Connect with us

Lépten-nyomon

Csőzik László: a választók meg fogják büntetni a kormányt

A helyben.hu interjúja a Jelen.media oldalán.

Published

on

Csőzik László, Érd polgármestere
Advanced Ads
Advanced Ads

Ilyen se volt még: fideszes önkormányzatok vezetői az ellenzéki polgármesterekkel közösen kérik az Orbán kormánytól, hogy a járvány alatt elvont milliárdos bevételeiket az állam jövőre kompenzálja.

Ha ez nem történik meg, akkor a feladataikat nem tudják ellátni. Érd polgármestere, Csőzik László szerint a polgárok a jövő évi választáson meg fogják büntetni a kormányt az önkormányzatok ellehetetlenítése miatt.

Fideszes városvezetők és ellenzéki polgármesterek együtt szólították fel a kormányt, hogy jövőre kompenzálja az önkormányzatok bevétel kiesését. Volt már ilyen?

Csőzik László: Amennyire tudom, még soha. Ellenzéki javaslatot, ellenvetés nélkül, a Fidesz még nem támogatott a Megyei Jogú Városok Szövetségében. Ezúttal azonban szinte vita nélkül elfogadták a felvetést.

Talán meg is lepődött, amikor ellenszavazat nélkül a javaslata mögé álltak? 

Gondolhatja! Társaimnak, azaz az ellenzéki vezetésű Pécs, Hódmezővásárhely, Szeged, Szombathely polgármestereinek felvetettem: szó nélkül nem mehetünk el amellett, hogy jövőre a kormány újra meg akar fosztani minket legfőbb bevételi forrásunktól, az iparűzési adótól, amely a települések fejlesztését szolgálja. Nagy meglepetésemre a javaslat simán átment, miután vázoltuk a programot, melyet Péterffy Attila MJVSZ társelnök, pécsi polgármester koordinálásával dolgoztunk ki. Végül szövetségünk plénuma, tehát a 23 polgármester, többségében fideszes, is kiállt mellette. Ezek után több, mint 2.5 millió városlakó képviseletében – ez nagyon nagy erő – felkérjük a kormányt, hogy a járvány miatt hozott központi intézkedések nyomán kieső bevételeinket a jövő esztendőben teljes egészében kompenzálja. Különben nem tudjuk fejleszteni a városainkat. Érden például nem tudjuk folytatni az aszfaltozásokat, a járdaépítéseket, nem lesz pénzünk a zöldterületek fejlesztésére.

Persze azt tudjuk, hogy az önkormányzatok jövő évi gazdálkodását a kormány a beépített aknáival már korábban igyekezett ellehetetleníteni. Mégis reménykednek?

Nézze, az említett intézkedések minden magyar önkormányzatot sújtanak. Ezért kértünk kompenzációt a bevétel-kiesésekre. Súlyosan érint ugyanis bennünket, hogy a városok iparűzési bevételeink tekintélyes része kiesik a költségvetésből a kis- és közepes vállalkozóknak biztosított adófelezés miatt. Mindezt tetézi, hogy amióta megnyertük a választást, Érdnek nem ítélik oda azt a korábban minden esztendőben megkapott 700 millió forint működési támogatást, ami szükséges a városunk működtetéséhez. A kieső iparűzési adó-bevételek miatt pedig csak részleges, 62%-os kompenzációt kaptunk. De például Szombathely, illetve Tatabánya egy fillért sem. (Helyben.hu)

Csőzik: Meg fogják büntetni a választók a kormányt az önkormányzatok tönkretétele miatt

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP