Connect with us

Múzsa

Cristina Peri Rossi költő, író kapja az idei Cervantes-díjat

Dél-Amerikát elhagyva 1972-ben először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le.

Published

on

Hirdetések

Cristina Peri Rossi uruguayi költő és írónőnek ítélte a zsűri ebben az évben a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat – jelentette be a döntést Miquel Iceta kulturális miniszter szerdán Madridban.

A néhány napon belül 80-ik születésnapját ünneplő szerző 1972-ban hagyta el Montevideót, a katonai diktatúra elől menekülve. Művei hazájában 1985-ig be voltak tiltva. Számos munkájában metaforikus formában jelennek meg diktatúrában átélt élményei.

Az egyik legfontosabb spanyol nyelvű dél-amerikai szerzőnek tartják, akinek munkássága nem ismer műfaji határokat. Egyik legjobb barátja Julio Cortázar argentin író a rövid elbeszélések nagy megújítójának nevezte. Művei szorosan kapcsolódnak a szerelemhez, a vágyhoz, a szexualitáshoz.

Dél-Amerikát elhagyva 1972-ben először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le, azóta is ott él és alkot. Kötetei több mint húsz idegen nyelven is olvashatók. Újságíróként, valamint brazil és francia szerzők fordítójaként is elismert.

Hirdetések

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést

A sorban az első, a spanyol filozófus, esszéista Maria Zambrano volt 1988-ban. A kubai költőnő Dulce María Loynaz 1992-ben kapta meg a Cervantes-díjat. 2010-ben a spanyol regényíró Ana María Matute lett a díjazott. 2013-ban a mexikói írónő Elena Poniatowska kapta a Cervantes-díjat. 2018-ban az uruguay-i Ida Vitale nyert.

A 45 évvel ezelőtt alapított elismeréssel a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák.

A 125 ezer euróval (41,7 millió forinttal) járó díjat tavaly Francisco Brines spanyol költő, egy évvel korábban pedig Joan Margarit katalán költő vehette át.

EL PAIS: La uruguaya Cristina Peri Rossi, ganadora del Premio Cervantes 2021

(MTI)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements