Connect with us

Jut eszembe

Brezsnyev, Csurka, Orbán és Völner Pál

Völner Pál csak a sápot szedte le, de akkor hova kerülhetett a többi pénz?

Published

on

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra, a Karmelita kolostorban. Mögöttük Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Advanced Ads
Advanced Ads

Völner Pál ügyészségi meggyanúsítása óta tudjuk, hogy az Igazságügyi Minisztérium államtitkára vaskos borítékokban vett át rendszeresen 2-4 millió forint kenőpénzt, hogy a végrehajtók számára kedvező döntés szülessen.

Magyarul, hogy az kerüljön kinevezésre, aki a legvaskosabb borítékot tudja az államtitkár zsebébe csúsztatani. Az ügyészség hevenyészett összeadása szerint 67 millió forint kenőpénz elfogadásában bűnös Völner Pál. Más számítások szerint ez bőven 80 millió forint fölött van, miközben az egész korrupciós ügyet mintegy 800 milliósra taksálják.

Völner csak a sápot szedte le, de akkor hova kerülhetett a többi pénz?

A Blikk információi szerint ugyanis az adóhatóság egyik magas rangú vezetője vezette a nyomozókat a végrehajtói kar elnökének, Schadl Györgynek a nyomára. Az illető a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) átvilágításán bukott meg idén áprilisban, úgy tudjuk, kenőpénzért vállalta egy könyvvizsgáló cég kétes ügyfeleinek, hogy leállítja az ügyükben folyó nyomozásokat. Az NVSZ nyomozói követték és a telefonját is lehallgatták, hogy feltérképezzék “ügyfélkörét”.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vették őrizetbe a rendőrök a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt, amikor feleségével – aki ugyancsak végrehajtó – éppen Dubaiba szeretett volna utazni.

Közben napok óta találgatja a sajtó, ki lehet a „gazdám”, akire a hvg.hu szerint csak így hivatkozott telefonbeszélgetései során a letartóztatott végrehajtói kari elnök. A pletykák szerint Völner Pál igazságügyi államtitkárnál is magasabb rangú személyről van szó.

Orbán Viktor, minszterelnök keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján a szokásos szószátyár módján sokkal többet árult el, mint amennyit akart.

Kérdésre válaszolva az ügyben nem tart szükségesnek semmilyen minisztériumi vizsgálatot mert, mint mondta Völner Pál tagadásban van, így nincs mit tenni meg kell várni az ügyészségi nyomozás végét. Éppen ezért Orbán Varga Judit miniszterasszony felelősségét sem látja az ügyben,

Miközben szóba került az is, hogy mégis ki lehet a “gazda”, akire Schadl György utalt a kormányfő egy színes anekdotával mesélt Völnerhez fűződő viszonyáról.

Orbán Viktor ekkor elárulta az egyébként nem közismert információt, hogy neki osztálytársa volt Völner Pál, akivel együtt nem álltak fel, amikor Leonyid Ilijics Brezsnyev meghalt. Sőt, Völner volt a bátrabb, mert míg ő kényszeredetten mégis felállt, addig Völner elhagyta a termet.

Érdekes kis színes történet ez, ami korábban megjelent már a Népszabadság Szeplőtelen fogantatás sorozatában is.

“Orbán Kérinek arról beszélt a jogtörténet-professzorral kapcsolatban, hogy Brezsnyev halálakor fölszólította a jelenlévőket, adózzanak a szovjet vezető emlékének egyperces felállással. Ő, Völner Pali, Mosonyi Richárd, Máthé Jani ülve maradtak, amiből kisebb botrány tört ki.”

Ez 1982. novemmberében történt az ELTE jogi karán.

Mobiltelefonos élő kép Orbán Viktor miniszterelnök (k) Kormányinfó sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ahogy Csurka István mondta: “Hol kerék, hol talp”

Orbán Viktor szintén a keddi sajtótájékoztatón idézte a MIÉP egykori elnökét, az író Csurka Istvánt.

Na de kitől is származik valójában ez a mondás?

“Ahogy Csurka Istvántól hallottam egyszer a parlamentben: hol kerék, hol talp. Hát most éppen kerék.”

– Orbán Vitkor, Magyar Idők interjú, 2015. december

Csurka István 1998-ban az Országgyűlésben

“Van egy régi jó békési közmondás, amely úgy szól: hun kerék, hun talp. (Derültség.) Hát, most talp!”

De úgy tűnik, hogy a jeles író is plagizált.

“Hol kerék, hol talp, küszködtünk, szegények voltunk, de megérte, százszor is megérte, bizony! Elég, ha a gyerekeimre nézek!”

– William Somerset Maugham.

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP