Connect with us

Múzsa

Gárdonyi Géza-emlékévet terveznek idén Egerben

Eger most készülő idei költségvetésében jelentős összeget terveznek elkülöníteni a programsorozatra. 

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
59 / 100

Gárdonyi Géza-emlékévet terveznek idén Egerben az író halálának 100. évfordulója alkalmából – jelentette be a megyeszékhely polgármestere a 10 éves Kepes Intézet ünnepi sajtóeseményén.

Mirkóczki Ádám kiemelte: feltett szándékuk, hogy az író emlékének szenteljék idei kulturális eseményeiket, hiszen

“Eger legjobb marketingesét még mindig Gárdonyi Gézának hívják, örökségéért pedig nem lehetünk elég hálásak, így mindent meg kell tennünk azért, hogy méltón tisztelegjünk munkássága előtt”. 

Rámutatott: fontos, hogy Eger ne csak épített örökségére, hanem az itt alkotó művészek által teremtett szellemi értékeire is büszke legyen. 

Mint hozzátette, a város most készülő idei költségvetésében jelentős összeget terveznek elkülöníteni a programsorozatra. 

Jelezte: a napokban a megyeszékhely művészeti, kulturális és tudományos szereplőivel egyeztetnek a programelemek részletes kidolgozásáról. A tervezésben és a megvalósításban egyaránt meghatározó szerepet szánnak a Kepes Intézetnek, amelyet a kortárs művészet zászlóshajójának nevezett. 

Cél, hogy az elmúlt sikeres nyárhoz hasonlóan idén is pezsgő kulturális élet legyen Egerben – hangsúlyozta a polgármester. 

Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott a Kepes Intézet elmúlt egy évtizedét méltatva felidézte: az épület 15 éve még rendkívül leromlott műszaki állapotban volt, ezért az akkori városvezetés pályázatot írt ki felújítására, hasznosítására. A beruházás fő szempontja volt Kepes György életművének gondozása és bemutatása mellett a vizuális kultúra helyi központjának megteremtése – tette hozzá.

Szavai szerint a megújult létesítmény az utóbbi tíz esztendőben országos, sőt nemzetközi jelentőségű programoknak, egyedülálló kezdeményezéseknek adott otthont, szinte minden művészeti ágat felölelve. Emellett kiváló együttműködést alakított ki az egri egyetemmel, ezzel is megkerülhetetlen szereplőjévé vált a város kulturális életének. 

Az intézményt működtető civil szervezet, az Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért kuratóriumi elnöke, Offenbacher Ferenc az eseményen elmondta, hogy a Kepes Intézetben 2012 óta több mint 60 kiállítást rendeztek, amelyekhez tucatnyinál több, részben többnyelvű könyvet és katalógust is megjelentettek. Emellett koncertek, irodalmi estek, iparművészeti bemutatók, színházi programok, filmklubok színesítették a programkínálatot.

“Hiszünk abban, hogy van egy jellegzetes magyar művészet, melyre élő példa Inverziók című tárlatunk, mely egyszerre aktuális és nemzeti”

– fogalmazott.

Az idei programok közül kiemelte a Cirkuszművészet világa című tárlatot, a Horváth Művészeti Alapítvány kiállítását, Szász János fotóművész hagyatékának és Horváth László fotóművész alkotásainak bemutatását, Vera Molnár magyar származású, francia médiaművész új tárlatát, a Budapest Art Factory bemutatkozását és Csáji Attila A fény mint kreatív médium című megújult kiállítását.

A Gárdonyi-év jegyében tematikus irodalmi esteket is terveznek – tette hozzá Offenbacher Ferenc. 

A kuratóriumi elnök közölte továbbá, hogy mivel a megyeszékhely polgármesterétől ígéretet kaptak a város és az intézmény tavaly lejárt közművelődési megállapodásának meghosszabbítására, úgy döntöttek, idén február 1-től október 1-ig ingyenesen megtekinthetővé teszik a Kepes központ kiállításait a Heves megyei lakosok számára.

Forrás: Eger/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Németország – Magyarország, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Olszország – Anglia, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP