Connect with us

Lépten-nyomon

Budapesti albérletekbe kerültek az afgán menekültek

A Magyar Honvédség 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált Afganisztámból mert otthon az életük veszélybe került volna.

Published

on

Fotó: Reuters
Advanced Ads
Advanced Ads
58 / 100

A Telex.hu írta meg, hogy a tálib hatalomváltás után Afganisztánból kimenekített családok az ideiglenes szállásokról budapesti albérletekben helyezték el.

Végre egy jó hír! Annak ellenére, hogy a hivatalos kormányzati propaganda hat éve folyamatosan hergel a menekültek ellen, azokat egy kalap alá véve illegális migránsoknak nevezve őket, mégis az állam teszi a dolgát. És az önhibájukon kívül hazájukat elhagyni kényszerülő afgán menekültekről Magyarország példásan gondoskodik.

Pont akkor, amikor az ellenzéki miniszterelnök-jelölt sem rest és felülve a kormányzati propagandának migránsszámlálót visz a déli határra, akkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a menekültekkel foglalkozó magyar hivatalok csendben teszik a dolgukat.

A tálibok hatalomátvétele után – augusztus végén – a Magyar Honvédség 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált Afganisztámból mert otthon az életük veszélybe került volna. Őket a Vámosszabadi Befogadó Állomáson, illetve egy ideig a Balassagyarmati Közösségi Szálláson helyezték el.

A Telex visszament most a táborba, amely üres volt, de épp a Helsinki Bizottság jogásza mondta korábban, hogy több jótékonysági szervezet, mindenek előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat próbál a tábornál emberibb körülményeket találni azoknak a családoknak, akik ha megkapják a menekültstátuszt, mégis Magyarországon maradnának.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 35 családot, 168 főt: 36 nőt, 51 férfit és 81 kiskorú gyermeket helyezett el önálló lakásban, Budapest területén bérelt ingatlanokban” – válaszolták a Telex kérdésére.

Kiderült az is, hogy a családok 18 hónapig vesznek részt az integrációs programban, ez teljes körű ellátást jelent az esetükben. A máltai szervezet azzal segíti a menekülteket, hogy minden család albérletbe költözik, az életvitelükhöz pedig pénzügyi támogatást nyújt. A felnőttek és a gyerekek is magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és segítenek nekik az ügyintézésben:

 • a tolmácsolásban,
 • a dokumentumok fordításában,
 • a letelepedési engedély kitöltésénél,
 • a külföldi részére szóló személyi igazolvány igénylésében,
 • a lakcímkártyánál,
 • és a TAJ-kártya intézésénél.

A menekültek teljes körű egészségügyi ellátást kapnak, pszichológus segít a traumák feldolgozásában.

“A szeretetszolgálat információs csoportja pedig abban, hogy a kulturális különbségekből minél kevesebb feszültség adódjon és azokat megfelelően kezeljék, valamint hogy a családok megismerjék a magyarországi rendszereket”

– tette még hozzá Parák Eszter kommunikációs referens.

Az afgán családok – amelyek jóval nagyobb számban maradtak Magyarországon, mint azt előzetesen sokan gondolták – folyamatos családgondozói segítségben részesülnek.

A felnőtteket az álláskeresésben és munkaerőpiaci integrációban, szakmai tanfolyamok elvégzésében, a gyerekeket pedig a közoktatásban segítik a mentorok.

Gyerekek és felnőttek egyaránt közösségi és sportfoglalkozásokon vesznek részt – ezek szerint már Budapesten.

Forrás: Telex.hu

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP