Connect with us

Lépten-nyomon

Életmentő Pont nyílt Józsefvárosban

Az intézmény este 8-tól reggel 8-ig tart nyitva, fürdési lehetőséget, egészségügyi ellátást és egyszeri étkezést biztosít.

Published

on

Szerda este 8 órakor a Könyves Kálmán körút 84. alatt ismét megnyílt az Életmentő pont.
Advanced Ads
Advanced Ads

A főváros és Józsefváros együttműködéseként Életmentő Pont nyílt, immár második alkalommal, a VIII. kerületben; az intézmény este 8-tól reggel 8-ig tart nyitva, fürdési lehetőséget, egészségügyi ellátást és egyszeri étkezést biztosít – tudatta Facebook-oldalán a főpolgármester csütörtökön.

Karácsony Gergely azt írta, a tavalyi tapasztalatok alapján szükség van még hasonló helyekre; a működtetés 3 hónapja alatt befogadtak 143 hajléktalan embert, akik ezzel megmenekültek a kihűléstől. Ezután többen állandó, magasabb szintű ellátásba kerülhettek.

Szerda este 8 órakor a Könyves Kálmán körút 84. alatt ismét megnyílt az Életmentő pont a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőn belül. Ez egy olyan, 20+5 férőhelyes intézmény, ahova

este 8 és reggel 8 óra között jöhet bárki, akinek nincs fedél a feje fölött,

és félő, hogy a hideg éjszakában kihűl, meghal. Férfiak, nők, együtt érkező párok is jöhetnek, van fürdési lehetőség (ha kell, ebben is kapnak segítséget), kicserélhetik ruháikat, ehetnek, és ihatnak egy teát is, de szociális munkás, lelki segítség is elérhető. A bent tartózkodás maximális ideje 10 éjszaka, de ha nagyon indokolt, lehet több is.

A nyitáson megjelent Pikó András jószefvárosi polgármester felidézte, hogy az első ilyen életmentő pont 2012-ben jött létre még Kocsis Máté polgármestersége alatt a Dankó utcában, akkor még csak a primér életmentés céljából. Aztán Bényei Zoltán kerületi hajléktalanügyi referens segítségével jött létre már 2020-ban ez a komplexebb megoldás, amit 3 hónapon át finanszíroz a kerület. Pikó maga is önkénteskedett a Közösségi Részvételi Iroda keretein belül: utcán lévő emberekhez mentek oda, igyekezett rávenni őket, hogy menjenek be szállásra, nehogy megfagyjanak.

Fotó: Mile Máté/Józsefvárosi Újság

Pikó a jozsefvarosujsag.hu-nak nyilatkozva a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntését is üdvözölte, hogy

pluszforrásokat juttat a pluszfeladatokat teljesítő kerületeknek március 1-től a Szociális Alap révén.

A program célja, hogy azok a hajléktalan emberek, akik kapacitáshiány miatt máshol nem találnak menedéket, ne az utcán töltsék a leghidegebb éjszakákat – mutatott rá.

Fotó: Mile Máté/Józsefvárosi Újság

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat mindent megtesz, hogy segítse a hajléktalan embereket.

“Konkrét lépéseket teszünk, hogy valamennyiüknek otthon találhassunk, ezért indítottuk el a szociális lakásügynökséget is, ahol jóval áron alul adunk lakást olyan embereknek, akik valamilyen oknál fogva fedél nélkül maradtak” – fogalmazott.

Forrás: Jozsefvarosiujsag.hu/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP