Connect with us

Jut eszembe

Bezárkózik a GOKVI, szigorít a főváros

A főpolgármester elmondta, hogy megjelent a fertőzés a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

Published

on

Hirdetések

Szigorítja az idősotthonok elhagyására vonatkozó szabályokat a koronavírus-fertőzés miatt Budapest vezetése – jelentette be a Fővárosi Operatív Törzs döntését a főpolgármester és helyettese kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatón. 

Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet közölte: a lakók november 2-tól az idősotthonokat csak családhoz való eltávozás miatt lehet elhagyni, de csak olyan családtagokkal mehetnek el, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Visszatéréskor minden esetben néhány napos izolációra kerül sor a többi lakó védelme érdekében. A visszaérkező idős lakók fertőzöttségét a főváros által biztosított tesztekkel ellenőrzik.

A főpolgármester elmondta, hogy megjelent a fertőzés a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

Gy. Németh Erzsébet az MTI kérdésére közölte: egyelőre egy intézményben van néhány tünetmentes fertőzött. További újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy oltott idősekről van szó. 

Hirdetések

Az idősotthonokban kötelezővé válik a maszkviselés, illetve érintésmentes látogatásra lesz lehetőség. A végstádiumban lévő idős bentlakók esetében továbbra is biztosítva lesz a hozzátartozók számára a látogatási lehetőség.

A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát. Karácsony Gergely levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert a szabályok szigorítására vagy az ezzel kapcsolatos döntések önkormányzatokra ruházására, erre a kérésre egyelőre nem érkezett érdemi válasz.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy bár az önkormányzat nem teheti kötelezővé a maszkviselést a közösségi közlekedésen, erősen ajánlja, hogy követve az MTA szakembereinek javaslatát mindenki viseljen maszkot a BKK járatain.

Látogatási tilalom a GOKVI-ban

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet facebook posztban jelentette be, hogy az intézet szerdától teljes körű látogatási tilalmat léptet érvénybe.

A bent fekvő betegek részére küldött csomagokat a Portaszolgálat 15-17 óra között veszi át a Fehér Holló utcai bejáraton.

A látogatási tilalom érinti a Gyermekszív Központot is. Az Intenzív osztályokon a látogatás naponta változhat, a betegek állapotának függvényében.

Az 1. és 2. emeleti Osztályokon a bent fekvő gyermekek mellett egy egészséges szülő maradhat.

Csak szülő lehet a gyermekekkel, egyéb látogatás tilos!

A szülők figyelmét felhívják: otthonukat nem számítva, viseljenek kötelező jelleggel maszkot és fordítsanak különös figyelmet a kézhigiénére. A műtét alatt a szülők a földszinten várakozhatnak, onnan fogják őket felhívni, majd tájékoztatni.

Súlyos állapotú beteg látogatásáról a kezelő orvosa egyénileg dönthet, írásos engedélyt adhat.

Forrás: Budapest/GOKVI

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements