Connect with us

Jut eszembe

A szlovák köztársasági elnök ellátogatott a Selye János Egyetemre

Reggel kilenc órakor csípős hidegben érkezett a komáromi nagypiacra Zuzana Čaputová, ahol Keszegh Béla polgármester fogadta.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
54 / 100

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán több helyszínt is felkeresett Komáromban, amely során a helyi élet felhőtlenebb oldala ugyanúgy érdekelte, mint az önkormányzatok által felhozott krónikus problémák.

Reggel kilenc órakor csípős hidegben érkezett a komáromi nagypiacra a szlovák köztársasági elnök, ahol Keszegh Béla polgármester fogadta. Egy „jó napot” erejéig magyarul is üdvözölték egymást. Az érkezés után egy futó incidensre is sor került, ugyanis közvetlenül a piac bejáratánál egy férfi szlovákul kiabálva „Szlovákia szégyenének” nevezte az államfőt, aki azonban zavartalanul vegyült el a piaci árusok között. Sokukkal szóba elegyedett, s nem egy standnál ajándékot is kapott tőlük.

„Kellemes volt. Főként helyi termékeket – zöldséget, gyümölcsöt és más javakat, például méztermékeket – áruló termelők tartózkodtak kint. Nagyon kedves kezdete volt ez a város meglátogatásának” – mondta körútja végén Čaputová.

Örültem nekik, mivel a piacon is több méhész volt kint. Ez a téma közel áll hozzám, mert az elnöki palotában három méhcsaládunk van, úgyhogy tudtam velünk konzultálni egy kicsit arról is, hogy milyen hozamuk volt”

– tette hozzá.

A közúti és vasúti infrastruktúra kapcsán Keszegh Béla beszélt a régióban tapasztalható hiányosságokról, illetve arról, hogy az EU-s forrásokból, ill. a Helyreállítási Alapból is kaphatna ilyen célra pénzeszközöket a környék, amelyeknek viszont mindenképpen az országos szintű igazságos elosztására lenne szükség.

„Elnök asszony egyetértett abban, hogy itt a régióban igazságtalanul elmaradottnak számít az útfejlesztés. A miniszterelnököt és a kormányt abba az irányba próbálja majd terelni, hogy az elosztás során minél több pénz jusson ide, tehát hogy ne csak Pozsonyban döntsenek erről, s hogy a régiók is nagyobb szerepet kapjanak“ – fejtette ki a polgármester.

A köztársasági elnök egyébként látogatása végén elmondta, különösen fontosnak tartja felkeresni az olyan országrészeket, mint Dél-Szlovákia, amelynek jelenleg nincs képviselete a parlamentben.

„Nagyon fontos arra gondot viselnünk, hogy Szlovákiának egyenletesen kell fejlődnie”

– hangsúlyozta.

A köztársasági elnök a városházán helyi civilekkel is beszélgetett

„Nagyon kedves és figyelmes volt. Érdeklődött arról, hogy mennyire tudjuk zavartalanul végezni a tevékenységünket. Rákérdezett a szlovák-magyar mindennapi kapcsolatokra is, és arra, hogy miként látjuk az ország helyzetét” – mondta az Új Szónak a találkozón részt vevő Urbán Péter, a TANDEM nonprofit szervezet igazgatója.

Fotó: Somogyi Tibor/Új Szó

Zuzana Čaputová meglátogatta a Selye János Egyetemet is, ahol annak vezetőségével és alkalmazottaival találkozott, valamint ezt követően a diákok egy csoportjával.

„Nagyon örülök annak, hogy jól mennek az egyetem dolgai, hogy van itt érdeklődés a továbbtanulásra”

– összegezte a benyomásait az államfő.

„Tárgyaltunk a felsőoktatást érintő kérdésekről is. Tájékoztattuk őt arról, hogy mi is támogattuk a Szlovák Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Tanács és a Hallgatói Tanács kezdeményezését, s hogy számunkra melyek azok a pontok a felsőoktatási törvényben, amelyek problémát jelentenek. Ő és mi is azt várjuk, hogy véget érjen a tárcaközi egyeztetés, mivel vannak már olyan pontok, amelyekben engedett a minisztérium. Meg kell várni, milyen lesz a benyújtott törvénytervezet, annak függvényében tudunk véleményt alkotni“ – nyilatkozta az Új Szónak Juhász György rektor.

Forrás: ujszo.com

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP