Connect with us

Nem mondod...

Egy magyar diák a Yale-en!

„Egyéves alapképzés után ráérek eldönteni, hogy milyen szakon tanuljak tovább”

Published

on

Fotó: facebook.com/bende.dornyei.56
Advanced Ads
Advanced Ads

„Tavaly végzett, hatosztályos képzésünket befejezett diákunk, Dörnyei Bendegúz bekerült a Yale-re” – írja Facebook-oldalán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium. Az intézmény gratulált diákjának, aki saját oldalán így kommentálta a hírt:

„Sok év munkája van ebben, több száz óra jelentkezéssel töltött idő, kudarcok, de végül mindez beért. A felvétel mellett ráadásul a maximális, majdnem 98%-os ösztöndíjat is sikerült elnyernem, ami a jövő évre 86 300 dollárt jelent.”

A Telex.hu telefonon érte utol Dörnyei Bendegúzt, aki elmondta, hogy tavaly 46 905-en jelentkeztek a világ egyik legrangosabb egyetemére, és a jelentkezőknek csupán néhány százalékát veszik fel (ez a szám tavaly 4,6 százalék volt). 2017 óta egyetlen alkalommal került be magyar, tavaly, most Bendegúzzal javult a statisztika két főre. A négyéves képzés költségeit szinte teljesen fedezi az egyetem, és az ottani életet is támogatják. Bendegúz jövő ősszel vagy 2023-ban fogja megkezdeni a képzést.

A diák a sok neves egyetem közül azért a Yale-re jelentkezett, mert annak rugalmas az oktatási rendszere. „Egyéves alapképzés után ráérek eldönteni, hogy milyen szakon tanuljak tovább” – magyarázza.

„Ráadásul további ambíciókat sem kell feladni, mert amellett, hogy nagyon támogatják a kiteljesedést a fő szakirányban, mellette akár egészen más jellegű kurzusokat is fel lehet venni, és a hallgató ahhoz is megkap minden erőforrást.”

Dörnyei Bendegúzt elsősorban a közgazdaságtan érdekli – azt mondja, a többi tantárgy mellett ezt is nagyon színvonalasan oktatták neki az Illyésben –, emellett az informatika és a matematika is foglalkoztatja, főleg azon területeik, amik valahogy a vállalkozások digitális részéhez kapcsolódnak.

A Yale-en tervei szerint egy ezeket a tantárgyakat összefoglaló szakirányt választ, majd, mellette pedig egy zenei képzést. De még van ideje átgondolni és áttanulmányozni, pontosan mit nyújt az egyetem több mint 80 szakirányának több mint kétezer kurzusa.

A diák szerint a jelentkezés a Yale-re a kiváló tanulmányi eredményeken túl azon is múlik, hogy ki hogyan gondolkodik, mi az értékrendje és mennyire tudja ezt jól megfogalmazni. Neki például kellett írnia egy 650 szavas fogalmazást egy szabadon választott témáról (ő az identitást választotta), és további esszéket írni több kérdésre válaszolva, például arról, hogy miért akar a Yale-re menni. Egy másik feladatban tíz, a jelentkező számára legfontosabb tevékenységet kellett összefoglalni egyenként kb. 35 szóban, illetve az 5 legjelentősebb versenyeredményt, díjat. Természetesen volt egy interjú is, és ajánlóleveleket is kellett csatolni a jelentkezéshez.

Forrás: Telex.hu

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP