Connect with us

Lépten-nyomon

Áll a bál Hódmezővásárhelyen, egy TramTraint elküldtek Budapestre

A politika belenyúlt az engedélyeztetési folyamatba, hogy a választásokra megsürgesse az átadást.

Published

on

A TramTrain Kőbányán. Fotó: iho.hu / Vörös Attila
Advanced Ads
Advanced Ads
62 / 100

Azt már korábban tapasztaltuk, hogy a több, mint 70 milliárd forintba került Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekötő vasútvillamos üzembe helyezését sürgető Lázár János csak diadaljeneltéseket posztol. A fideszes honatya arról már elfelejtkezett szólni milyen problémák vannak, a népies nevén öszvérnek hívott TramTrainnel.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nem szokottt kesztyűs kézzel bánni az ellenzéki vezetésű önkormányzatok rosszul megtervezett közösségi közlekedési projektjeivel sem, a VEKE ugyanígy nem volt elnéző a TramTrain-projekttel sem.

Az egyesület keddi posztjában megírta, hogy rendkívül elmérgesedett a viszony a tram-train miatt a gyártó Stadler és a vevő MÁV-Start, illetve a kormányzat között.

A helyzetet nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a politika belenyúlt az engedélyeztetési folyamatba, hogy a választásokra megsürgesse az átadást, de a valóság meg a fizika beköszönt és igen súlyos presztízsveszteséget kell most már miatta elkönyvelni, ezt pedig a politika ki máson, a gyártón akarja leverni. Pedig eddig ez a gyártó és a kormányzat kifejezetten harmonikus viszonyban volt egymással.

A próbafutások során kiderült, hogy a jármű nagy sebességnél jelentősen kígyózik a pályán, ezért a hatóság 80 km/h-ban korlátozta a sebességét. Így viszont a 100 km/h-ra tervezett menetrend alapból nem volt tartható.

A TramTrain az Orczy-téren. Fotó: iho.hu / Vörös Attila

“Vagy a pályával van gond, vagy a járművön alkalmazott kerékprofillal, ennek kiderítéséhez a javaslat az volt, hogy egy járművön esztergálják át a kerekeket másik profilra, és teszteljék azzal. Ha ez a változtatás megoldja a problémát, akkor hurrá, ha nem, akkor nem a kerékprofil a probléma (vagy nem az egyedül).”

A gyártó javaslatot tett a kerékprofil megváltoztatására, egy Angliában használatos másik profilt ajánlva

A Stadler a BKV Baross kocsiszínben található padló alatti kerékesztergáját ítélte olyannak, amely ezt a munkát el tudja végezni, oda a jármű saját kerekein el is tud jutni.Igen ám, de ehhez ki kellene venni egy járművet hosszú távra az utasforgalomból. Hadra fogható jármű, az viszont nincs elég… tehát a MÁV nem adott erre engedélyt, miközben a politika követelte, hogy legyen kint minél több jármű utasforgalomban és azt is, hogy a gyártó oldja meg a problémát…

“Hónapok óta ment a csikicsuki, az egymásra való mutogatás, amely már-már fenyegetőzésekbe is átcsapott, mire végre sikerült az egyik járművet kivenni a forgalomból és elküldeni Budapestre.”

Ha elkészül az esztergálás, az Egyes Vasvilla visszamehet szolgálati helyére és kipróbálhatják végre, a kerékprofil volt a probléma, vagy sem.

A történet itt tart most, de még koránt sincs vége. Ráadásul Lázár János, mint valami Mikulás április 15-ig inygenes utazást ígért a helyieknek. Az országgyűlési képviselő ezt az ígéretét tudja tartani, a menetidőt már kevésbé…

Forrás: IHO.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP