Connect with us

Orosz-ukrán háború

Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát!

Deutsch Tamás: “Soha semmi takargatnivalónk nem volt az uniós pénzek felhasználását illetően”

Published

on

Deutsch Tamás
Ha körül nézünk a világban, azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget
Advanced Ads
Advanced Ads
63 / 100

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő újságíróknak azt mondta a Somogy megyei Kötcsén, hogy Magyarország és az Európai Bizottság a megegyezés felé mutató tárgyalásokat folytat a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról.

Közölte: a bizottság képviselői részéről nem merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez

“Soha semmi takargatnivalónk nem volt az uniós pénzek felhasználását illetően” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az egy ajánlattal folytatott közbeszerzési eljárások aránya Magyarországon az Európai Unió átlaga alatt van.

Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója a korrupciós hivatal létrehozásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: Brüsszel és a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az európai uniós pénzek elosztásának működését. Ebben nem lehet vitánk Brüsszellel, mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy az uniós pénzek felhasználása minél átláthatóbb legyen – hangsúlyozta. Jelezte: az ezzel kapcsolatos javaslatokat a magyar kormány be fogja fogadni.

Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát

Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvényének helyet adó Dobozy kúria előtt újságíróknak.

Orbán Balázs jelezte: a szankciókkal “az oroszokat nem sikerült térdre kényszeríteni, Európa viszont egyre inkább térdre kényszerül”; elszabaduló energiaárak, soha nem látott infláció sújtja Európa valamennyi országát.

Emlékeztetett: amikor “az orosz agresszió elindult, Brüsszelben az a döntés született, hogy Európa szankciók bevezetésével tervezi megállítani őket, (…) és a szankciók kevésbé fognak fájni Európának, mint Oroszországnak”.

Eltelt fél év, a szankciókat erre az időre határozta meg az EU, így az őszi politikai szezon arról is fog szólni, hogy értékelni kell azokat – mondta.

Ha körül nézünk a világban, azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget

Orbán Balázs
A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy kúriánál. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Abszurd elképzelésnek tartotta, hogy az energetika területén működőképesen lehet bevezetni szankciókat Oroszország ellen, a szakirodalom szerint ugyanis a szankciókat egy nagy szereplő vezet be egy kis szereplővel szemben.

“A helyzet ennek ellenkezője: Oroszoroszág energetikai értelemben óriás, Európa pedig törpe”

– fogalmazott.

A szankciós politikát tehát át kell gondolni – mondta, és megerősítette, a magyar kormány kitart amellett, hogy a

“legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, alacsony keresetűeket, nyugdíjasokat, nagyc

Varga Mihály: az Oroszország elleni szankciók nem voltak eredményesek

A magyar álláspont szerint a brüsszeli szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Európa minden korábbinál magasabb összeget fizet az orosz energiahordozókért.

Orbán Balázs arra a kérdésre, hogy a magyar állam kellően megbecsüli-e a pedagógusokat, azt mondta: azon dolgoznak, (…) hogy  az ország teherbíró képességétől függően minél inkább megbecsüljék a pedagógusokat “anyagi értelemben is”.

“Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a legtöbb, fontos munkát végző társadalmi cosport egyre magasabb jövedelemmel rendelkezzen. Korábban a köz- és felsőoktatásban került sor béremelésre”

– jegyezte meg.

Munkajogi kérdésnek nevezte azt, hogy a polgári engedetlenséget tanúsító pedagógusokat el kell-e bocsátani.

“Az állam a jogszabályok betartására tudja felkérni a pedagógusokat; nincs ilyen szándék, de ha a jogszabályok mást nem tesznek lehetővé, akkor ez elkerülhetetlen”

– közölte.

Újabb kérdésre azt válaszolta: az Európai Helyreállítási Alap forrásairól szóló tárgyasok konstruktív légkörben zajlanak.

“Sikerült a meglévő ideológiai különbségeket leválasztani a tárgyalásokról, továbbra is optimisták vagyunk”

– fűzte hozzá.

További kérdésre válaszolva kijelentette: az európai gázár-maximálás terve egy bújtatott energetikai szankciónak tűnik. Előfordulhat, hogy olyanok, akik eddig importáltak Európába energiát, ezek után nem fognak, ami még feljebb viszi az árakat. “Minden olyan európai megoldást támogatunk, ami az európai gáz- és energiaárak hatékony és értelmes csökkentése irányába mutat” – húzta alá.

Egy a jelszavunk: Kötcse

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP