Connect with us

Jut eszembe

Cseri Hanna a Freeszfe végzős hallgatója – “Még mindig nagyon intenzíven gyászolunk…”

Egy ilyen alulról szerveződő struktúrában, mint a freeszfe, olyan dolgokra is találnak megoldást, amire a felülről szervezettekben nem feltétlenül.

Published

on

freeszfe
Advanced Ads
Advanced Ads

Cseri Hanna ebben a “tanévben” végez, mint bábrendező, a Freeszfe diplomamentő programja keretében. Sűrű év áll a fiatal művész mögött. Erről beszélt a Respublikának.

Diplomamentés Lengyelországban

– Sok időt tölthet mostanában Bialystokban, hiszen ott diplomázik a varsói Aleksander Zelwerowicz Színművészeti Akadémia hallgatójaként.
– Egyáltalán nem, sőt még egyszer sem voltam ott, csak interneten tartjuk a kapcsolatot, ami azt jelenti, hogy itt végezzük a munkát és azt dokumentáljuk, majd kiküldjük, ahogy a rendezéseinket, szerepeinket is. Ez valóban nagyon fontos diplomamentő program, amiben a befogadó egyetem a hátteret, az értékelést és nem az oktatást adja, az itt történik a Freeszfe keretein belül, ami az én esetemben azt jelenti, hogy kiküldöm a vizsgarendezéseimet és ők értékelik. Eddig szerencsére nagyon jó visszajelzéseket kaptam.

A napokban volt az egyik ilyen, Ladislav Fuks kortárs cseh író a “Hullaégető” szerzőjének a maga abszurditásában is nagyon is földönjáró művéből egy ugyancsak 1944-es témát feszegető, félresikerült menekülés történetéből készült “Mundstock úr” című regényadaptációjának majdnem-bemutatója. Hogy is van ez?
– Júliusban már megvolt a bemutató, de közbeszólt a járvány és más egyeztetési problémák, ezért egészen mostanáig csak kettőt tudtunk belőle játszani. A legközelebbi előadás január 31-én lesz a Gólem Színházban.

Kép az előadásból

A szimbiózis

– Hogy látja, mint pályakezdő művész, mi a 21. század legfontosabb újítása a báb műfajon belül?
– Egyrészt egyre gyakoribb, hogy prózai előadásokban is megjelennek bábos elemek, de ami a műfajon belül a leginkább említésre méltó jelenség, hogy az alkotók igyekeznek az előadáson belül jelentést tulajdonítani a báb és a mozgató viszonyának.

– Mit jelent ez az utóbbi, a “báb és a mozgató viszonyának értelmezése”, mondana egy példát?
– Például a Mundstock úr című előadásomban a főszereplő figurának két mozgatója van. Egyik a fejet, a másik a lábat mozgatja. Mindketten külön entitásként vannak jelen, ezzel kifejezve, hogy elméje a koncentrációs tábortól való rettegésben kettéhasadt. Egyikük a racionalitást, míg a másik az irracionalitást, a folyamatosan reménykedő, túlélni akaró lényt képviseli. Az is izgalmas kérdés, hogy melyik bábtechnika mit jelent mozgatói szempontból, például egy felülről mozgatott marionett báb első olvasatra egy felsőbbrendű státuszt jelenthet, ezeket mérlegelni kell, ha az előadásban jelentést tulajdonítunk a báb-mozgató viszonynak. Az ilyen kérdésekről gondolkodni illik, mi ezt tanultuk. Persze, az is egy rendezői döntés, hogy ignoráljuk ezt a kérdéskört, de ennek is nagyon tudatos döntésnek kell lennie.

– Hamár a tanulás szóba került, most egy különleges időszakot él, hiszen hamarosan vége az intézményesített tanulásnak, és utána?
– Nehéz erre válaszolni. A mi generációnknak nehéz elindulni ezen a pályán, hiszen pont akkor jött a covid és az “egyetemi modellváltás”…

– De szépen mondja!
– Igyekszik az ember… szóval mindez akkor történt amikor a referenciamunkáinkat kellett volna elkészítenünk. Szerencsére van néhány rendezői felkérésem a jövő évadra, és emellett színházi zeneszerzői munkáim is vannak, mert azzal is foglalkozom.

Szabadúszás, vagy társulat?

-Van egy zenekara is, ha jól tudom.
– Már feloszlottunk, most éppen egy szólóalbumon dolgozom.

Visszatérve a korosztályához, azért nem csak a nehézségek vannak, hiszen ma már nem szükséges -ahogy azt abból is látjuk amit az előbb a jövőről mondott- lecövekelni egy társulat mellett. Sokkal szabadabb az élet, lehet csak projektekre szerződni.
– Ez egyfelől valóban szerencse, másrészt folyamatos egzisztenciális szorongással jár, és hát rendezőket nem is nagyon szoktak szerződtetni színházakhoz manapság. Alkati kérdés, hogy ezt ki hogyan éli meg. Én például még eléggé össze vagyok zavarodva, nincs kellő önismeretem vagy tapasztalatom, hogy bármit ki merjek jelenteni, de azt érzem, hogy egyszerre vágyom tartozni egy közösséghez és ugyanígy vágyom a szabadságra is, a változatosságra.

– Mi vár a bábszínészekre, hiszen nekik nem lehet ideális a szabadúszás.
– Ez nem feltétlenül igaz. Néhányan sikerrel próbálkoznak a szabadúszással, de azért többségük leszerződik valamelyik társulathoz a 12 most működő közül. Ez egyrészt stabilitást biztosít, másrészt jó néhány lehetőségtől megfosztja őket. Persze annak is megvan a szépsége és az árnyoldala is, ha egy fővárostól távoli vidéki kis társulathoz szerződik az ember, hiszen messze van ugyan, de várhatóan azonnal nagy szerepeket kapnak, akik oda szerződnek. Az is tény persze, hogy vidékről, mivel kicsi a társulat, nehezebben adják ki az embert egy-egy forgatásra, független projektre. Nem könnyű döntés.

Amit most mondott azért is nagyon érdekes, mert régebben a vidéki színházak még a műsortervet is átforgatták, ha kikérte a filmgyár valamelyik színészüket, annyira fontos volt nekik, hogy az ott dolgozó művészek ne érezzék a vidéki lét hátrányát, persze ettől még nem volt szinkron, nem volt rádió, stb. Visszatérve a diplomázásra. Most, hogy megvolt s három vizsgarendezés, hogyan tovább, mikor lesz ebből diploma?
– Szakdolgozatot kell írni, megvédeni, és akkor a nyáron vagy ősszel meglehet a diplomám. Emellett tavasszal szeretnék egy felnőtteknek szóló előadást rendezni, de erre intézményi keretek között kevés az esély, így valamilyen független keretben gondolkozom. Persze tudom, hogy nem könnyű mostanság freeszfesként pályázati pénzhez jutni. Bízom a szerencsében, ahogy az a Mundstock úr esetében is történt, hiszen a Gólem Színház iszonyú nagyvonalúan befogadta a projektet és biztosított teret és próbalehetőséget. De egyelőre még a vizsgáimmal foglalkozom, hiszen például a már többször emlegetett vizsgarendezéseimet is az itteni tanáraim mellett most már a lengyel egyetemen is értékelik.

Kapott már valamilyen visszajelzést tőlük?
– Igen a Mundstokra, és szerencsére nagyon jókat. Még az is lehet, hogy egy ottani fesztiválra is elvihetjük, ami azért is jó, mert ha ez megvalósulna, akkor végre személyesen is találkozhatnék az ottani tanáraimmal.

Gyász

– Hogy érzi magát mostanság freeszfesként?
– Én, miután az ötödévesek külső gyakorlaton vannak, nagyon keveset érzékelek az úgynevezett freeszefes létből, de úgy tudom, jól érzik magukat, annál is inkább, mert egy ilyen alulról szerveződő struktúrában olyan dolgokra is találnak megoldást, amire a felülről szervezettekben nem feltétlenül. Ilyen például, hogy a szakdolgozatainkat lefordítják arra a nyelvre, ahonnan a diplomát kapjuk.

Egy ilyen sűrű év végefelé jogosnak tűnik a kérdés, jut egyáltalán ideje magánéletre és ha már itt tartunk, mire készül, hol tölti a karácsonyt?
– Magánéletre juthatna több idő is, meg kevesebb is, de ebbe nem mennék bele bővebben, karácsonykor pedig otthon leszek Pécsen a családommal.

Már csak a keretes szerkezet okán is fejezzük be a Freeszefe-vel! Hogy élte meg annak idején a “forradalmat”, majd annak nagyon is Janus-arcú befejezését, amikor Önöké volt az erkölcsi győzelem, de azért sikeresen “lőtték ki” maguk alól az intézményt és fel kellett adni az épületet.
– Az az időszak traumatikus és eufórikus is volt egyszerre. Már eltelt egy év, de még mindig nem tudok napirendre térni e fölött, hatalmas űrt hagyott bennünk. Még mindig nagyon intenzíven gyászolunk. Sőt, azt kell, hogy mondjam, én még mindig a gyászfolyamat elején járok. A tagadás fázisában.

Ez is művészet

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sopron Basket-Salamanca, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Spar Girona – DVTK Hun-Therm, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – CSM București, női kézilabda BL

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Marokkó – Portugália

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő

  szombat, 10 december  18:45 DU. - 20:15 DU.

 • Anglia – Franciaország

  szombat, 10 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Békéscsaba 1921 Előre – PÉcsi MFC, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • Szentlőrinc – Gyirmót FC Győr, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • CS Rapid București – Győri Audi ETO KC, női kézilabda BL

  vasárnap, 11 december  14:00 DU. - 16:00 DU.

 • Diósgyőri VTK – BFC Siófok, NB II

  vasárnap, 11 december  15:45 DU. - 17:45 DU.

 • SC Csíkszereda – Gyergyói HK

  vasárnap, 11 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DVTK Jegesmedvék

  vasárnap, 11 december  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia – MTK Budapest, NB II

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • UTE – FTC-Telekom

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák

  vasárnap, 11 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP