Connect with us

Kilátó

Guadeloupe: robbanásig feszült a válsághelyzet

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti Párizsból.

Published

on

Fotó: Christophe Archambault/AFP
Advanced Ads
Advanced Ads
60 / 100

Emmanuel Macron francia államfő nyugalomra szólított fel hétfőn a koronavírus-járvány miatt a tengerentúli Guadeloupe-on kialakult “robbanásig feszült válsághelyzet” miatt.

A Francia Antillákhoz tartozó szigetcsoporton egy hete tartanak a zavargások, amelyek az egészségügyi dolgozók számára kötelező oltás elleni megmozdulásokból kinőtt általános szociális tiltakozó megmozdulásokká alakultak. 

A megmozdulások az elmúlt napokban számos erőszakos cselekményhez, barikádépítéshez, üzletek kifosztásához, egyes helyeken lövöldözéshez is vezettek. A helyi prefektus pénteken éjszakai kijárási tilalmat rendelt el keddig, de ennek ellenére az éjszakai zavargások folytatódtak.

Emmanuel Macron egy vidéki látogatásán a nemzet szolidaritásáról biztosította a guadeloupe-iakat, és azt kérte “ne engedjenek a hazugságnak és egyesek manipulációjának ebben a helyzetben”.

“Nem használhatjuk a franciák egészségét politikai harcokra, és a közrendet meg kell tartani”

hangsúlyozta az államfő.

Üdvözölte, hogy a karibi térségben is egyre többen kérik az oltást, és csak egy “törpe kisebbség” oltásellenes. 

A zavargások megfékezésére a kormány kétszáz rendőrt és csendőrt, köztük az elitalakulatok mintegy ötven tagját küldte a 400 ezer lakosú szigetcsoportra, ezzel 2250-re nőtt a helyszínen a rendfenntartó erők száma.

A hétvégi zavargásokat követően 11 embert előállítottak

Az ügyészség megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a megyeszékhely, Pointe-á-Pitre parti őrségétől fegyvereket loptak el november 20-ra virradó éjjel. A hatóságok hétfői összesítése szerint több mint nyolcvan üzletet fosztottak ki Guadeloupe-on.

Fotó: Ricardo Arduengo/Reuters

A Figaro című lap szerint anarchia fenyeget Guadeloupe-on, amelyet november 15-e óta a szakszervezetek felhívására a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatti sztrájk is bénít.

A kormány nyáron tette kötelezővé az egészségügyi és szociális dolgozók számára a koronavírus elleni oltást. Mostanra Guadeloupe-on is 90 százalékos a kórházi dolgozók átoltottsága, s a lakosság fele is felvette valamelyik vakcina mindkét adagját, de ez még mindig elmarad az anyaországi átoltottsági szinttől.

A Guadeloupe-pal szomszédos, szintén Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén hétfőn a szakszervezetek felhívására a fuvarozók tartottak forgalomlassító megmozdulást, tiltakozásul az egészségügyi dolgozók kötelező oltása ellen.

Párizsban, a közkórházakat vezető Martin Hirsch azt közölte, hogy a koronavírussal kórházban ápoltak és a súlyos beteg száma “viszonylagos stabil”, s az ellátórendszerben nem várható december vége vagy január előtt leterheltség.

“A kórházi betegek száma nem emelkedik túl gyorsan” – mondta a kórházi vezető a France Inter közrádióban. “Az intenzív osztályokon a helyzet két hete viszonylag stabil. Úgy gondoljuk, hogy több megbetegedés, ha egyáltalán bekövetkezik, az inkább december végén vagy januárban lesz, nem most” – tette hozzá. 

“A kórházak nehéz helyzetben vannak. De nem a covidos betegek miatt”

– jelentette ki Martin Hirsch, jelezve, hogy az influenza vagy a szezonális gyermekbetegségek jelenleg jobban leterhelik az egészségügyi ellátórendszert, mint a koronavírus-járvány. 

A koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott

A múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga 180 fő, míg egy héttel ezelőtt még csak 100 beteg volt, vasárnap pedig 164 fő. A franciaországi intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1400.   

A teljes francia lakosság 77 százaléka – az oltásra jogosultak 90 százaléka – felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, s mindkét adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapta meg.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Németország – Magyarország, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Olszország – Anglia, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP