Connect with us

Jut eszembe

Ilyen befektetés a műkincsvásárlás

Műkincs, műkincs hátán, indul az aukciósszezon

Published

on

műkincs
Advanced Ads
Advanced Ads

A Pénzcentrum iparági forrásai szerint egyre többen tekintenek a műkincsvásárlásra befektetésként, amit az is jól mutat, hogy a járvány sem vetette vissza a vásárlásokat.

Lehet befektetés a műkincsvásárlás?

A műkincs, drágakő, vagy ékszer vásárlása jellemzően hosszú távú befektetési formák közé tartozik, így a gazdasági válság nincs jelentős hatással az árképzésre, ezek mindig is jó befektetésnek számítottak. A járványhelyzet miatt az elmúlt időszakban a műtárgypiacon is egyfajta átrendeződés volt megfigyelhető. 2020-ban átmenetileg az online csatornákon keresztüli értékesítések kerültek előtérbe. Idén már stabilizálódott a helyzet – fogalmazott a portál megkeresésére Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Maga a kereslet nem csökkent, ezt jól mutatja a BÁV idei Műtárgybefektetési Indexe, amely a tavalyi 37,2-ről 40,1-re, mintegy 8%-kal emelkedett. Ráadásul ez az érték az elmúlt három év legmagasabb mutatója, ami azt tükrözi, hogy ennek a befektetési kategóriának Magyarországon nagyon stabil a megítélése. Az online platformok térhódításával egy új, fiatalabb vásárlói célcsoport is megjelent, akik az órákra, ékszerekre, festményekre és műtárgyakra már befektetésként tekintenek, többek között ezért is vásárolják őket.

– fogalmazott Kovács Ádám, és azt is hozzátette, hogy az online értékesítési csatornák új vásárló réteget is behoztak, sőt az ékszerek és a befektetési aranytömbök értékesítése terén még növekedni is tudtak, így összességében jó évet zártak. “2021-ben már mind az offline mind az online csatornák is jól teljesítenek. Az első kilenc hónapban 800 millió forintnyi ékszer és drágakő, valamint 600 millió forintot meghaladó befektetési aranyat értékesítettünk, úgy, hogy előttünk áll a kereskedelmi szempontból legerősebb, ünnepi időszak” – tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

A vírus időszaka alatt az emberek inkább befektetésként vásároltak, vagy épp ellenkezőleg, anyagi gondjaik miatt kiárusították a családi vagyontárgykat?

„Azok, akik az ékszereket, órákat, műtárgyakat vagy festményeket befektetési céllal vásárolják, elsősorban hosszú távra fektetnek be. Az ilyen diverzifikált portfóliók minimalizálják a befektetés kockázatát. Mivel a pandémia nem volt lényegi hatással a műtárgyak, festmények árképzésére, megőrizték az értéküket. Emellett az ékszerekkel – a jelentős arany áremelkedés miatt – még tetemes hozamot is realizálhattak. Utóbbinál érezhető volt a vásárlási kedv élénkülése, amit ékszer aukciókkal és a befektetési aranytömb készletünk növelésével igyekeztünk kielégíteni.”

A slágervásárlásokkal kapcsolatban Kovács Ádám arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a legnagyobb népszerűségnek továbbra is a festmények örvendenek, de szorosan mellettük vannak az ékszerek is. A szakember hozzátette:

“A műtárgy típusok preferencia-sorrendjében a harmadik helyen az órák állnak, amelyek évről-évre egyre keresettebbek. Ebben a szegmensben leginkább a nagy hagyományokkal rendelkező óramárkák, pl. Rolex, Patek Philippe, Omega, Breitling, IWC érdemes figyelni. Az ékszerek terén a nagy külföldi ékszerházak: Tiffany, Cartier, Bvlgari, Van Cleef & Arpels alkotásai mellett a befektetésként is vásárolt, briliánssal gazdagon díszített ékszerek továbbra is nagyon keresettek.”

Óriási briliáns a kalapács alatt

Nem véletlen, hogy a soron következő decemberi árverésünk anyagában a valaha volt legnagyobb briliánsra is licitálhatnak majd. Nemzetközi viszonylatban szintén a festmények mentek a legjobban, a második helyen viszont az itthon még alulértékelt egyedi grafikák álltak. Általánosságban elmondható, hogy a lakberendezési célú, élvezeti vásárlás (pleasure-buying) dominálta a piacot. A legfontosabb változás, ami mind a nemzetközi, mind pedig a hazai piacon végbement, az az online kereskedelem térnyerése. A távoli árverés (élőben megrendezett, online közvetített) lett az új normális, és bevett lett a nagyértékű tételeknél is a teljesen online aukció is. Ennek eredményeként elképesztő új rekordok is születtek.

– zárta piaci összefoglalóját a BÁV kereskedelmi igazgatója.

(Érdemes elolvasni a teljes elemző cikket a Pénzcentrum oldalán!)

(Respublika friss)

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Budapesti Honvéd Sportegyesület-Falco KC Szombathely, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Kometa Kaposvári KK-Szolnoki Olajbányász, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • MVM-OSE Lions - Egis Körmend, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Sopron KC-DEAC, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • VBW CEKK Cegléd-Sopron Basket, női kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Pick Szeged-Ferencvárosi TC, férfi kézilabda NB I

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Corona Brasov – SC Csíkszereda, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák - FTC-Telekom, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FEHA19-UTE, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DEAC, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - SERCO UNI Győr, női kosárlabda NB I

  vasárnap, 2 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP