Connect with us

Kilátó

Biden: elérkezett a megpróbáltatás órája

Biden a rzeszówi sajtóértekezleten felidézte: a Nyugat “a világtörténelem legszigorúbb szankcióit” vetette ki Oroszországra.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
63 / 100

Elérkezett a megpróbáltatás órája, a mai nemzedék a sorsdöntő pillanatban él, a demokrácia és az autokrácia harca közepén áll – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök pénteken a dél-lengyelországi Rzeszówban, ahol az amerikai 82. légideszant-hadosztály katonáival találkozott.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti

Az Antony Blinken amerikai külügyminiszter részvételével megtartott találkozón Biden megköszönte a katonák szolgálatát, és leszögezte: az Egyesült Államok sok vonatkozásban egyedülálló. 

“A világ egyetlen olyan országa vagyunk, amely nem a földrajzi, nemzetiségi, vallási, faji vagy egyéb alapokon szerveződik, hanem az eszme köt össze minket”

– jelentette ki.

Az amerikai eszmei közösség lényege, hogy “minden férfi és nő egyenlő, bizonyos elidegeníthetetlen jogokat kaptak a Teremtőtől” – tette hozzá.

Biden aláhúzta: a demokrácia a konszenzust igényli, most pedig elérkezett “a próba órája”. 

“A demokrácia és az oligarchia közötti harc közepette vagyunk, egy új fázisban” 

A katonákhoz fordulva az amerikai elnök azt mondta, hogy az ő nemzedékük sorsdöntő pillanatban találta magát. 

“Minden negyedik, ötödik nemzedékben eljön az olyan pillanat, amely mindent alapvetően megváltoztat” – közölte, hozzátéve: a világ már nem lesz olyan, amilyen eddig volt.

“A kérdés az, hogy ki fog diadalmaskodni, a demokrácia és az értékek, amelyeket képviselünk, vagy pedig az autokrácia”

– fogalmazott Biden.

Ukrajnában tett korábbi útjaira utalva Biden kijelentette: az ukránoknak “valóban erős gerince van”. Rendkívüli jelenségnek nevezte, hogy az ukrán civilek is “puszta kézzel állnak a tankok előtt, mondván +nem mozdulok el innen, itthon vagyok+”. 

Az amerikai 82. légideszant-hadosztály mintegy ötezer katonáját februárban, az ukrajnai háború kitörését megelőző orosz-ukrán feszültség miatt telepítették Rzeszów térségébe, bővítve a 2016-ban Lengyelországba telepített amerikai kontingenst.

Kényszerleszállást hajtott végre a lengyel elnök repülőgépe

Megérkezett a délkelet-lengyelországi Rzeszówba, a Joe Biden amerikai elnökkel esedékes találkozója helyszínére a lengyel elnök, miután az első repülőgép, amellyel elindult, kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani Varsóban.

A lengyel államfő külügyi államtitkára, Jakub Kumoch azt mondta, hogy a repülő műszaki hiba miatt fordult vissza a lengyel fővárosba.

A lengyel elnök ezután egy másik géppel indult a találkozóra, és 15 órakor megérkezett a Rzeszów melletti Jasionkába.  Az államfői találkozó programját “kissé módosítják” – közölte Kumoch.

A Joe Bident szállító Air Force One repülőgép péntek 14 órakor szállt le Jasionka repülőterén.

Joe Biden és Andrzej Duda

Biden: meg kell állítani a háborús bűnöst

Kétnapos lengyelországi látogatásának első napján Joe Biden Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt az ukrajnai menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó szervezetek képviselőivel találkozott Rzeszówban. 

A találkozót megelőző közös sajtókonferencián Biden a jelenleg legfontosabb teendőnek a demokratikus világ egységének megőrzését nevezte. Fenn kell tartani a közös erőfeszítést az “azon ember által elkövetett rombolás megállítására, akit háborús bűnösnek neveztem” – utalt az amerikai elnök korábbi kijelentésére, amellyel Vlagyimir Putyin orosz elnököt illette. Hozzátette: úgy gondolja, hogy az illető “megfelel e meghatározás minden feltételének”.

Ukrajna megtámadása miatt Biden a múlt héten nevezte háborús bűnösnek Putyint. A kijelentést Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője “teljesen elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak” nevezte. Szerdán viszont Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok értékelése szerint orosz katonák háborús bűncselekményeket követhettek el Ukrajnában.

Biden a rzeszówi sajtóértekezleten felidézte: a Nyugat “a világtörténelem legszigorúbb szankcióit” vetette ki Oroszországra. “És lesznek újabbak” – fűzte hozzá.

Közölte: azért is érkezett Lengyelországba, hogy személyesen lássa az ukrajnai orosz agresszió által kiváltott humanitárius válságot. Sajnálatát fejezte ki, hogy biztonsági okokból nem tekintheti meg a határ ukrán oldalán fennálló helyzetet, és ígéretet tett a humanitárius segítségnyújtást célzó erőfeszítések további fokozására.

Andrzej Duda az amerikai támogatás és a szövetségesek egysége jelének nevezte Biden látogatását.

Biden szombaton a lengyel fővárosban hivatalos megbeszélést folytat Dudával. Ellátogat a varsói Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített tranzitközpontba is, látogatása végén pedig beszédet mond a fővárosi Királyi Vár udvarán.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP