Connect with us

Kilátó

Akár 20 év börtönt is kaphat a világ legfiatalabb női dollármilliárdosa

Elizabeth Holmest nem vették őrizetbe, és nem közölték az ítélethirdetés időpontját sem.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Bűnösnek ítélte az esküdtszék az egészségügyi technológiai vállalatként számontartott amerikai Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest a befektetők megtévesztése miatt. A magáncég korábban azt ígérte, hogy néhány csepp vér vizsgálatával kimutathatóvá válnak a betegségek.

Holmest egy kaliforniai bíróságon a befektetők megtévesztésére irányuló összeesküvésben és háromrendbeli csalásban találták bűnösnek. A cégvezető ellen összesen 11 vádpontban indult eljárás, ezek közül négyben – köztük a nyilvánosság megtévesztésével kapcsolatos vádpontban – nem találták bűnösnek, a további vádpontokban pedig a bíróság még nem tudott konszenzusra jutni.

Befektetők körülbelül 700 millió dollárt invesztáltak a cégbe, amely hamisan azt állította, hogy tesztelési technológiáját megvásárolta a Pfizer, és használja az amerikai hadsereg is.

Holmest nem vették őrizetbe, és nem közölték az ítélethirdetés időpontját sem. A – többek közt – Henry Kissinger egykori amerikai külügyminisztert és Rupert Murdoch milliárdost is megtévesztő üzletasszony akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat.

Előzmények

Az ügyészség szerint Holmes 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, a cég vérkép-elemzésre épült diagnosztikája forradalmasítja az egészségügyet.

A Theranos ugyanis azzal hirdette magát, hogy új, saját fejlesztésű eszközeivel akár egyetlen csepp vérből is képes több mint 200 féle betegséget megállapítani.

A vizsgálat során mindazonáltal kiderült, hogy a vállalat valójában a Siemens által gyártott, az egészségügyben rendszeresen használt eszközökkel végezte a teszteket.

Az alkalmazottak is gyanakodtak

A három hónapon át tartó per során a Theranos több korábbi alkalmazottja azt vallotta, hogy azért hagyta ott a céget, mert hibákat talált a diagnosztikai eljárásban.

Több befektető pedig azt mondta, Holmes azzal hitegette őket, hogy a Theranos műszereit az amerikai hadsereg is használja.

A világ legfiatalabb női milliárdosa

Elizabeth Holmes alig 19 évesen, 2003-ban alapította cégét, amely hamar ismert és híres befektetőket szerzett, mások mellett a médiacézár Rupert Murdoch személyében is.

2015-ben a Forbes magazin a világ legfiatalabb női dollármilliárdosának nevezte a Theranos alapítóját.

Az egykor 9 milliárd dollárosra becsült céget sokáig “a Szilícium-völgy kedvenceként” emlegették, Holmes pedig számos elismerést kapott, egyebek között Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntette.

Forrás: Euronews

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP