üzenetet, újságokat és pénzt rejtett a Marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövébe lévő időkapszula, melyet az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) és Maros megye elöljárói, valamint a sajtó jelenlétében bontottak fel hétfő délután a Maros Megyei Múzeum szakemberei. 

Az alapkő felbontását élőben közvetítette közösségi oldalán a múzeum és az egyházkerület. Amint Oniga Erika művészettörténész az eseményen elmondta: a kollégium impozáns épületegyüttesének alapkövét 1908. szeptember 10-én helyezték el.

Korabeli leírások szerint ekkor már több szárnya is állt a kollégium épületeinek

Azért halasztották erre az időpontra az alapkő elhelyezését, hogy része lehessen az egyházkerület Marosvásárhelyen tartott közgyűlése programjának.

Felirat a Marosvásárhelyi Református Kollégium 1908-ban elhelyezett alapkövén Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum épületében. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A művészettörténész az épületet tervező Baumgarten Sándor építésznek az alapkőletételkor mondott ünnepi beszédéből idézte:

Hirdetések

“Az épületet (Isten) addig engedje fennállni, míg az a hit, az igaz hazafiság és a tudomány szolgálatában áll.” 

A régészek a téglatest alakú 1 x 0,8 x 0,6 méteres faragott kőtömb fedőlapját leemelve henger alakú fémdobozt emeltek ki. Ebben egy üveghengerbe felcsavarva találták meg a kiváló állapotban megőrződött, jövőnek szánt üzenetet, az aznapi újságok egy-egy példányát és a század elején használatos különböző címletű pénzeket.

Székely Lapok, 1908. szeptember 10. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az időkapszulából előkerült a Székely Lapok 160. száma. Felelős szerkesztő: Máthé Gyula. A “Búsul a magyar…” vezércikk így kezdődik:

“Mit várt a koalíciótól a nemzet? Várta először is a magyar vezényszót; meg is kapta a helyett a magyar – dobszót. Várta a királyi hatalom valamelyes szabályozását, alkotmánybiztosítékok által; megkapta e hatalomnak oly megnövekedését, amilyenre újabb alkotmányos életünkben nem volt példa. Várta az önálló vámterületet; megkapta a legszégyenletesebb kiegyezést, amelyet negyven esztendő óta kötöttek.”

A rendezvényen Kató Béla püspök elmondta: egyháza a magyar kormány támogatásával sok templomot, műemlék épületet és azok környezetét újította fel az elmúlt évtizedben, és meglehet, hogy Románia legkiterjedtebb feltáró munkáját végezte.

Csók Zsolt, a Kolozsvári Történeti Múzeum régésze kiemelte: az egyház nemcsak óvodákat és iskolákat épített, hanem csapatokat is. Egy egész régész nemzedéknek adott munkát, és biztosította, hogy szülőföldjükön keressék boldogulásukat. 

Levél az utókornak. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az egykori református kollégium épületein ma a Marosvásárhelyi Református Kollégium és a Bolyai Farkas Gimnázium osztozik. Utóbbi Erdély egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar nyelvű iskolája. A kollégium épületeit 2007-ben kapta vissza először a református egyházkerület, de a korábbi városvezetés megtámadta a visszaszolgáltatási határozatot, és ezt két perben is meg kellett védeni. Így csak 2018-ban kezdődhetett az épületegyüttes felújítása. Az ókollégium épületét 2020 szeptemberében adták át. A főépület felújítása – melynek az alapkövét most nyitották fel – ez év januárjában kezdődött. 

(MTI)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements