Connect with us

Múzsa

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Pilinszky születésének centenáriumára

November 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója.

Published

on

Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Advanced Ads
Advanced Ads

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.


Először azonban nézzük meg jól alaposan a fenti képet. Schmidt Mária és Demeter Szilárd érkezik az eseményre. Hanyag elegancia jellemzi mindkettőjüket, Szilárd menet közben lazán zsebre dugja bal kezét, a jobbjában egy mappát tartogat. Ugyanez Marcsinál fordítva van, igaz ő nem dugja a jobbját sehova.

Hangsúlyos Schmidt láncon függő medálja, nem lehet kivenni, hogy mi lehet az. Ennél sokkal fontosabb momentum, ahogyan a két kulturális korifeus összenéz, mindketten éppen mondanak valamit a másiknak, ám Mária szeme villanásából látszik, hogy nem örül Demeter mondanivalójának.

Csak egy villanás, csak egy elcsípett hangulat a kép, de látjuk, szinte halljuk, hogy összeszólalkoztak valamin. És itt jön az újságíró, fotóriporter felelőssége, aki ha akarta volna kitörölte volna ezt a kockát is, ahogyan biztos ment a levesbe másik tucatnyi expozíció. De ez maradt, sőt Máthé Zoltán fotóját megtartotta és kiadta az MTI Fotószerkesztőség. Kicsit úgy, mint a nyolcvanas években, amikor már egyre szabadabb volt a légkör, de érdemes volt a sorok között elrejteni a mondanivalót.

Nem érdekes, hogy Demeter és Schmidt éppen mit mondott egymásnak, az a lényeges, hogy az MTI éppen ezt a fotót adta ki. Riszpekt a kollégáknak!


A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti – hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

Schmidt Mária szerint Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani, “nem beszél félre sem versben, sem prózában”.

Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét.

Schmidt Mária beszámolója szerint a Pilinszky 100 emlékévben az intézet nagy sikerű beszélgetéssorozatot, rendhagyó irodalomórákat és budapesti Pilinszky-sétákat szervezett, versmegzenésítési pályázatukon pedig csaknem 200-an vettek részt.

Pilinszky-tablókiállításuk nemcsak az intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára bejárta az országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják idén az érdeklődők.

Bogányi Gergely zongoraművész Közelről címmel szervezett zenés-irodalmi esteket, a Műcsarnokban szombaton zár a Pilinszky János kevéssé ismert fotóiból rendezett kiállítás, a költő Izabella utcai otthonán emléktáblát avattak, a Magyar Postával együttműködésben pedig bélyeg is megjelent Pilinszky tiszteletére – sorolta a Pilinszky 100 sorozat eseményeit a főigazgató.

Az emlékév szenzációja, hogy Jutta Scherertől, a költő egykori szerelmétől a Kertész Imre Intézet birtokába került egy 650 Pilinszky-levelet is tartalmazó iratanyag, amely újabb vonásokkal gazdagítja majd Pilinszky János életművét – közölte Schmidt Mária.

A Pilinszky 100 emlékév záróeseményén kibocsátott Pilinszky János-emlékérmék a Kertész Imre Intézetben. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Demeter Szilárd, a Pilinszky-emlékérme tematikai előkészítésében szakértőként résztvevő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója hozzátette: Pilinszky a magyar géniuszok közé tartozott. A Pilinszky 100 emlékévet is széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját – jegyezte meg.

Ha létezik metafizikai tudás, megismerés, akkor az olyan alkotók kövezik ki az oda vezető utat, mint Pilinszky – emelte ki.

Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy Pilinszky “költészetével isten közelébe emel bennünket“; művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, november 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója. Ezen alkalomból a jegybank 10 ezer forint névértékű ezüstérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki, korlátozott, 4-4 ezres példányszámban.

A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette.

A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet; a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette – mondta el Hergár Eszter.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP