Connect with us

Jut eszembe

De hova tűnt Einstein agya? – Hihetetlen, de tény…

Einstein agyának bizarr odüsszeiája

Published

on

Einstein
Advanced Ads
Advanced Ads
84 / 100

Albert Einsteinnek, a világ egyik legzseniálisabb emberének agya 1955-ös halála és boncolása után egyszerűen eltűnt. Még mielőtt bárki a fake newsok közé sorolná az állítást sietünk leszögezni, hogy az tudományos tény.

Einstein és a halál angyala

A fizika 20. századi legnagyobb alakjának halálos ágyánál csak egy nővér volt jelen, aki azt mesélte, hogy a tudós német szavakat mormolt, amiket ő nem értett. Einsteint -ahogy akarta- még halála napján a halottszemle után -ennek a történésnek cikkünk későbbi részében fontos szerepe lesz- azonnal elhamvasztották, hamvait pedig egy ismeretlen helyen szétszórták. Bevégeztetett – gondolhatnánk kegyelettel, de nem így történt, sőt ezzel az eseménnyel egy újabb már-már krimibe illő történt vette kezdetét.

De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a zseni viszonyát Istenhez 

Többször elárvereztek már egy bizonyíthatóan Eisteintől származó kézzel írt levelet, amiben a zsidóságról és az istenhítről is elmélkedik a szerző. Ebben többek között ezt írja:

“Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről.”

Még mielőtt elkönyvelnénk, hogy a fizikus ateista volt, álljon itt mutatóban csak kettő  a fentinek éppen az ellenkezőjét bizonyító idézet ugyancsak tőle:

“Isten nem kockajátékos.”

„Úgy tűnik számomra, hogy az a személy, aki vallásilag megvilágosodott, olyan ember, aki a lehető legjobban felszabadította magát önző vágyainak kötelékeitől.”

A különös történet és annak folytatása!

Amikor 1955-ben Albert Einstein elhunyt, a halottszemlét Dr. Thomas Stoltz Harvey végezte el a Princeton kórházában, ahol eltávolította az agyat – vélhetően illegálisan, és elvitte a Pennsylvaniai Egyetemre. Itt darabokra szeletelte fel, néhányat megtartott magának, a többit pedig szétosztotta patológus kollégái között.

1978-ban Steven Levy riporter vette a fejébe, hogy megtalálja (pontosabban összegyűjti) Einstein agyának részeit, mielőtt végleg a feledés homályába vész. Visszakövette a nyomokat Harveyig, meg is kérte őt, hogy megtekinthesse az általa készített fényképeket, ehelyett az orvos néhány edényt vett elő, amelyben az agyi darabkák voltak.

Carolyn Abraham, az Einstein agyának bizarr odüsszeiája című könyv szerzője szerint Harvey az illegális agyi boncolással magának akart hírnevet szerezni. Ám a dolog elég rosszul sült el, ugyanis az agy ellopása miatt az egykor köztiszteletben álló princetoni patológus elvesztette állását, feleségét, valamint jó hírét. Ezt követően nyugdíjazásáig egy műanyag gyárban dolgozott – írta meg a Multkor.

Végezetül!

„Kedves Utókor, ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) – no, akkor vigyen el benneteket az ördög. Ezzel a jókívánsággal maradok (maradtam) tisztelettel: Albert Einstein.”

(Respublika friss!)

 

1 Comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP