Connect with us

Kilátó

Az emberek megfagynak a lengyel-belarusz határon

A menedékkérők, akiket a belarusz hatóságok nyugat felé terelnek, nagyon nehezen élnek túl a fagypont alatti, nyirkos hidegben.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A belarusz és az orosz hadsereg közös hadgyakorlatot tart ejtőernyőseinek épp a lengyelországi határszakaszon, ahol több ezer illegális bevándorló várja, hogy a lengyel határőrség átengedje Nyugat-Európa felé. Az orosz hadsereg pár bombázója már két nappal ezelőtt berepülte a térséget.

Több európai politikus is attól tart, hogy a hónapok óta súlyosbodó viszály a belarusz rezsim és az Európai Unió között fegyveres konfliktussá élesedik, de elemzők szerint egyelőre sem a közvetlenül szemben álló, sem az áttételesen érintett államok nem érdekeltek ebben. Ezt jól mutatják az eredménytelen politikai egyeztetések

A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a lengyel-belarusz határ egy hegyvidéken át húzódik, ahol máris beköszöntött a tél, és a menedékkérők, akiket a belarusz hatóságok nyugat felé terelnek, nagyon nehezen élnek túl a fagypont alatti, nyirkos hidegben.

A lengyel rendőrség tájékoztatása szerint pénteken újabb holttestet találtak a határ közelében. A fiatal szíriai férfi halálával már 11 – más adatok szerint 9 – főre emelkedett a Lengyelország és Fehéroroszország határán kialakult válság halálos áldozatainak száma.

Pénteken az ENSZ is megüzente a feleknek helyettes szóvivője által, hogy konfliktusuk megoldásában nem használhatnak eszközként embereket, “mert ők nem zálogtárgyak, hanem emberi lények. Úgyhogy nincs fontosabb, minthogy az alapvető szükségleteik és jogaik érvényre jussanak végre.”

Valerie Gauriat a tiltott zóna határában. Fotó: Euronews

Euronews: Witness

Az Euronews tudósítója, Valerie Gauriat ellátogatott a lengyel-belorusz határhoz, hogy a csatorna nézői is szemtanúi lehessenek az ottani történéseknek. Egy olyan ellenőrző ponthoz utazott közvetlenül a lengyel-belorusz határ mellett, amely hírhedté vált.

Ez egy tiltott zóna határa, amely mindenki elől le van zárva a rendőrök és a helyi lakosok kivételével. A területet idén szeptemberben zárták le, hogy útját állják annak a több ezer menedékkérőnek, akik az Európai Unióba próbálnak bejutni. Ennek eredményeként ez néha halálos csapdává vált számukra.

A lengyel parlament egy hete megszavazta, hogy épüljön masszívabb szögesdrót a Belarusszal közös határra, illetve erősítsék meg az ottani infrastruktúrát. Az új lengyel jogszabály értelmében bárki visszatoloncolható Belaruszba, ami ellentmond a menekültekre vonatkozó nemzetközi megállapodásoknak.

Varsó és Brüsszel azzal vádolja Belaruszt, hogy szándékosan tolja át a migránsokat a határon, megtorlásul az Európai Unió Minszk elleni szankciói miatt.

A tiltott zóna

Az újságírók és a civil szervezetek nem férkőzhetnek közel a tiltott zónához, amely Lengyelország több mint 400 km hosszú fehérorosz határa mentén húzódik. Néhány migránsnak sikerül kicseleznie a határőröket, és átjutni a tiltott zónán túlra.

Katonák és menekültek a lengyel-belorusz határon. Fotó: Euronews

Egy szír férfiakból álló csoportnak sikerült átjutni a lezárt zóna túloldalára, miután több napot az erdőben és a lápvidéken töltöttek. Valerie Gauriat velük is találkozott. Egyikük súlyosan megsérült, a többiek elmondása szerint porckorong sérve van, a belarusz határőrök pedig bottal ütötték a hátát, és azt kiabálták, hogy „menjetek Lengyelországba!”

A férfiak elmesélték neki, hogy Bassar el-Asszad szíriai rezsimjétől menekülnek. Azt mondták, turista vízummal repültek Belaruszba, mielőtt a lengyel határhoz vitték őket, abban a reményben, hogy bejutnak az Európai Unióba. Ehelyett csapdába kerültek a két ország fegyveres erői között.

“Ha mi, szíriaiak nem lennénk jó eszközök a nyomásgyakorlásra, Belarusz nem engedett volna át. Mindig a nyomásgyakorlás eszközei vagyunk. A Nyugatnak, az amerikaiaknak, az oroszoknak és az araboknak”

– mondta egyikük.

Az aggodalom egyre nő a helyi lengyel lakosság körében. Michałowo városa egy központot nyitott a külföldiek számára, a tűzoltóállomás területén. Minden nap, az ország minden területéről hoznak adományokat.

A polgármester-helyettes egy adománygyűjtést is indított a közösségi médiában. Konrad Sikora szerint az a kormányzati döntés, hogy falat építsenek a belorusz határra, nem fog segíteni a helyzeten. Attól tart, hogy elszabadul az erőszak a határon, ha nem találnak jobb megoldást.

“Építhet az ember hat méter magas falat. Akkor hoznak majd egy hétméteres létrát. Szóval a fal nem megoldás. Szerintem van egy egyszerű módja annak, hogy ezt megállítsuk. Hozzunk létre egy menekülttábort a határ mellett, és engedjük be őket. Adjunk nekik ételt, ruhát, aztán kérdezzük meg őket: “Akarsz menedéket vagy nem? Jogosult vagy a menedékre vagy sem?” Ha nem, ültessük fel őket egy buszra, vigyük a reptérre, és küldjük őket haza. Nem Belaruszba. Ez ilyen egyszerű”

– mondta a polgármester-helyettes.

Testközelből az új migrációs válság a lengyel-belarusz határon

Forrás: Euronews

Nagyjából Sokółka (Sakalinė, Саку́лка) van a metszéspontban (53°24′N 23°30′E) 

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Mosonmagyaróvári KC – Alba Fehérvár KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • NEKA – Telekom Veszprém, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DVSC Schaeffler – Győri Audi ETO KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencvárosi TC – Sport36-Komló, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP