Connect with us

Jut eszembe

A romagyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatairól emlékezett meg a Párbeszéd

Tordai Bence emlékeztetett arra, hogy a gyilkosok 13 éve ölték meg Csorba Róbertet és ötéves kisfiát.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
61 / 100

Magyarországon soha nem térhet vissza az a korszak, amikor társadalmi csoportok ellen uszítottak – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki két politikustársával együtt a romagyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatairól emlékezett meg.

Tordai Bence a Pest megyei településen felvett, online közvetített szerdai sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a gyilkosok 13 éve ölték meg Csorba Róbertet és ötéves kisfiát.

Különösen nagy a felelőssége a hatalomnak, de 2015 óta a Fidesz-kormány “nem felel meg ennek a felelősségnek”, mert elnyomott, kiszolgáltatott társadalmi csoportok, nehéz helyzetben lévő emberek ellen “uszít” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szabó Rebeka, a Pest megyei 10. választókerületben induló képviselőjelölt leszögezte, az ellenzék azt akarja elérni, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, hogy a romáknak se kelljen félniük sem a gyűlölettől, sem a kirekesztéstől.

A fizikai erőszak minden formáját elítélő zuglói alpolgármester hangsúlyozta, nemcsak a fizikai, de a szociális biztonság is fontos. Az ellenzék azt szeretné, ha a nehéz helyzetben élőknek, a cigányságnak is meglenne az a biztonsági hálója, az a biztonságérzete, amely könnyebbé teszi az életüket – jelentette ki.

Berki Sándor, a Párbeszéd kisebbségi és etnikai referense külön kiemelte, hogy 13 éve a támadók egy gyermek életét is elvették. Méltó képviseletet kell biztosítani a parlamentben a romák számára, és elsődleges feladat, hogy soha többé egyetlen egy roma származású embernek se kelljen félnie ebben az országban – közölte.

A roma származású embereknek össze kell fogniuk, és soha nem szabad elfelejteniük, hogy “külön-külön mindannyian veszélyben vagyunk, de együtt, egységben, a közös ellenzékben lesz megfelelő képviseletünk” – fogalmazott zárásként.

Ami 2009. február 23-án, hajnalban Tatárszentgyörgyön történt, annak fordulópontnak kellett volna lennie az ország rendszerváltás utáni történelmében. Nem lett az.

⚫ Emlékeztetőként (már az is sokat mond, hogy emlékeztetni kell) ezen a napon egy ártatlan cigány család házát felgyújtották, majd 2 roma embert, egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát brutálisan agyonlőtték. A gyilkosság nem hirtelen felindulásból történt, előre megfontolt és előre megtervezett volt.

⚫ Azt látjuk, hogy más demokráciákban egy ilyen kíméletlen gyilkosság megmozgatja a társadalmat, felkavarja és színvallásra kényszeríti a politikát, mint például a George Floyd-gyilkosság az USA-ban. Magyarországon nem ez történt! Sőt, a gyilkosság óta minden eddiginél erőteljesebbé vált a rasszizmus, a kirekesztés és az uszítás. Elképesztő, hogy ezek a jelenségek ma nem a társadalom margóján, nem a szalonképesség határain túl vannak jelen, hanem élükön gyakran éppenséggel a kormányzat áll. Uszító óriásplakátra költik az adófizetők pénzét, kirekesztést propagáló „hírműsornak” csúfolt agitáció folyik minden hatalomközeli csatornán.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP