Connect with us

Jut eszembe

Előválasztási dilemma – Ki lépjen vissza és egyáltalán….

Az előválasztás második fordulójának kérdőjelei.

Published

on

előválasztás
Advanced Ads
Advanced Ads

Véget ért az ellenzéki előválasztás első fordulója. Néhány nagyon izgalmas eseménytől eltekintve úgy zajlott le, ahogy az várható volt. A neheze azonban még csak most jön, hiszen a pártoknak dönteniük kell, és ők már alighanem döntöttek is az ügyben, hogy legyenek-e visszalépések egymás javára, vagy vigyék végig vegytisztán a formula legdemokratikusabb ígéretét: a “döntsön a választó-t”.

Nem vérre megy, vagy mégis?

Az előválasztás elsőfordulójának vitái alighanem unalomba fulladtak volna, ha nincs a például a “Zugló-gate”, amit egy huszáros húzással éppen az egyik miniszterelnök-jelölti vitán dobott már-már kicsontozva az asztalra Karácsony Gergely, amikor előzetes egyeztetés nélkül bejelentette, hogy ő nem tudja és nem is akarja tovább támogatni az MSZP-s Tóth Csabát, aki körül egyre jobban csapkodtak a korrupciós vádak, amelyekkel ellenfele, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt által támogatott független Hadházy Ákos árasztotta el a médián keresztül a választókat. Na akkor szemmelláthatóan ledöbbentek a többiek, egyetlen pillanatra megált az idő a stúdióban és szinte hallatszott, ahogy csikorogva dolgoznak az agyak fogaskerekei, amelyek észlelték az odavetett homokszemeket (képzavar befejezve). Ne menjünk bele az unalomig ismételt egyéb adatokba, térjünk inkább a lényegre.

Az érem két oldala

Mit is ígértek, amikor felajánlották az ellenzéki közösségnek, hogy az összefogás eredményként a választó dönthet, ki legyen (az összes választó körzetben) a kormánypárti jelölt kihívója. Az előválasztás első köre után, most mind a 106 körzetben kialakult a végeredmény, kissé dagályosan fogalmazva a népakarat, ahogy a miniszterelnök-jelölti versenyfutásban is.

Az előválasztás  második fordulójában az ígéret szerint a három legjobb eredményt elért miniszterelnök-jelölt megy tovább, de vajon tovább megy-e, vagy valaki, egy alku következtében visszalép. Az egyetlen, aki ezt a választás meghekkelésének még a látszatát is kerülve tehetné meg, az a kihirdetett “körgyőztes” lehetne, de akárki is lesz az, nem valószínű, hogy így dönt. A második, harmadik helyről visszalépő már azt kockáztatja, hogy hekkeléssel vádolják, hiszen döntésével szembe menne a választók akaratával, és az olyan fideszes-tempó.

Ugyanakkor van helyzet amikor még az arcvesztés veszélyét is vállalni kell egy magasabb cél, jelen esetben a kormányváltás érdekében. Akceptálható gondolatmenet az, hogy Dobrev Klára neve nem gyűjthet annyi szavazót, amennyi Orbán leváltásához kell, még akkor sem, ha a ránehezedő árnyék -mondjuk ki- azé a Gyurcsány Ferencé, aki egy hatalmas bukás után hihetetlen munkával sikeresen rakta össze az ország mára vezető ellenzéki pártját. Lehet, hogy a nagyobb cél érdekében elfogadható, ha Dobrev valamelyik ellenfele javára visszalép, hiszen -állítják ennek a forgatókönyvnek a támogatói- a kiábrándult Fidesz szavazók semmiképpen sem szavaznának Dobrevre. Persze lehet hogy így van, és lehet, hogy nem.

Úgyhogy az elkövetkező napokban ismét nagy szükség van a rendszerváltó pártok vezetőinek és tanácsadóiknak nagyon pontos, hideg fejjel kiérlelt  helyzetértékelésére, mert ez valamennyiünk közös érdeke.

(Friss Respublika)

3 hozzászólás

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Mosonmagyaróvári KC – Alba Fehérvár KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • NEKA – Telekom Veszprém, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DVSC Schaeffler – Győri Audi ETO KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencvárosi TC – Sport36-Komló, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP