Connect with us

Kilátó

Egy csomó közös vizünk van!

Szijjártó: felújítjuk a magyar-román környezetvédelmi vegyes bizottság működését.

Published

on

Tánczos Barna és Szijjártó Péter
Advanced Ads
Advanced Ads
71 / 100

Magyarország és Románia felújítja a környezetvédelmi vegyes bizottság működését – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán, miután a ferihegyi repülőtéren megbeszélést folytatott Tánczos Barnával, Románia környezetvédelmi miniszterével.

Szijjártó Péter azt írta: mivel “egy csomó közös vizünk van”, vagyis számos folyó keresztezi a román-magyar határt, fontos az együttműködés a szennyezések és a környezetkárosítás megakadályozása érdekében.

A két fél a határon átterjedő vízszennyezésekről forró dróton értesíti egymást és közös programot indít a Tisza vízrendszerét érintő műanyagszennyezés megszüntetése érdekében – tette hozzá.

Ez óriási hír! Csak egy baj van Magyarország nem tud kit delegálni ebbe a “környezetvédelmi vegyes bizottságba”, mert ugye nekünk nincs ilyen miniszterünk. Az egykori Vidékfejlesztési Minisztériumban még volt Környezetügyért Felelős Államtitkárság. Szegény Illés Zoltánt világgá kergették.

De mit is keresett Tánczos Barna Budapesten?

Elárulom, ő a Visegrádi Négyek és Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia környezetvédelmi minisztereinek találkozójára érkezett Budapestre. Ahol Magyarországot Nagy István, agrárminiszter képviselte.

A Visegrádi Négyek és Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia környezetvédelmi minisztereinek találkozója. Fotó: Fekete István

A tárcavezető az eseményen arról beszélt, hogy közös feladatunk a fenntartható fejlődés elveinek követése, a biodiverzitást veszélyeztető és a klímaváltozást kiváltó tényezők kiküszöbölése, hiszen ezek nemcsak a mi életminőségünket, hanem a következő generációk létfeltételeit is meghatározzák. A koronavírus-járvány is rávilágított teremtett világunk érzékenységére és védelmének fontosságára. Hozzátette, a környezetpolitikánk kiemelt célja, hogy az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások és értékek megőrzése, valamint fenntartható hasznosítása mellett menjen végbe, továbbá érvényre jusson az Alaptörvényben megfogalmazott egészséges környezethez való jog.

A találkozó résztvevői szót ejtettek még a Biodiverzitás Stratégiáról, a Natura 2000-es területekről, a beporzók védelméről, illetve a nap legfontosabb kérdéséről, a közös „visegrádi” ökocímke létrehozásáról is.

A klímapolitikáért az ITM-ben egy államtitkár és egy helyettes államtitkár felel

Jelenleg az Információs és Technológiai Minisztériumban van egy “körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár”. Ő Steiner Attila, aki remekül végzi a munkáját, nem is hallunk felőle semmit.

Steiner a MOL Nyrt-nél stratégia és üzletfejlesztő szakértőként kezdte meg szakmai karrierjét, 2010-ben politikai tanácsadóként folytatta pályafutását Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Miután Brüsszelből hazatért, tapasztalatait kamatoztatva 2014 és 2018 között főosztályvezető-helyettesként, illetve politikai tanácsadóként segítette a Miniszterelnökség munkáját.

Dr. Botos Barbara

Mellette az ITM-nek van még egy helyettes államtitkára Dr. Botos Barbara személyében, aki a klímapolitikáért felelős.

A helyettes államtitkár likedin oldaláról tudtuk meg, hogy Botos Barbara nemrég felszólalt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat által megrendezett a klímaváltozás Kárpát-medencei adaptációs kihívásai és a NATéR Kárpát-medencei kiterjesztése zárókonferencián.

Azért is fontos ebben a földrajzi térben gondolkodni, mert a klímaváltozás nem áll meg az országhatároknál. E jelenség okozta hatások esetén földrajzi egységekben gondolkodva, jelen esetben medence szinten érdemes és szükséges gondolkodni – írja a helyettes államtitkár.

“A konferencián elmondram, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló időjárási szélsőségek hatásai, illetve az ezekre való felkészülés, az alkalmazkodás napjaink egyik legfontosabb kihívása. Ma már világszerte számos nemzetközi megállapodás és stratégia foglalkozik a kérdéskörrel, azonban a tényleges válaszlépések megtétele konkrét beavatkozásokat igényel.”

Forrás: AM sajtóiroda/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP