Connect with us

Jut eszembe

Bige László és a kartell

Mintegy 36 milliárd forint olyan plusz forráshoz jutott a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. az elmúlt hét évben.

Published

on

Montázs: szabadeuropa.hu
Advanced Ads
Advanced Ads

A Nemzeti Együttműködés Rendszere megtalálta és kijelölte a “nép ellenségét”, a magyar gazdák zsírján hízó “vörös bárót”, aki veszélyesebb, mint egy drogkereskedő.

Pedig Bige László péti Nitrogénművek Zrt.-je csak műtrágyát gyárt nem dizájner drogokat főz. Mégis a vállalkozó és társait a kormány kartellezéssel vádolja.

Mintegy 36 milliárd forint olyan plusz forráshoz jutott a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. az elmúlt hét évben, amelyet kimondottan a magyar gazdatársadalomtól vontak el – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szolnokon sajtótájékoztatón.

Farkas Sándor megjegyezte, hogy a 36 milliárd forint kétévi öntözésfejlesztési támogatás összegével egyezik meg, ennyi pénz “landolt a péti Nitrogénművek zsebébe, többek között Bige László zsebébe”. Hozzátette: Magyarország kormánya rendkívül sokat áldoz a vidékre, annak megtartó erejére, nem engedhetik meg, hogy “ilyen személyek, vállalkozások, cégek” tönkretegyék, elbizonytalanítsák a gazdálkodókat.

Hozzátette: most, amikor a nemzetközi piacon is bekövetkezett egy energiaár-robbanás, az elmúlt hetekben Bige László vezetésével a Nitrogénművek Zrt. olyan drasztikus áremelésbe kezdett, ami teljesen váratlanul érte a magyar gazdatársadalmat, elbizonytalanította, kiszámíthatatlanná tette gazdálkodásuk jövőjét. A jelenlegi műtrágyaárak 2,5-3-szorosai a korábbiaknak, semmi nem indokolt ilyen mértékű áremelkedést – szögezte le az államtitkár.

Farkas Sándor emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatai során a kartellezés ténye kiderült, ezért a GVH bírságot vetett ki a kartellezőkre, többek között a Nitrogénművek Zrt.-re is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Erre Bige Lászlóék azt mondták, hogy egy nap szolgálják ki decemberben a magyar gazdákat, a többit exportálják”

fogalmazott az AM államtitkára.

Szólt arról, hogy az elmúlt napokban a baloldal leendő, előválasztásokon nyert miniszterelnök-jelöltjének Bige László annyi pénzt ígért, “amennyit nem szégyell, illetve amennyit kér”. Farkas Sándor mindezt elfogadhatatlannak, felháborítónak tartja.

Az államtitkár leszögezte: elfogadhatatlannak tartják és visszautasítják azt a bizonytalanságot keltő magatartást, mint amilyen a műtrágya árával való beavatkozás a magyar termelők, gazdák életébe. Szeretnék a következő időszakban megfelelő lépésekkel elkerülni, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő újra, a kartellezések megszüntetésére sokkal nagyobb figyelmet fognak fordítani – hangsúlyozta. Hozzátette: azt nem meri mondani, hogy lecsökkentik a műtrágya árát, de törekszenek arra, hogy kiszámítható gazdasági feltételeket teremtsenek az agrárium minden szereplőjének. 

Kérdésre válaszolva elmondta: számtalan importőr is van Magyarországon, és már Bige László is visszakozott a korábbi elképzelésétől – amely szerint decemberben egy napig szolgálják ki a magyar vevőket – és azt nyilatkozta, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a termékeik.

“Lesz elegendő műtrágya” – jelentette ki Farkas Sándor

Hozzátette: jelen pillanatban kialakult ára van a műtrágyának, a kormány megfelelő egyeztetések után fogja eldönteni, hogy milyen beavatkozást kíván tenni.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP