Connect with us

Kilátó

Ferenc pápa: Sose szolgáljuk a pénzt!

A pénz hatalma, azé az úré, akiről Jézus azt mondja, hogy sose legyünk szolgái. Két úr van: Isten és a pénz.

Published

on

Ferenc pápa. Fotó: Vatican News
Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

Mintegy 25 ezer hívő imádkozta a Szentatyával Húsvéthétfőn délben a Regina Coeli-kezdetű Mária-imát. Előtte mondott beszédében a liturgiát követve a feltámadásról elmélkedett, melynek öröme folytatódik Húsvét nyolcadában.

A feltámadott Úr megjelenik a sírjához érkező asszonyoknak, üdvözli őket és két dolgot mond nekik. Mindkettő hasznos lehet számunkra is, vehetjük húsvéti ajándéknak tanácsait – kezdte beszédét a pápa. Jézus húsvéti ajándékaiElőször is megnyugtatja őket ezzel a két egyszerű szóval: ne féljetek!

Az Úr tudja, hogy a félelmek mindennapos ellenségeink. Azzal is tisztában van, hogy félelmeink a nagy félelemből, a haláltól való félelemből születnek. Attól félünk, hogy eltűnünk, elveszítjük szeretteinket, rosszul leszünk, nem bírjuk tovább.

De Jézus Húsvétkor legyőzte a halált

Ferenc pápa ezután feltette a kérdést: hogyan tudjuk legyőzni a félelmet? Ebben segít nekünk a másik dolog, amit Jézus mondott az asszonyoknak:

„Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak engem” (Mt 28,10).

Menjetek és vigyétek hírül! A félelem mindig önmagunkba zár minket. Jézus azonban kinyit és másokhoz küld minket. Gondoljunk bele, hogy biztosan nem azok az asszonyok voltak a legalkalmasabbak és legfelkészültebbek a feltámadás hirdetésére, de ezzel az Úr nem törődött. Őt csak az érdekli, hogy elinduljunk és hírül vigyük, hirdessük feltámadását.

A húsvéti öröm nem azért van, hogy megtartsuk magunknak.

Fotó: Vatican News

Sose szolgáljuk a pénzt!

A pápa ezután a hamisságról, vagyis az igehirdetésben felmerülő akadályról beszélt. Miről is van szó? Az evangélium egy ellen-hirdetésről szól, amikor a Jézus sírját őrző katonák jókora fizetség fejében megrendelésre azt állítják: a tanítványok éjjel eljöttek és elrabolták holttestét, amíg ők aludtak.

A Szentatya hozzátette: Aludtatok? És álmotokban láttátok, ahogy ellopják a testét? Itt egy ellentmondás van, aminek azonban mindenki hisz, mert ott van a pénz.

A pénz hatalma, azé az úré, akiről Jézus azt mondja, hogy sose legyünk szolgái. Két úr van: Isten és a pénz. Sose szolgáljuk a pénzt! Íme a hamisság, a ködösítés logikája, mely ellenszegül az igazság hirdetésének. Ez nekünk is szól: a szavainkban, életünkben megjelenő hamisság beszennyezi az igehirdetést, belülről ront meg, visszavisz a sírba.

A hamisság visszahúz, a halálba, a sírba visz

A feltámadt Úr azonban azt akarja, hogy lépjünk ki hamisságaink és függőségeink sírjából. A pénzisten mindent bemocskol, tönkretesz, bezárja az ajtót az üdvösség előtt. És ez mindenütt így van: a hétköznapi életben ki vagyunk téve a kísértésnek, hogy a pénzistent szolgáljuk.

Fotó: Vatican News

Háború helyett kiengesztelődés

A Regina Coeli elimádkozása után a Szentatya köszöntötte a Szent Péter-téren összegyűlt 25 ezer hívőt, áldott Húsvétot kívánva mindenkinek.

A feltámadt Úr kegyelme adjon vigaszt és reményt a szenvedőknek: senki ne maradjon magára!

A veszekedések, a háborúk, viták helyét vegye át a megértés és a kiengesztelődés. Fontos ez a szó: kiengesztelődés, mert Jézus ezt tette a Kálvárián, és feltámadásával kiengesztel minket az Atyával, és egymás között. Isten megnyerte a döntő csatát a gonosz szelleme ellen: hagyjuk, hogy Ő győzzön! Mondjunk le emberi terveinkről, térjünk meg a béke és az igazságosság isteni terve előtt!

Forrás: Vatican News

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP