Connect with us

Múzsa

A szarvasvadász digitálisan felújítva látható csütörtöktől a magyar mozikban

A kultfilm megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körű digitális restauráláson esett át.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
68 / 100

Digitálisan felújítva tér vissza csütörtöktől a magyar mozikba A szarvasvadász, a vietnámi háború borzalmairól szóló, 1978-ban bemutatott amerikai filmklasszikus, amely annak idején öt Oscar-díjat kapott.

Michael Cimino háborús drámájának főbb szerepeit Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, Meryl Streep és John Cazale, a hetvenes években feltűnt ünnepelt színészek alakítják, az operatőr Zsigmond Vilmos volt.

A film a háború fizikai és lelki szörnyűségeit egyaránt drámai módon ábrázolja, a katonák kegyetlenségei mellett a lélekre gyakorolt pusztító hatást, bemutatja Michael (Robert De Niro), Nick (Christopher Walken) és Steven (John Savage) tragikus személyiségváltozásának állomásait.

A három pennsylvaniai acélmunkást behívják katonának a vietnámi háború idején

A háromórás mozi lényegében három egységből áll. Az első a bevonulás előtt játszódik, Steven esküvőjét a barátok szarvasvadászata követi a hegyekben. Ezután következnek a háború borzalmai, szökés a fogságból, testi és lelki traumákkal. Mike hazatér, de aztán visszamegy Saigonba Nickért, akit azonban már nem tud kimenteni az őrülettel járó, halálos orosz rulett karmaiból.

A film bemutatóját követően a kommunista országok körében sok helyütt heves tiltakozást váltott ki a Vietkong-harcosok bestiális szadistaként ábrázolása miatt. Néhány évvel a vietnámi háború vége után az Egyesült Államokban sem aratott osztatlan sikert, az Oscar-gála estéjén vietnámi veteránok egy csoportja tiltakozott a film jelölése ellen a díjátadó helyszínén.

A 2016-ban elhunyt Ciminónak A szarvasvadász mindössze a negyedik filmje volt, és utána is csak hét nagyjátékfilmet készített, ezek azonban már nem hoztak hasonló nagy sikert számára, amihez nehéz természete és önfejűsége is hozzájárult.

A kultfilm megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körű digitális restauráláson esett át

A felújított változat csütörtöktől a hazai art mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal látható. Budapesten a Puskin moziban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz – olvasható a forgalmazó Pannonia Entertainment közleményében. 

A mozivetítések hivatalos kísérőfilmje a Pannonia Entertainment és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében Hermán Árpád Sajnálom című animációs rövidfilmje, amely egy férfi és egy szarvas találkozását mutatja be az erdőben, négy percbe sűrítve. 

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP