Connect with us

Jut eszembe

A romagyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatairól emlékezett meg a Párbeszéd

Tordai Bence emlékeztetett arra, hogy a gyilkosok 13 éve ölték meg Csorba Róbertet és ötéves kisfiát.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Magyarországon soha nem térhet vissza az a korszak, amikor társadalmi csoportok ellen uszítottak – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki két politikustársával együtt a romagyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatairól emlékezett meg.

Tordai Bence a Pest megyei településen felvett, online közvetített szerdai sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a gyilkosok 13 éve ölték meg Csorba Róbertet és ötéves kisfiát.

Különösen nagy a felelőssége a hatalomnak, de 2015 óta a Fidesz-kormány “nem felel meg ennek a felelősségnek”, mert elnyomott, kiszolgáltatott társadalmi csoportok, nehéz helyzetben lévő emberek ellen “uszít” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szabó Rebeka, a Pest megyei 10. választókerületben induló képviselőjelölt leszögezte, az ellenzék azt akarja elérni, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, hogy a romáknak se kelljen félniük sem a gyűlölettől, sem a kirekesztéstől.

A fizikai erőszak minden formáját elítélő zuglói alpolgármester hangsúlyozta, nemcsak a fizikai, de a szociális biztonság is fontos. Az ellenzék azt szeretné, ha a nehéz helyzetben élőknek, a cigányságnak is meglenne az a biztonsági hálója, az a biztonságérzete, amely könnyebbé teszi az életüket – jelentette ki.

Berki Sándor, a Párbeszéd kisebbségi és etnikai referense külön kiemelte, hogy 13 éve a támadók egy gyermek életét is elvették. Méltó képviseletet kell biztosítani a parlamentben a romák számára, és elsődleges feladat, hogy soha többé egyetlen egy roma származású embernek se kelljen félnie ebben az országban – közölte.

A roma származású embereknek össze kell fogniuk, és soha nem szabad elfelejteniük, hogy “külön-külön mindannyian veszélyben vagyunk, de együtt, egységben, a közös ellenzékben lesz megfelelő képviseletünk” – fogalmazott zárásként.

Ami 2009. február 23-án, hajnalban Tatárszentgyörgyön történt, annak fordulópontnak kellett volna lennie az ország rendszerváltás utáni történelmében. Nem lett az.

⚫ Emlékeztetőként (már az is sokat mond, hogy emlékeztetni kell) ezen a napon egy ártatlan cigány család házát felgyújtották, majd 2 roma embert, egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát brutálisan agyonlőtték. A gyilkosság nem hirtelen felindulásból történt, előre megfontolt és előre megtervezett volt.

⚫ Azt látjuk, hogy más demokráciákban egy ilyen kíméletlen gyilkosság megmozgatja a társadalmat, felkavarja és színvallásra kényszeríti a politikát, mint például a George Floyd-gyilkosság az USA-ban. Magyarországon nem ez történt! Sőt, a gyilkosság óta minden eddiginél erőteljesebbé vált a rasszizmus, a kirekesztés és az uszítás. Elképesztő, hogy ezek a jelenségek ma nem a társadalom margóján, nem a szalonképesség határain túl vannak jelen, hanem élükön gyakran éppenséggel a kormányzat áll. Uszító óriásplakátra költik az adófizetők pénzét, kirekesztést propagáló „hírműsornak” csúfolt agitáció folyik minden hatalomközeli csatornán.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Mosonmagyaróvári KC – Alba Fehérvár KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • NEKA – Telekom Veszprém, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DVSC Schaeffler – Győri Audi ETO KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencvárosi TC – Sport36-Komló, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP