Connect with us

Lépten-nyomon

Deutsch szerint hazugság, hogy a Fidesz támogatta az EP-ben a paksi beruházás leállítását, pedig mindannyian megszavazták a határozatot

A szavazásról szóló jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot.

Published

on

Deutsch Tamás. Fotó: MTI/Soós Lajos
Advanced Ads
Advanced Ads

Deustch Tamás fideszes EP-képviselő szerint Ujhelyi István reggel, este hazudik, pedig ő mond mást, mint ami a végleges szavazáson történt. 

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint kacsa az a hír, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői megszavazták volna azt a rendeletet, ami kitiltja a Roszatomot az unióból, ezáltal véget vethetne a Paks II beruházásnak.

Ujhelyi este azt hazudta, hogy „támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását” (sic). Ellene szavaztunk. Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik

– írta a képviselő.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Ujhelyi arról beszélt: a Fidesz úgy dobná el az általa hozott döntéseket, „mint a forró krumplit”. Mint mondta, a Fidesz képviselői igent mondtak arra, hogy felszólítják a kormányt: a mostani formájában törölje Paks II-t.

A fideszes képviselők által is megszavazott állásfoglalás teljes szövegét itt lehet böngészni. A végleges, elfogadott  szövegben ez szerepel:

„az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.”.

A szavazásról szóló jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői – köztük Deutsch Tamás – mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot.

Állásfoglalás az Ukrajna elleni orosz agresszióról

Balázs Eszter, az EP sajtóreferense érdeklődésünkre megerősítette, a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak. Ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott.

Balázs szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége Deutschéknak kiszavazni ezt a mondatot.

Viszont mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, és okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt.

A fideszes Gál Kinga az EP-vitán elmondott felszólalásában kijelentette: Magyarország az unió egységének megmaradását, valamint az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette: minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelynek terjesztéséből elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogatott és elfogadott minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeretet is.

Hangsúlyozta: Magyarország számára a béke megteremtése kiemelten fontos, hiszen határának túloldalán magyar közösség él. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségek a háborús helyzetben még kiszolgáltatottabbak, még kitettebbek az álhíreknek, a dezinformációnak, ezért kiemelten kell figyelni a kárpátaljai magyar közösség biztonságára.

Gál Kinga hangoztatta: most stratégiai nyugalomra van szükség, a béke helyreállításán kell dolgozni a szomszédságban és a térségben egyaránt. “Ehhez minden segítséget meg kell adnunk Ukrajnának” – tette hozzá.

A képviselő a nap folyamán később elfogadni tervezett EP-állásfoglalásra irányuló kérdésre válaszolva közölte: noha a szövegben vannak túlzónak tűnő módosító indítványok, a Fidesz EP-képviselői az egységes európai álláspontot hangsúlyozva, a jelen helyzetben támogatták a határozatot. Kijelentette ugyanakkor: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben – tette hozzá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

“Amikor a szomszédban háború zajlik, a baloldal mai akciója csak olaj a tűzre. Senkinek sem engedjük, hogy belesodorja Magyarországot a háborúba. A kormány számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Éppen ezért magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem szabad részt venniük, ahogyan fegyvereket sem szállítunk Ukrajnába. A baloldal és annak miniszterelnök-jelöltjének felelőtlen viselkedése, meggondolatlan mondatai veszélyt jelentenek Magyarországra és  a magyar emberek biztonságára. Magyarország kormánya minden olyan szankciót támogat, mely közös megegyezésen alapszik. A Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítása hazánkból nem szerepel egyetlen szankciós listán sem. Arra kérjük a baloldal politikusait, hogy felelőtlen kijelentéseikkel ne veszélyeztessék a magyar emberek biztonságát!”

Forrás: RTL.hu/Kormányzati Tájékoztatási Központ/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sampdoria – Fiorentina

  hétfő, 16 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Juventus – Lazio

  hétfő, 16 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Newcastle United – Arsenal

  hétfő, 16 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

TOP