Connect with us

Lépten-nyomon

Bojár Gábor: nem lesz általános áfacsökkentés

Bojár Gábor: én a hazámat szeretném támogatni

Published

on

Bojár Gábor. Fotó: Vörösz Szilárd/Szabad Európa
Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

Bojár Gábor nemcsak jónevű gazdasági szakember, de egyben olyan sikeres vállalkozó, aki a nagyon kevés magyar “self-made man”-ek egyike. Sokan őt szerették volna látni egy szakértői kormány élén. A Graphisoft SE alapítója ilyen módon nem szállt be közvetlenül a politikába, ám elszegődött Márki-Zay Péter mellé gazdasági programkészítőnek.

A beszélgetéből kiderül, hogy kormányváltás után nem lesz általános áfacsökkentés, csak az alapvető élelmiszereknél lehet szó csökkentésről. A gazdasági tanácsadó csapat azonban elképzelhetőnek tartja az adójóváírás visszaadását, ami a minibálbér környékén kéthavi munkabér visszaadását jelentené.

Bojár Gábor azt is elárulta, hogy szerinte az állami támogatások nem segítik a vállalkozókat. A vállalkozásoknak adott pénzügyi támogatás, tehát a közvetlen, direkt, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás óriási kárt okoz.

Bojár Gáborral a Szaba Európa készített interjút

Hogyan zajlik a programalkotási munka, az önök együttműködése a pártok szakértőivel?

Van Márki-Zay Péter mellett egy gazdasági kabinet, amiben vagyunk tizennégyen. Rendszeresen tartunk megbeszéléseket, és ezek alapján kialakítottunk egy olyan szöveget, amivel egyet tudunk érteni. Nagyjából – nem mindig – ez a tizennégy ember konszenzusra jutott. Ezt egyeztetjük a Közös Alapnak nevezett hatpárti programmal, utána pedig az egyes témák felelősei leülnek a pártok képviselőivel egyeztetni. Ez már nehezebb feladat, hiszen a mi részünkről nem politikusok vesznek részt ebben a folyamatban. Mi szakmai tanácsadók vagyunk, akiket Márki-Zay kért fel erre a munkára. Az, hogy valaki ebben szerepet vállalt, még azt sem jelenti feltétlenül, hogy támogatja Márki-Zayt. Én is mondtam már igent olyan tanácsadói felkérésekere, ahol fel sem merült, hogy egyetértenék a megbízóval: én a hazámat szeretném támogatni. Ha a kormányon lévő pártnak adok tanácsokat, akkor azt a hazám érdekében teszem, nem a kormány támogatása érdekében. Mert ha abból valami megvalósul, akkor – úgy gondolom – az ország jól jár vele. Nem tudok mások nevében nyilatkozni, csak azt akarom mondani, hogy attól, hogy valaki részt vesz ebben a munkában, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Márki-Zay támogatója volt például az előválasztáson. De nekem szimpatikus személyében Márki-Zay.

Mikorra várható, hogy kész lesz az ellenzék választási programja?

Egy választási program több fejezetből áll, mi a gazdasági résszel foglalkozunk. A saját részünkkel elkészültünk. Most zajlik az egyeztetés a pártok képviselőivel, aminek során megnézik, mi fér bele a mi javaslatainkból az ő programjukba. Az a ritkább eset, hogy rá tudjuk venni a pártokat arra, hogy valamit vegyenek ki a programból, mert nem tartjuk megvalósíthatónak.

Tud erre példát mondani?

A pártok képviselőivel folytatott vitáinkról nem fogok beszélni. De mondok egy olyat, ahol sikerült őket meggyőzni. Nem került bele a végső programba egy általános áfacsökkentés. Azt ugyanis nem bírná ki a költségvetés. Az áfa a legnagyobb tétel a költségvetési bevételek között, egy-két százalékpontos csökkentése nem hozna semmit. Hiába rekordmagas az áfa, a csökkentéssel jól nem járna senki, mert már beleépült az árakba, és az inflációt sem csökkentené érezhetően. A költségvetési kiesés sokkal nagyobb lenne, mint amennyit elbír a költségvetési teher. Az alapvető élelmiszereknél lehet szó csökkentésről, de azt elértük, hogy általános áfacsökkenés nem lesz. Hosszú távon, ha a gazdaság már úgy áll, és a magyar versenyképesség növeléséhez és az európai integrációhoz egy ennél alacsonyabb áfakulcs lesz szükséges, akkor elképzelhető lesz egy általános áfacsökkentés. De odáig most még nem látunk el.

A kormány állítása szerint Magyarország különösen vállalkozásbarát ország. Alacsonyak az adók, vannak kedvezményes hitelek, kötvényvásárlási programok. Részben ennek köszönhetően magas a foglalkoztatás, létrejött egy nemzeti tőkés réteg, aki stratégiai ágazatokban is tulajdont tudott szerezni. Ön mit gondol erről?

Az jó döntése volt a kormánynak, hogy 2010 után jelentősen csökkentette a munkát terhelő adókat, és ezt a fogyasztási adó növelésével tette lehetővé. Többek között ezért is nem gondoljuk, hogy az áfát csökkenteni kellene. Akkor visítottak sokan, lehet, hogy én is kritizáltam azt a lépést. De már beépült az árakba, és ez az áfanövelés lehetővé tette a munkát terhelő adók jelentős csökkentését.

Hozzá kell tenni, hogy ez a minimálbér környékén nem igaz. Ott ugyanis a munkát terhelő adók nőttek, mert az adójóváírást elvette a Fidesz az alacsony jövedelműektől. Gyakorlatilag kéthavi fizetést elvettek az alacsony jövedelműektől. Ezt az új kormány vissza szeretné adni, ebben teljes egyetértés van a pártokkal. Európában kimagaslóan magas adó terheli az alacsony jövedelmeket. A közepeseket és a magasakat nem. Sőt! A magasakat kifejezetten alacsony adó terheli. Tehát szolidaritási szempontból ez nagyon rossz szerkezet. De a vállalkozások támogatása szempontjából sokkal jobb, mint ami előtte volt. Ezzel egyébként szerintünk összeférne az adójóváírás visszaadása. Annak az elvett kéthavi munkabérnek a minimálbér környékén keresőknek a visszaadása.

Kiterjedtek az állami támogatások, legyen szó egyedi kormánydöntésről vagy a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes hitel- és kötvényvásárlási programjairól.

Ezekkel nem értek egyet. Az állami támogatások nem segítik a vállalkozókat. Ezt régóta ahol csak tudom, elmondom, hogy a vállalkozásoknak adott pénzügyi támogatás, tehát a közvetlen, direkt, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás óriási kárt okoz. Az okozott kár sokkal nagyobb, mint a pénzügyi támogatás összege. Nem csak azért lenne jó ezeket fokozatosan kivezetni, mert akkor a költségvetés megtakarít valamekkora összeget, és azt másra – oktatásra, egészségügyre – tudja fordítani. Hanem ennél is fontosabb az, hogy nem árt vele a vállalkozóknak. A közvetlen támogatás ugyanis árt, különösen a kisebb és induló vállalkozásoknak.

Van olyan üzletileg sikeres magyar nagyvállalkozó, aki most azzal kampányol, hogy a legtöbb gazdasági problémát meg lehetne oldani digitalizációval. Erről mit gondol?

Megkérdeztem tőle, hogy ezt konkrétan hogy gondolja. Annyit mondott, hogy le kell másolni az észteket. Nem tudott semmi konkrétumot mondani. Nekem nem az volt az érzésem, hogy e mögött valami végiggondolt, részleteiben is létező terv lenne. Egyáltalán nem volt ilyen érzésem.

Teljes interjú a szabadeuropa.hu-n

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP