Connect with us

Nem mondod...

Hihetetlen, de igaz, Kossuth megye, az USÁ-ban

Kossuth a “magyar forgószél” becenevet kapta az Új Világban. Nevéhez méltóan végigsöpört Amerikán., ennek emléke a Kossuth megye.

Published

on

kossuth megye
Hirdetések

Kevesen tudják, de Iowa megyében van egy nagy magyar történelmi személyiségről elnevezett megye, amit nem másról, mint a szabadságharc egyik legnagyobb alakjáról, Kossuth Lajosról nevezték el. Sőt, Kossuth apánknak még szobra is áll a megye központjában, a 15 ezer fős Algonában.

Kossuth jött látott, megyét “kapott”

Kossuth megyét még 1851 januárjában alapították a magyar politikus 1851-es amerikai látogatása alkalmával. A magyar szabadságharc vezére az amerikai körútja során óriási népszerűségre tett szert, ő volt az egyik legnépszerűbb európai politikus a tengerentúlon akkoriban.

Első magyar szupersztár

Kossuthot valóságos sztárként ünnepelték akkor Észak-Amerikában, New York kikötőjében tízezrek köszöntötték, 31 ágyúlövést is leadtak érkezésének tiszteletére. Kossuth úgy jelent meg a különböző kiadványokban és plakátokon, mint a szabadságért áhítozó európai népek képviselője.

Kossuth a szabadság jelképe lett

Kossuth ötven menekült társaságában érkezett New York City-be 1851. december 5-én, a Humboldt nevű hajó fedélzetén. Utazásának célja, diplomáciai, katonai, anyagi és szellemi támogatás, egy új forradalom amerikai finanszírozásának megalapozása lett volna.

Hirdetések
Kossuth szobor New Yorknan

Kossuth a “magyar forgószél” becenevet kapta az Új Világban. Nevéhez méltóan végigsöpört Amerikán. A közvélemény úgy hitte, Kossuth lesz az, aki megadja Európának azt, amit Washington és Jefferson már megadott Amerikának.

A látogatás után Amerikában még az is megesett, hogy a Kossuth nevet kezdték el középső névként adogatni az amerikaiak a gyermekeiknek.

(Fő képünk: Kossuth Lajos ünnepélyes fogadása New Yorkban 1851. december 6-án)

(Respublika friss!)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements