Az Országgyűlés döntött arról, hogy a felesleges és lejárathoz közeli élelmiszereket, pontosabban azok begyűjtését és kiosztását monopolizálja. A fő csapásirány az élelmiszerláncok, holott rengeteg feleslegesseé váló élelmiszer keletkezik a nagykereskedőknél és gyártóknál is.
A legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére – döntött az Országgyűlés az élelmiszerláncot szabályozó törvény keddi módosításával.
Az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó változtatást 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament kivételes eljárásban a kormány javaslatára.
A fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás.
A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.
Az érintett üzletek az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják. A jogszabály célja ugyanis az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz és ne a kukába kerüljön.
Felcímkézve. Fotó: MÉE
A törvény indoklása kitér arra: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint az előállított élelmiszereknek mintegy harmada megy veszendőbe, holott azok megtermelése jelentős erőforrást igényel. Egy uniós felmérés szerint pedig az élelmiszerhulladék több mint 5 százaléka a kereskedelemben keletkezik.
Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is.
Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.
A legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára.
A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára közölte létrejön egy központi szerv, az élelmiszermentő központ, amely az élelmiszerek újraelosztásával kapcsolatos koordinációs feladatokat látja el.
Elmondta, a felajánlásra szánt élelmiszereket előzetesen be kell jelenteni a központnak, hogy azok a lehető leggyorsabban eljussanak a rászorulókhoz.
Farkas Sándor azt mondta, az élelmiszerbiztonság érdekében az adományozásba bekapcsolódó köztes szereplők is csak az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (felir) azonosítója birtokában végezhetik ezt a tevékenységet.
Ami eddig bevált gyakorlat volt
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként.
Az egyesület szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. A már másfél évtizedes tapasztalattal rendelkező Élelmiszerbank számítása szerint 1000 forint műküdési, szállítási, logisztikai költséggel lehet 30 000 forint értékű élelmiszert eljuttatni a rászorulókhoz.
Zöld ládában. Fotó: MÉE
Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól és az adományokat díjmentesen adja át partnerszervezeteiknek, akik a szétosztást szintén non profit alapon valósítják meg.
Az Élelmiszerbank 13 alkalmazottja és több mint 60 önkéntese biztosítja a napi munkát.
A törvényalkotó szerint Magyarországon egy év alatt közel 50 ezer tonna élelmiszer megy veszendőbe. Font Sándor, a Fidesz vezérszónoka azt mondta ebből mintegy 10-15 ezer tonnát tudnak eljuttatni a rászorulóknak, illetve továbbfeldolgozással más módon hasznosítani.
Az Élelmiszerbank 2020-ban 250.000 embernek juttatott el ingyenesen több mint 8.300 tonna élelmiszeradományt, összesen 7 milliárd forint értékben.
Ebből könnyű kiszámolni, hogy az egyesületnek ez a tevékenysége mintegy 2 333 millió forintba került.
Ha a törvényjavaslat hatályba lépése után azt remélik, hogy ennek a mennyiségnek (8 300 tonna) akár a duplája is megmenthető lesz, az bizony az állami Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek akár 5 milliárd forintjába is kerülhet.
Ráadásul ismerve az állami tulajdonú cégek szervezettségét és hatékonyságát, valószínűleg, mint költségvetési szerv, ennyiből sem jönnek majd ki.
A kérdés már csak az, hogy ki fizeti a révészt, azaz a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adójának két tizedpontos megemlése fedezni fogja-e ezt a tevékenységet?
A honlap cookie-kat használ a szolgáltatások működése érdekében.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.