Connect with us

Jut eszembe

Emberhez méltón politizálni – az előválasztás margójára

Végtére is miért kellene hejehujázni az előválasztás sikere láttán?

Published

on

előválasztás
Advanced Ads
Advanced Ads

Azt mondom: ez az, amire a Fidesz nem képes. Mostanában zajlik a politikai alapszínezetét tekintve tulitarka ellenzék előválasztása, amelynek célja, hogy (a Fidesz maga előnyére szabott választási rendszerében is) esélye legyen Orbán Viktor kormányát leváltani, hogy megkezdődhessen a 4. köztársaság és a demokratikus jogállam újraépítése.

A versenyben résztvevő valamennyi ellenzéki párt magáénak vallja ezt a célt,

nemkülönben a választás elveit, lebonyolításának gyakorlati módját, ellenőrizhetőségét, nyilvánosságát. Vélhetnénk, ez azért – döccenői ellenére – elég különleges akció, hasonló méretű öszszefogásra és politikai természetű akcióra Magyarországon még nem volt példa, habár az előválasztásnak Budapesten már volt előképe 2019-ben.

Fideszes elemzők már a kezdet kezdetén a maguk szellemi szintjén roncsderbinek nevezték el az ellenzék politikai akcióját

Lelkük rajta. (Nem azért fizetik őket a köz-kasszából, hogy szellemesek legyenek.) De a kormány, amely végrehajtó hatalomként állítólag a nemzet egészét szolgálja, talán szentelhetett volna némi érdemi figyelmet az előválasztásnak. Gulyás Gergely persze megtette, ami tőle telt:

„A magyar kormány véleménye szerint az ellenzéki előválasztás eredménye már a választók részvétele előtt eldőlt. …Szinte biztosan Karácsony Gergely nyeri majd a miniszterelnök-jelölti előválasztást, és minden Gyurcsány Ferenc akarata szerint történik az előválasztás so-rán….Mi úgy gondoljuk, hogy egy “showműsorról” van szó,…Tekinthetjük egy elő-adásnak is, aminek van egy forgatókönyve és annak vége is, a színészek ezt szokták játszani. Az ellenzéki oldalon valójában gyűlöletverseny zajlik, »ezt nevezik előválasztásnak«, a kormány ebben nem lesz partner.”

Ez tehát Gulyás Gergely és a kormány véleménye az előválasztásról

Ékesszólónak nem mondanám, de ettől a kormánytól emberi szó nem várható ellenzéki megmozdulásokról. Ez van. A választó majd dönt jövő tavasszal, hogy kit szeret. Valamelyest az is érdekes, hogy a közpénzzel kitömött közszolgálati hírközpont, az MTI alig némi teret szentelt az országosan több mint egy hétig zajló eseménynek. Amint azt a 444 közölte, kedd estéig az MTI-ben csak két hírt találni az előválasztás eredményeiről: az egyik a kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése, miszerint

„a baloldal előválasztása és a jobboldal aláírásgyűjtése azonos hatással járt: szeptember hónapban csak a hibahatáron belül változott a két politikai tábor közötti különbség”.

A másik találat Gulyás Gergely kormányinfójára vezet.

A közpénzben ugyancsak nem szűkölködő köztévé is már a számlálás közepén győztest hirdetett

Személyesen Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elfogulatlan és szerfölött alapos elemzője közölte: mindegy ki nyer, Gyurcsány nyer, mert mindenki mögött Gyurcsány áll, aki mindenkit maga alá gyűrt már. Egyebekben pedig Gyurcsány egyik legfőbb szövetségese – a felesége. (Gyengébbek kedvéért Dobrev Klára, aki – milyen furcsa – megválasztásához és munkájához fideszesek támogatását is kéri.) Ilyen az, ha a egy jól felkészült kormánypárti elemzőből kitör az ész, okvetlenül képes elismételni azt, amit már az ellenzéki összefogás és az előválasztás gondolatának megszületése óta imamalomként ismétel minden fideszes megszólaló. (Mire ezeket a sorokat leírom, s pláne mire megjelennek, tartalmuk részben a friss hírek okán alighanem elavulttá válik. De a lényeg marad: nem fideszes – lett légyen az bárki -, fideszestől jó szót nem várhat.)

Hanem hát rendben van, végtére is miért kellene hejehujázni az előválasztás sikere láttán

azoknak, akiknek vereségére éppen ezek a szavazók spekulálnak. A Fidesz ellenfeleiről – nyilvánosság előtt – létezése óta soha egy jó szót sem szólt, miért éppen most kezdené el? Aligha lenne képes rá. A tolerancia, az ellenfél tisztelete, pláne megbecsülése, sőt az egyszerű politikai tisztesség nem szerepel a Fidesz eszköztárában. De hagyjuk most az előválasztást, vegyünk szemügyre egy teljesen más ügyet, amelynek kezelése élesen rávilágít Orbán Viktor és kormányának politikusi képességeire, egyszersmind erkölcsi állapotára.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró küldöttsége megérkezett hazánkba

A delegáció a jogállami normák érvényesüléséről akar tájékozódni, amelyek hiátusa miatt nem jutunk hozzá 2500 milliárd forint támogatáshoz. A képviselőket a program szerint fogadja Varga Judit igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter, de Orbán Viktor nem. Más dolga van. A látogatással kapcsolatban Gulyás Gergely a kormányinfón amolyan echte fideszes módon azt állította:

„A LIBE delegációja elvtársi segítséget nyújt a baloldali erőknek – támogatja a magyar Molotov-Ribbentrop-paktumot –, de valójában nincs súlya annak, amit tesznek és amit leírnak. A miniszter szerint ezeknek a képviselőknek nincs elég információja a magyar helyzetről.“

Ad absurdum, még az is elképzelhető, hogy Gulyás Gergely igazat mondott,

elvégre a delegáció azért jött, hogy tájékozódjon. Viszont azért feltételezhető, hogy ismerik a Velencei Bizottság, Tavares, Sargentini jelentéseit, és az EP magyarországi helyzettel foglalkozó határozatait, sőt hallottak ezt-azt a magyar kormány vitatkozó véleményeiről is, most csupán helyszíni tapasztalatokkal kívánják kiegészíteni, amit már eddig is tudtak. Fogadtatásuk vegyes volt. Orbán Viktor szóba sem áll velük, de két miniszter és sokan mások, például Karácsony Gergely főpolgármester szívesen találkozik a delegációval, és ellenzéki politikusokat is meghallgatnak. (Sőt! Még a CÖF-CÖKA nevű, közpénzből tengődő gittegylet is meghívta őket egy kávéra, igaz, talán csak vicceltek.)

Lehetséges,

hogy ennek a delegációnak a látogatása nem különösebben fontos az Európai Unió és a magyar kormány viszonyában, de az is lehet, hogy jelentésük döntő lehet az ún. 7. cikkely szerinti eljárás felgyorsításában. Ehhez képest Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón elképesztő nagyképűséggel képes volt a delegációt és az Uniót vérig sérteni amikor azt állította:(csak ismételjük) a LIBE delegációja elvtársi segítséget nyújt a baloldali erőknek – támogatja a magyar Molotov-Ribbentrop-paktumot –, de valójában nincs súlya annak, amit tesznek és amit leírnak.

Ez már olyan határtalan arcátlanság és ostobaság, amelynek Európában nincs helye

Gulyás miniszter úr ismét bizonyságát adta annak: ha Orbán és szolgahada jövőre nyer a választáson, a Duna géniusza és a Fidesz uralta Magyarország nem marad az Európai Unió tagja. Ez a hangnem (és Orbán egész politikája) rettenetesen árt az országnak! Egy politikus vagy politikai párt két, elvben összehangzó vagy akár ellentétes célt is tűzhet maga elé:

 • egyszer hogy megválasszák, majd hogy újraválasszák;
 • másodszor hogy hasznára legyen az őt megválasztó közösségnek.

Az Orbán-kormány és a Fidesz mostanság százmilliárdokat ígér készpénzben és kedvezményekben a jó magyar választóknak, s könnyen lehet, hogy ezzel sikerül voksokat vásárolni a tájékozatlan állampolgárok körében. A nagy választási közpénzkifizetési akció hatásosabb lesz majd a kampányban, mint ez a végtelenül idétlen Stop Gyurcsány-Karácsony-Soros aláírásgyűjtés, amelynek nincs senki számára tétje, sem haszna, megszámolni és ellenőrizni sem fogja senki, a számot majd (kormányfői megrendelés szerint) bemondja a kamerába feltehetően Hollik István. (Biztosan többen lesznek 633 ezernél.)

Mindent összevetve azonban az előválasztás fideszes gyalázása, a Stop gyűjtőakció és a LIBE delegáció kezelése egy időben érzékeltette: Orbán Viktor és pereputtya nem képesek emberhez méltón politizálni.

Kapcsolódó

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Németország – Magyarország, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Olszország – Anglia, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP