Connect with us

Kilátó

Fideszesek Pulitzer sirjánál

Halálának 110. évfordulójára emlékezve megkoszorúzták a sokak által az amerikai újságírás “atyjának” tartott Pulitzer József sírját.

Published

on

Szilágyi Péter és Mátrai Márta. Fotó: newyork.mfa.gov.hu
Advanced Ads
Advanced Ads
62 / 100

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa és az Országgyűlés háznagya Pennsylvaniába utazott, hogy a Barto városában található Magyar Tanyán rendezett 56-os megemlékezésen részt vegyen.

Költség nem számít, ha hív a haza, akarom mondani az Egyesült Államok, akkor utazni kell. Valakinek fel kell magát áldoznia, a politikusoknak ezt a keserű pirulát is le kell nyelniük.

Október 23. minden magyar számára a szabadság napja. 65 évvel ezelőtt kivételes erővel kovácsolódott eggyé a nemzet – mondta Szilágyi Péter.

“Nekünk, magyaroknak soha sem volt magától értetődő luxus a szabadság. Keményen kellett küzdenünk és harcolnunk érte. De a szabadság iránti vágy és tenni akarás mindig összekötött minket és megsokszorozta erőinket”

– fogalmazott a miniszteri biztos. 

Szilágyi Péter hozzátette: a magyarság történelme során számtalanszor bizonyította, hogy nem fél szembeszállni azzal, aki a szabadságára tör, legyen szó törökről, osztrákról vagy oroszról. 

A forradalom és annak megtorlása következtében közel 200 ezer ember hagyta el Magyarországot, vállalva ezzel, hogy földönfutó lesz, ebből megközelítőleg 35 ezer ember talált új otthonra az Amerikai Egyesült Államokban.

Szilágyi Péter azt mondta, a következő évben újra meg kell vívni a szabadságharcunkat.

“A tét nagy. Újra nemet kell mondani azokra, akik ’56-hoz hasonlóan vérbe fojtották a békés megemlékezést a forradalom 50. évfordulóján. Újra nemet kell mondanunk azokra, akik nyolc év kormányzás alatt a csőd szélére juttatták az országot és fojtogatni akarták egy nemzet egységét,” 

“Akiknek 1956-ban menekülniük kellett, tudják, hogy milyen nagy érték a szabadság és “ez független attól, hogy idegen hatalmak vagy ordas eszmék kötik gúzsba egy közösség alkotó erejét” – erről beszélt a Magyar Tanyán rendezett megemlékezésen Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya.

“Napjainkban nem fegyverekkel hódítanak meg népeket, de a téveszmék és torz ideák is el tudnak pusztítani nemzeteket, társadalmakat” – tette hozzá.

Az Országgyűlés háznagya külön köszönetet mondott azoknak, akik – mint fogalmazott – az új hazájuk megbecsült polgárként vetik latba befolyásukat és tehetségüket az óhaza érdekében.

“Akik vállalják, hogy a gyakorta mainstream véleménnyel szembe menve kiálljanak Magyarország mellett, akik rávilágítanak a politikai korrektség káros egyoldalúságára és gondolati cenzúrájára, hiszen így épp az a tolerancia hiányzik a liberális oldalon, amelynek hiányát gyakran felróják hazánknak”.

New Yorkban pedig halálának 110. évfordulójára emlékezve megkoszorúzták a makói születésű, sokak által az amerikai újságírás “atyjának” tartott Pulitzer József sírját. (MTI)


Bár ne tették volna! Aki a “a politikai korrektség káros egyoldalúságáról” és “gondolati cenzúráról” elmélkedik jobb, ha semmilyen formában nem veszi szájára Joseph Pulitzer nevét.

A makói születésű sajtómágnás kőkemény üzletember volt, aki két évtizeden át vívott ádáz sajtóháborút William R. Hearsttel. Nem válogattak az eszközökben, hol árversenyt indítottak egymás ellen, hol a rikkancsokat csábították el egymástól, sőt 1898-ban még a spanyol-amerikai háborút is sikerült közösen kirobbantaniuk.

Ám, egy valami nem róható fel nekik. A bulvárújság (tabloid) megteremtésével a rádió korszaka előtt létrehozták a tömegkommunikáció írott formáját. Gondoljunk bele a XX. század hajnalán az akkori New Yorkban az általuk birtokolt lapok naponta több, mint fél millió példányban kerültek az a utcára.

Pulitzer és Hearst volt a korszak Zuckerbergje. Ugyanakkor mindketten vérbeli újságírók is voltak, akiknek a hír szent volt és a vélemény szabad.

Az 1911. október 29-én Charlestonban, a “Liberty” elnevezésű yachtján elhunyt Joseph Pullitzert a család a bronxi Woodlaw temetőben helyezte végső nyugalomra.

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Németország – Magyarország, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Olszország – Anglia, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP