Connect with us

Jut eszembe

Az alapkövet letettük, nagy baj már nem lehet

Arról már nem szól a fáma, mi van akkor ha az alapkövet szépen letették, de az építkezés mégsem kezdődik meg…

Published

on

Fotó: MTI/Bús Csaba
Hirdetések

Ez nem egy gyászszertartás, nem a “Szentkirályi Magyarországot” engedik le éppen a sírgödörbe. Ez csak egy új raktárcsarnok alapkőletétele Szentkirályon.

Amikor még tétje volt az alapkő letételnek

Korábban nemzeti és/vagy kulturális intézmények építését előzte meg egy-egy alapkőletétel. 1842. augusztus 24-én rakta le József nádor a Lánchíd pesti pillérének alapkövét. 

A délután 5 órától este fél 7-ig tartó alapkőletétel alkalmából a Pesti Hírlap beszámolója szerint „tömérdek nép lepé el az utcákat és az úton lévő házak ablakait és karzatait”.

A híd történetének összefoglalását az ország vezető személyiségei aláírásával, valamint értékes pénzérmékkel együtt egy tokban elhelyezték az alapkő üregébe.

Hirdetések

James Teasdale főmunkavezető intésére egy gőzgép hajtotta láncon 130 mázsás kőtömb ereszkedett. Habsburg Károly főherceg a kőre „ragaszhányó kanállal a kőre ragaszt vetett”, majd egy fakalapáccsal hármat ütött rá. Ugyanezt tette József nádor, az országbíró, az esztergomi érsek, a főtárnok, Sina György, Széchenyi István, William Thierney Clark és Adam Clark is.

Nagy idők, nagy tanúi.

Ma már jut alapkőletétel minden gyárnak és üzemnek, iskolának, kórháznak, irodaháznak, de jelek szerint már egy közönséges raktárépület sem úszhatja meg a dolgot.

Alapkövünk mindig is volt, mindig is lesz

Tettek már le alapkövet hárman, négyen, öten és még többen is. Jó, ha van a letevők között egy miniszter, de legalább egy államtitkár, egy országgyűlési képviselő és persze egy polgármester is. Nők ritkábban tesznek le alapköveket, valahogy nem szokásuk.

Van, hogy az alapkövet ásóval, kobakkal a fejen, de persze öltönyben és nyakkendőben teszik le. Máskor elkél egy pap, egy lelkész vagy egy rabbi áldása is, olykor elég, ha egy sámán szenteli meg a földet.

Hiába áll már több száz éve, még az egri vár is kapott “alapkövet” a vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése alkalmából, amihez még egy várkapitány is dukált.

Az alapkőletétel mindig ünnepélyes, mindig magasztos. Szemek lábadnak könnybe a saját nagyságunktól.

Rendszerint nem hiányozhat a nemzeti színű szalag sem, fontos kellék még az időkapszula. Ez rendszerint egy rozsdamentes acélhenger. Abba bele kell tenni pénzérméket, napi sajtót, alapító okiratot, miegymást…

Az alapkőletételi szetthez kell még fángli, avagy kőműves serpenyő és kőműveskanál, no meg egy kis habarcs.

Ilyenkor a fontos ember mindig beszédet mond. Kapaszkodót keres a múltban, és a jövőbe réved.

Az olyan szép, amikor kéz a kézben leengedik az időkapszulát, leteszik az alapkövet, lebetonoznak mindent (is).

Arról már nem szól a fáma, mi van akkor ha az alapkövet szépen letették, de az építkezés mégsem kezdődik meg, a beruházás mégsem valósul meg.

Fotó: Thaler Tamás

Nem szép dolog, de ilyenkor nem ünnepélyes keretek között, de fel kell szedni az alapkövet, ki kell ásni az időkapszulát és igyekezni kell elfelejteni az egészet.

Így volt ez a Balassa, Apáthy István, Szigony és Tömő utcák határolta telken, ahol 2015-ben letették a Bionikai Innovációs Központ alapkövét. A Magyar Kurír is megírta, hogy az ünnepséget Erdő Péter esztergom-budapesti érsek áldása kísérte.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja köszöntötte a résztvevőket. Az alapkőletételen jelen volt Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester és még sokan mások.

A köszöntőbeszédeket követően sor került az alapkőletételi okirat felolvasására és aláírására, majd Erdő Péter áldásával elhelyezték a kézjegyekkel ellátott dokumentumot a leendő központ alapjában.

Aztán az egészből nem lett semmi

A területen jelenleg a Corvin 7 irodaház épül, amely az IBM Magyarország új székhelye lesz.

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements