Connect with us

Sport

Elhunyt Fenyvesi Máté VVK-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó

A Vásárvárosok Kupájának 1965-ös fináléjában, Torinóban az ő fejesgóljával nyert a magyar csapat 1-0-ra a Juventus ellen.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
62 / 100

Csütörtökön, 88 éves korában elhunyt Fenyvesi Máté, a Ferencváros VVK-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója, közölte honlapján az FTC.

Fenyvesi Máté Jánoshalmán született 1933. szeptember 19-én, s a Kecskeméti Kinizsin keresztül vezetett az útja a Fradiba, igaz a Honvéd is csábította.

1953-ban debütált az FTC-ben, amelyet akkor még Budapesti Kinizsinek neveztek.

„Dorogi játékvezető egyik sikeres cselem után odajött hozzám és gratulált. Nagyon emlékezetes volt az első meccsem…”

– – nyilatkozta Fenyvesi a Vasas Ganzvagon elleni MNK-találkozón való bemutatkozásáról.

Tehetségét kamatoztatva gyorsan beilleszkedett, remek játékának köszönhetően hamarosan pedig már válogatott játékosnak is mondhatta magát. 1954 szeptemberében debütált az Aranycsapatban Románia ellen. Nem volt könnyű helyzetben, ez volt a berni elvesztett világbajnoki döntő után az első találkozója a nemzeti együttesnek. Erőssége volt a vonal mentén felfutás, szép cselek és pontos beadások.

„A kezdetektől fogva mindig úgy léptem pályára, hogy a maximumot kell nyújtanom. Egy kicsit sem szabad lazsálni, mert akkor legközelebb még többet enged meg magának az ember. Tulajdonképpen ez volt az ars poétikám. Rengeteget edzettem Gyetvai Laci bácsival, a Fradi korábbi klasszisával. Máig hálás vagyok, hogy annyit dolgozott velem. Indított kívül, belül, elfutottam, beadtam neki, aztán kezdtük elölről, százszor, ezerszer. Érdemes volt, hiszen a pontos beadásokat nagy hatékonysággal tudták értékesíteni belül a jól fejelő csatárok: Mátrai, Orosz, Mészáros, Kertész, Vilezsál. Igyekeztem úgy fölemelni a labdát, hogy a csatárok jól rá tudjanak bólintani, úgy ugyanis nagyobb erőt lehet beleadni a mozdulatba” – mesélte fradis éveiről Fenyvesi.

A bajnokságot négyszer, a Magyar Népköztársasági Kupát egyszer nyerte meg

„1955-ben a Honvédnak rúgott bombagólomra emlékszem vissza legszívesebben, ráadásul jobblábas gól volt. A kispestiek aranycsapata már 3-0-ra vezetett, amikor rákapcsoltunk és sikerült a hihetetlen eredményt elérni: 4-4 volt a 90. percben az állás! Az egyenlí¬tő gól, az a bizonyos bombagól tőlem származott”

– – idézte fel a rangadót Fenyvesi.

Tagja volt az 1963-ban VVK-elődöntős, 1965-ben VVK-győztes, 1966-ban BEK-negyeddöntős, 1968-ban pedig VVK-döntős csapatnak.

A Vásárvárosok Kupájának 1965-ös fináléjában, Torinóban az ő fejesgóljával nyert a magyar csapat 1-0-ra a Juventus ellen

A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára és nyolc gólt szerzett. Ott volt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon – a nemzeti együttes mindkétszer a negyeddöntőig jutott -, valamint az 1964-es Európa-bajnokságon, utóbbin bronzérmet nyert.

„Ha felejthetetlen válogatott mérkőzést kellene említenem, az osztrákok elleni 1-0 lenne, amikor is a döntő fontosságú, továbbjutást jelentő gólt fejeltem, í¬gy az én találatommal jutottunk ki az angliai világbajnokságra! Nagy volt a tét, ha csak döntetlen, már nem mi utazunk a vb-re!”

– – emlékezett vissza Fenyvesi az 1965-ös találkozóra.

Visszavonulása után megkapta az FTC örökös bajnoka címet, a klub aranydiplomáját, majd centenáriumi aranydiplomáját, a Springer-dí­jat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét, Budapest díszpolgári címét, valamint az Emberi Méltóságért díjat. Haláláig az FTC baráti kör tiszteletbeli elnöke volt.

Pályafutása lezárása után állatorvosként dolgozott, és a Független Kisgazdapártban, majd a Fideszben politikai szerepet vállalt. Az FTC-hez 1999-ben ügyvezető elnökként tért vissza.

Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.

Forrás: Fradi.hu/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP