Connect with us

Kék fény

A TEK V. Kende után elfogta T. Dominikot is

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK).

Published

on

Hajdu János, a TEK főigazgatója. Fotó: hirado.hu
Hirdetések

Nem rébuszokban beszélünk, ám pillanatnyilag ezek a tények abban az ügyben, melynek keretében a Terrorelhárítási Központ (TEK) két férfit fogott el “radikalizálódott iszlamizmus” “vádjával”.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a napokban történtekről kifejtette: ez az ügy összefügg a júniusban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal magyar férfi ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon.

V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését a most elfogott T. Dominikkal. Ezzel egyidőben a német rendőrségtől is érkezett információ, miszerint a férfi különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online.

Az IP-címet azonosították Magyarországon

“Az elfogott férfi több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról. A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez rendszergazdai hozzáférés szükséges”

Hirdetések
– mondta a TEK főigazgatója.

Hajdu János kérdésre megerősítette: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó. Azt mondta: T. Dominik nem tartott a radikalizálódás és merénylet-tervezés folyamatában még olyan messze, mint V. Kende, de ha most nem fogják el, “egyenes út” vezetett volna odáig.

A főigazgató elmondta: a 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezett. A fiatalnak nagyon nehéz a családi háttere – emelte ki, megjegyezve: a terrorszervezetek pont az ilyeneket keresik, akik reményvesztettek, úgy érzik senkik.

Egyre aktívabb az online térben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet

Hajdu Jáno kiemelte: a terrorfenyegetettség nem szűnt meg, átalakult. Az online radikalizáció nyomán sokkal gyorsabb elkövetések vannak.

“Ha egy fogékony fiatalt elérnek, utána napokon, heteken belül merényletet hajthat végre. Egészen addig viszont a hatóságok, családjuk, környezetük számára is láthatatlanok lehetnek. Elképzelhető, hogy csak az elkövetés napján jelenik meg az online térben, ezért is nehéz a merényletek megakadályozása.”

– fejtette ki Hajdu János.

A TEK főigazgatója szerint szinte minden az interneten zajlik. Hangsúlyozta: az európai közösség felkészült a terrorveszély kezelésére.

Tovább olvasom
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Magyar ISIS katonát fogott a TEK - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements