Connect with us

Jut eszembe

Csak most kezdődik a tánc! – Indul az MZP tangó, de kik maradnak partnerek?

Az egységes ellenzék 106 egyéni országgyűlési választókerületben megtalálta a kormánypárti jelölt ellenfelét és két fordulóban megtalálta a miniszterelnök-jelöltjét is.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Azután, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában 60%-os többséggel győzelmet aratott Márki-Zay Péter fel lehet lélegezni, de nem lehet hátradőlni. Az izgalmas casting után az egységes ellenzék 106 egyéni országgyűlési választókerületben megtalálta a kormánypárti jelölt ellenfelét és két fordulóban megtalálta a miniszterelnök-jelöltjét is, de a tánc csak most kezdődik igazán

A kampány során nagy volt az adok-kapok, sokan féltették a szövetséget is. Ki ide, ki oda állt. De ez már a múlt. Abban az értelemben mindenképpen, hogy az ellenzéki pártoknak, a vezetőknek és a szavazóknak is félre kell tenni a sértettséget és egyetlen út van előre a szövetség győzelméhez.

Azt ne felejtsük, hogy a legtöbb egyéni jelöltjét, 32-őt a Demokratikus Koalíció segítette győzelemhez. A Jobbiknak 29 jelöltje maradt állva, míg az MSZP 18, a Momentum 15 jelöltet küld harcba a fideszes és/vagy kereszténydemokrata jelölttel szemben. A Párbeszéd 6, az LMP 5 jelöltet tudott állítani, míg az Új Világ Néppártnak egy állva maradt jelöltje van.

Márki-Zay Péter: “Ezt a küzdelmet nem a pártok nyerték meg. Ezt a küzdelmet a civilek nyerték meg a pártokkal együtt. Leváltottuk az ellenzéket is.”

A politika mindig tartogat váratlan fordulatokat. Amikor Hódmezővásárhelyen 2017 novemberében elhunyt Almási István polgármester és hirtelen üresen maradt a széke, senki nem gondolta volna, hogy azt nem a “kijelölt” fideszes utód fogja megkapni. Egy ember volt, aki nem így gondolta. Őt úgy hívják, hogy Márki-Zay Péter.

Emlékszem MZP első lakossági fórumaira, ahol mindenki tudta, hogy széllel szemben próbál meg… álni. Lázár János, akkor még Miniszterelnökséget vezető miniszter arra sem tartotta érdemesnek a civil jelöltet, hogy egyáltalán szóba álljon vele.

A közgazdász végzettségű Márki-Zay, aki dolgozott Kanadában vállaltan keresztény vallású hét gyermekes családapa. Sziszifuszi munkával hozta létre a ma már “vásárhelyi modellnek” nevezett civil koalíciót.

Első körben a Fidesz időközi jelöltje csúfos vereséget szenvedett, 62 százalékos részvétel mellett Márki-Zay Péterre szavazott a hódmezővásárhelyiek 57 és fél százaléka. MZP 13 076 szavazatot kapott, míg Hegedűs Zoltánra mindössze 9468-an szavaztak.

Másfél évvel később a következő polgármester választáson a Fidesz már ismét Lázár Jánost kérte fel jelöltnek, ám az országos politikától “visszavonult” politikus köszönte szépen, de nem kívánt élni a lehetőséggel.

Márki-Zay másfél évig küzdött a fideszes többségű képviselőtestülettel, majd 2019 őszén már a Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltjeként nem csak győzött, de ez a szervezet a közgyűlési többséget is megszerezte. A kormányzópárt egy “független” jelölttel próbálkozott, Grezsa István meg is szerezte ugyanazt a tízezer szavazatot, ám MZP 13 478 vokssal ismét nyert.

Ez és ennyi dióhéjban Márki-Zay Péter politikai indulása és felemelkedése

Az országos politikában egészen 2021 nyaráig ismeretlen politikus Mindenki Magyarország Mozgalma sem tudott áttörést hozni, ám MZP számára soha jobbkor nem jött az ellenzéki előválasztás és maga a miniszterelnök-jelölti verseny.

Hatan próbáltak meg ringbe szállni, ám végül csak öt jelölt maradt állva. Az első forduló után szűkült a lista, a Momentum vesztes elnöke már le is mondott tisztségéről. A Jobbik elnöke Jakab Péter érdekes módon nem állt Márki-Zay Péter mögé, pedig Hódmezővásárhelyen mindkét MZP sikerben nagy szerepe volt a helyi Jobbiknak.

A győztes trióból Karácsony Gergely visszalépésével nyílt meg az út Márki-Zay számára a győzelem felé. A Demokratikus Koalíció minden mozgósítása is kevés volt Dobrev Klára győzelméhez, miközben a Momentum beállt MZP mögé.

Ez volt eddig. Ám az igazi tánc most kezdődik

Most már nincs tovább, valamennyi ellenzéki pártnak oda kell állni MZP mögé és minél több egyéni körzetben győzelemre kell segíteni az ellenzék jelöltjét.

Persze ehhez még a Fidesznek is lesz egy-két szava. Lényegében mindenre fel kell készülni. Például arra, hogy könnyen lehet Orbán Viktor előre fog menekülni.

A Városi Kurírban még május elején írtam arról, hogy: Biztosan Orbán Viktort kell kihívni a hóra?

Magyarul könnyen lehet, hogy a miniszterelnök megpróbál áttérni egy ún. putyini “elnöki kormányzásra”. Erről árulkodnak azok a Varga Judit miniszter által az Országgyűlésnek benyújtott salátatörvényben eldugott változtatások, miszerint egyes állami vezetők kinevezése a miniszterelnök hatásköréből átkerül a köztársasági elnökhöz. Ahogyan megpróbálják bebetonozni a Legfőbb ügyészt és lemondatták a médiahatóság elnökét, csak azért, hogy egy új elnöknek mostantól ketyegjen a kilenc éves mandátuma.

Márki-Zay Péter vasárnapi esti győzelmi beszédében rengeteg témát érintett, végül azzal fejezte be, hogy

“kétharmados győzelmet fogunk aratni!”

#csakfelfelé #mzp

Akiknek tényleg menniük kell:

Ajaj, nagy a baj, már az elnöki pulpituson is delirál Kövér (Gyurcsok) László – Laca bá, mikor jönnek a gyíkemberek?

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Budapesti Honvéd Sportegyesület-Falco KC Szombathely, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Kometa Kaposvári KK-Szolnoki Olajbányász, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • MVM-OSE Lions - Egis Körmend, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Sopron KC-DEAC, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • VBW CEKK Cegléd-Sopron Basket, női kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Pick Szeged-Ferencvárosi TC, férfi kézilabda NB I

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Corona Brasov – SC Csíkszereda, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák - FTC-Telekom, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FEHA19-UTE, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DEAC, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - SERCO UNI Győr, női kosárlabda NB I

  vasárnap, 2 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP