Connect with us

Lépten-nyomon

Hadházy Ákos megtalált egy alapkövet

A kormány geotermikus zászlóshajója mindenestül elsüllyedt a 2300 méter mély termálkútban.

Published

on

Hirdetések

Pontosabban az ellenzéki képviselő nem találta meg sem az alapkövet, sem azt a geotermikus erőművet, amelyre már milliárdokat költött el a magyar kormány Európai Uniós és magyar forrásból egyaránt.

Hadházy Ákos, aki évek óta a magyarországi korrupció feltárásának élharcosa, az országgyűlési képviselő ezúttal Mosonmagyaróvárra utazott el, ahol meg szerette volna tekinteni azt a geotermikus erőművet, amelyre először 2012-ben adtak egymilliárd forintot, abból 252 milliót ki is fizettek, de erőmű sehol.

Feljelentés helyett viszont 2017-ben kaptak még 2 milliárdot, immár nem az EU-tól, hanem a kormánytól.

“A projektgazda cégnek egyébként nem ez az egyetlen besült projektje, egy sor városban (pl. az ország túlsó végében levő Tótkomlóson) ígértek ilyen csudát, amiből nem lett semmi. Pedig Tótkomlóson már a kétmilliárdos EU-s támogatás nagy részét ki is fizették nekik és ne felejtsük: elvileg ugyanennyi önrészt is bele kellene tenni a mutatványba. Ameddig mindkét helyen eljuthatott a projekt: fúrtak egy lyukat a melegvíznek és egy másikat, ahová visszasajtolnák a vizet. A kettő között: 10 év alatt semmi. A legutolsó életjel egy furcsa körülmények között eredménytelenné váló közbeszerzés.”

– Hadházy Ákos

Az EU-FIRE Kft. 2018-as sajtóközleményéből kiderül, hogy “sikerrel zárult az első geotermális fúrás Mosonmagyaróváron: a Geotherm Hungary Kft. szakemberei a 2300 méteres mélységben kivitelezett termálkút több szakaszában is bíztató eredményeket ígérő melegvizet találtak. (…) A teljes beruházás várhatóan az év végén fejeződik be.”

Hirdetések
Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Nagy István agrár- és Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Kovács Péter, az EU-Fire Kft. tulajdonosa

Tizenhat hónappal később Mosonmagyaróvár és az EU-FIRE Kft. már egy új szerződéskötésről számolt be.

“A Mosonmagyaróvár délnyugati részén lemélyített 2300 méteres mélységű termálkút kiváló teszteredményeket produkált. Az innen kitermelt termálvíz hőenergiáját fogják átadni a meglévő távhőrendszernek, a lehűlt termálvizet pedig egy visszasajtoló kúton keresztül visszatáplálják a vízadó rétegekbe. (…) A megújuló energiát használó nagyszabású fejlesztésre a kormány is zászlóshajóként tekint és 2,1 milliárd forinttal támogatja a mintegy 3,2 milliárd forint összköltségvetésű beruházást.”

Szóval úgy tűnik a kormány geotermikus zászlóshajója mindenestül elsüllyedt a 2300 méter mély termálkútban.

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements