Connect with us

Kék fény

A Simonka-ügy legújabb hullámverése Orbánt és arcon nyalta

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Published

on

Simonka
Kép: Népszava
Advanced Ads
Advanced Ads

Az utóbbi időben csend honol sajtókörökben a Simonka-ügy néven elhíresült bűnügyről amelyben egy főfideszes  honatya várja tárgyalása megkezdését. Hogy a hamu alatt izzik a parázs, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy egyenlőre, még Orbán Viktornak sem sikerült véglegesen kijelölni, kiinduljon Simonka helyett 2022-ben a mandátumért.

Kit indítsanak? Zavar a Fideszben

Miközben a legtöbb választókerületben már tudható, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje, sokan pedig kampányolni is elkezdtek, Dél-Békésben csaknem karácsonyig kellett várni, hogy hivatalos legyen: nem a vádlottak padjára kényszerülő Simonka újrázik. Ezt a választókerületi elnöki posztot még mindig betöltő képviselő közölte, vagyis nem a kormánypárt határolódott el a kínossá vált politikusától – ugyanez volt a forgatókönyv a szintén korrupcióval vádolt Boldog István esetében-írja a 24.hu.
Láthatóan Simonka is elbizonytalanodott a szerepét illetően, ugyanis decemberben azt írta, nyerhető a Fidesznek a körzete, csak nem vele, míg a nyáron – a 24.hu-nak adott interjújában – még bizakodva beszélt, mondván, sok visszajelzést kap arra vonatkozóan, hogy nélküle a választókerület nem fog működni.

Orbán sokáig hezitált

Nem mellékes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is úgy tett, mintha támogatná Simonkát, még a büntetőpere megkezdése után is fényképezkedett vele, és a tavaly nyári kormányinfón kérdésünkre azt mondta, a véleményalkotással megvárja az ítéletet.

simonka

Kép: archívum

Mivel vádolják Simonka Györgyöt?

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség a fideszes országgyűlési képviselőt tartja a vissza nem térítendő uniós és költségvetési forrásokat jogellenesen megszerző bűnszervezet irányítójának. A vád szerint Simonka meghatározta, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. A politikus ellen további súlyos vád, hogy lefizette cége felszámolóját, és a NAV eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott. A képviselőnek felelnie kell üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, továbbá hamis magánokirat felhasználása miatt is.

Olvassa el, érdemes, a teljes cikket a 24.hu portálon!

(A Városi Kurír cikkszemléjét vettük át.)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP