Connect with us

Jut eszembe

Ellenzéki svédcsavar, avagy a kijelölt túlélő

Az Egységben Magyarorszgáért politikai szövetségnek Iványi Gábort kellene felkérnie, hogy legyen köztársasági elnökjelölt.

Published

on

Fotó: facebook.com/csaladesifjusag
Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

Óriási volt a népszerűsége a Designated: Survivor sorozatnak az Egyesült Államokban, majd még nagyobb sikert hozott az alkotóknak a koreai változat (Designated Survivor: 60 days).

Az alapötlet szerint az elnök évértékelő beszéde idején felrobbantják a Capitóliumot és mindenki meghal, ám az amerikai politikai berendezkedés még erre is gondolt. Az utódlási sor végén lévő személyek egyfajta biztonságot jelentenek katasztrófa idejére, így lesz amerikai elnök a mezőgazdasági minisztérium helyettes államtitkárából.

Idehaza ismerjük a miniszterelnök-helyetteseket, de fogalmunk sincs ki lenne a sor végén. Ki lehetne a magyar “kijelölt túlélő”. Reméljük nem Völner Pálnak hívják és reméljük nem is lesz szükség rá, hogy aktiválják…

Ám karácsony előtt (nem, nem Gergelyről van szó) a magyar miniszterelnök lényegében kijelölte a fidesz túlélőjét. Ha minden kötél szakad, ha elveszíti a választásokat a kormánykoalíció és mennie kell a zsíros állásokból minden miniszternek, kormány–, miniszterelnöki– és miniszteri biztosnak, valamint mind a száz akárhány államtitkárnak és helyettes államtitkárnak is, azért a Fidesz mégis itthagy nekünk egy “húsvéti tojást”.

Hiszen a kormányzó pártok, akarom mondani a főnök még idejekorán kijelölte a Fidesz következő köztársasági elnökét, akarom mondani Magyarország elnökét, mint tudjuk köztársaság már régen nincs…

Orbán Viktor 4+12 év kormányzás után nem élt azzal a lehetőséggel, hogy lemásolva az orosz berendezkedést áttérjen elnöki kormányzásra. Pedig nagyon könnyedén megválasztathatta volna saját magát az ország elnökének, ráadásul így még a választási küzdelemből is kivonta volna magát.

Ám a kormányfő más logika szerint cselekedett, mégis igaz, hogy fél kiadni a kezéből a gyeplőt.

A “kijelölt túlélő”, akarom mondani Novák Katalin olyannyira biztos a leendő sikerében, hogy máris visszaadta a tárca nélküli miniszterségét. Nem volt nehéz dolga. Sőt, a napokban megtudtuk, hogy mint országgyűlési képviselő már a záró vagyonnyilatkozatát is leadta.

Drága Katika olyannyira felkészült, hogy a téli olinmpiát már teljes snowboard menetfelszerelésben várja. Erről mindig eszembe jut egykori kollégám, aki a városban méregdrága síruhákban flangáló embereket nemes egyszerűséggel “aszfalt síelőknek” nevezte.

Novák Katalin is keveri a szezont a fazonnal

“Mivel négy éves korom óta síelek, különös büszkeség, hogy idén először állhat magyar versenyző – ráadásul egy tehetséges fiatal hölgy – deszkára téli olimpián. A 17 éves snowboardos Kozuback Kamilla édesanyja magyar, édesapja kanadai, ám elhunyt nagyapja előtt tisztelegve úgy döntött, hogy magyar színekben indul Pekingben.”

Az különben a magyar demokrácia látletete, hogy mindannyian készpénznek vesszük, hogy Novák Katalint meg is választja a 133 bátor kormánypárti képviselő.

Aki nem hallotta volna a múlt héten Olaszországban is köztársasági elnököt avattak. Sehogy sem jött ki a parlamenti matematika, jelöltből és ellenjelöltből is volt bőven. Végül a hivatalban lévő, 80 éves államelnököt marasztalták. Sergio Matarella végül beadta a derekát és elvállalta a következő hét éves ciklust is.

A Parlamento Italiano egész héten ezzel foglalkozott, végül szombat délután a nyolcadik körben választották meg Matarellát.

A magyar parlamenti logika szerint már az első körben eldőlhet Novák Katalin sorsa.

A három gyermekes, Szegedről elszármazott anyuka nagyon biztos a dolgában. Valószínűleg ezekben a hetekben már azt gyakorolja a tükör és a kamerák előtt, hogyan fog fellépni az ország első (jaj, dehogyis első) embereként. Be kell gyakorolni a gesztusokat, a mosolygást, nehogy azt vigyornak vagy vicsorításnak lássuk. Ideje korán fel kell újítani a teljes ruhatárat, ki kell választani a Sándor palota személyzetét. Szóvál Novák Katalin úrhölgynek van dolga elég.

Ne irígyeljük ezért!

Már csak az a kérdés, ki lesz a kihívója Novák Katalinnak. Az egységesnek mondott ellenzék mégsem engedheti meg magának, hogy egy valamire való ellenfelet ki ne állítson. Reméljük ezért nem folyamodnak az egykori “alternatív” köztársasági elnök személyéhez.

Öt évvel ezelőtt Majtényi László kitűnő választás volt az ellenzék részéről. A kitűnő jogtudós jelölése ráadásul még a hivatalban lévő elnök személyére is jó fényt vetett.

2022-ben az Egységben Magyarorszgáért politikai szövetségnek Iványi Gábort kellene felkérnie, hogy legyen köztársasági elnökjelölt. A papírforma szerint ez csak szimbolikus dolog lenne, ám éppen az országgyűlési választások előtt három héttel nagyon fontos üzenet lenne a társadalom számára.

Az igazi svádcsavar azonban az lenne, ha 40 ellenzéki országgyűlési képviselő Orbán Viktort jelölné köztársasági elnöknek. Akkor aztán “elválhatna a tüdő a májtól”, komoly leckét kapna az a bizonyos 133.

Hát, hogyan is szavazhatnának első emberük ellen?

Novák Katalin ideológiai hidegháborúra készül

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP