Connect with us

Múzsa

Hetek óta kórházban van a magyar dalszövegírás egyik legismertebb élő reprezentánsa

A népszerű dalszövegíró, író, költő és műfordító ötven éve Budapesten alkot, több, mint 3500 dalhoz szerzett szöveget.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
51 / 100

Milliók ismerik Bradányi Iván verseit, igazi kozmopolitaként német, angol, francia, olasz és spanyol területeken élt, beszéli és alkotott ezeken a nyelveken, legismertebb verseit azonban magyarul írta.

A népszerű dalszövegíró, író, költő és műfordító ötven éve Budapesten alkot, több, mint 3500 dalhoz szerzett szöveget. Előadói a magyar könnyűzenei kultúra legnagyobbjai, többek között Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Záray Márta és Vámosi János, Korda György és Balázs Klári,Kovács Kati, és a nemzet színészei közül Tolnay Klári, Mensáros László, Latinovits Zoltán.

A Ciszterci rend Szent Imre Gimnáziumába járt, 1948-ban érettségizett, az egyel alatta lévő évfolyamba járt Latinovits Zoltán. 1949-ben lépte át először a Magyar Rádió kapuját, ahol összesen 58 évig dolgozott. Hogyan lett belőle éppen dalszövegíró? Szülei 1943-ban elvitték a Vígszínházba, ahol Eisemann Mihály Fekete Péter című zenés darabját játszották. A kisfiúnak annyira megtetszettek a dalok, hogy hazafelé azt mondta édesanyjának, márpedig ő dalszövegíró lesz. Bradányi Iván Első dala a Sétahajó lágyan ring a Dunán volt, melyet Hollós Ilona (1920-1993) adott elő.

1956-ban elhagyta az országot: előbb Ausztriába ment, majd Angliába, aztán Franciaország, Olaszország és Spanyolország következett. Ennek megfelelően német, angol, francia, olasz és spanyol nyelveken beszél. 1972-ben jött haza újra, úgy érezte, csak itthon tud igazán dolgozni. Cserháti Zsuzsa volt az, aki mély benyomást gyakorolt rá, vele dolgozott a legtöbbet. Amikor 1976-ban megszületett Cserháti kisfia, Bradányi egy csokor rózsával és egy borítékkal kereste fel az énekesnőt a kórházban: a borítékban az „Édes kisfiam” szövege lapult. A dal azonnal óriási sikert aratott.

Az 1992-ben bemutatott Kölyök című musical – Nagy Tibor Magnus zeneszerző és Pozsgai Zsolt szövegíró – szerzőtársaként a mai napig sikerrel játszott darab itthon és a határokon túl.

E rangos szerző trió alkotása a közelmúltban elkészült új magyar musical, a “Benyovszky, a szabadság szerelmese”.

Ősbemutatójára a tervek szerint ebben az esztendőben kerül sor Újvidéken, Európa Kulturális Fővárosában. A történelmi musical mentorai, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a magyar Benyovszky Társaság aggodalommal figyeli a népszerű művész egészségi állapotát, és minden segítséget megad a mielőbbi felgyógyulásához.  

Forrás: Magyar Madagaszkári Emléktársaság – Benyovszky Móric emlékére / Riposzt

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP