Connect with us

Lépten-nyomon

Ilyen időjárás várható az ünnepi hétvégén

Az időjárás mindenkit érdekel. Mutatjuk.

Published

on

időjárás
Hirdetések

Ilyenkor ünnepi hétvége előtt mindenki még az átlagosnál is jobban odafigyel az időjárásra. Különösen igaz ez ezen az ünnepen, amikor mindenkit igyekeznek kicsalogatni az utcára a járvánnyal mit sem törődők.

Csütörtökön délután

Élénk, sokfelé erős lökésekkel kísért DNY-i szél fúj. A Dunántúl térségében várhatóak a legerősebb széllökések. Egyre kisebb területen süt a nap egyre többfelé és egyre erőteljesebb, tartósabb felhősödés lesz jellemző. A délután második felében pedig már nagyobbrészt felhős időben, északnyugat felől terjeszkedve szórványos esők, záporok is kialakulnak. Nagyrészt a Dunántúl térségében esik, ott is szórványosan, másutt csak kevés helyet érintően lehet szitálás. Este a DNY-i szél mérséklődik, illetve az északnyugati határvidéken eközben erősödő ÉNY-i szél támad.

Éjjel, északnyugat felől egy hidegfront érinti hazánkat: zömmel erősen felhős időben, a Dunántúlon és a középső országrészben is számítani kell esőre. A déli tájakon jelentős mennyiségű eső is eshet. Északon, illetve a keleti megyékben kevésbé valószínű csapadék.

időjárás

Pénteken

A nap nagy részében országszerte erősen felhős, borongós idő várható. Az északi megyék fölött vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet a délután folyamán.

Hirdetések

Reggel, délelőtt, a Dunántúl és a középső országrész térségében még sokfelé, főként délen esik az eső. A déli óráktól fokozatosan elgyengül, megszűnik, illetve a délnyugati határvidékre húzódik vissza a csapadék. Késő délután, északon kisüthet a nap, miközben feltámad és erősödik az ÉNY-i szél.

Éjjel, az ország északi fele fölött lecsökken a felhőzet, kitisztul az ég. Élénk szél fúj, de a szélvédett völgyekben párásság, köd képződhet. Délen gyenge légmozgás mellett zömében felhős marad az égbolt, délnyugaton eleinte eshet is. Hajnalra várhatóan megszűnik a csapadék.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök délután +16 – +21,

péntek reggel +7 – +12,

péntek délután +11 – +16,

szombat reggel délen +10, északon +3 fok körül alakul.

Folytatás

– Szombaton, délnyugaton, nyugaton felhős idő a valószínűbb, elvétve előfordulhat gyenge eső, szitálás, míg északon, északkeleten változó napsütésben lehet bízni. Északon élénk marad az ÉNY-i szél, délebbre gyenge légmozgás lesz jellemzőbb.

– Vasárnap és hétfőn hajnalban hideg, párás, foltokban ködös idő ígérkezik. Gyenge fagy is előfordulhat helyenként. Napközben a párásság várhatóan eloszlik, derült, hűvös, idő a legvalószínűbb. Általában gyenge légmozgás valószínű.

– Kedden, szerdán, csütörtökön nyugodt, az időjárás jelentős légköri eseményektől mentes, őszi idő kialakulása körvonalazódik. A hajnali, reggeli órákban kialakulhat párásság, ködfoltok, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, majd napközben ez várhatóan elvékonyodik és nagyobbrészt szűrt napsütés a valószínűbb. Kisebb körzetekben maradhat tartósan meg a felhőzet. A hőmérséklet napsütés esetén az évszakos átlag fölé várható, makacsabb ködfelhőzet esetén átlagosan alakul.

Orvosmeteorológia

Péntek mérsékelt erősségű hidegfront alakítja az időjárást. Az elmúlt napokhoz képest szürke, borongós idő lesz jellemző, ami lehangoltsághoz, a depressziós tünetek erősödéséhez vezethet. Hidegfront esetén szív- és érrendszerünket lassúbb szívműködés és alacsonyabb vérnyomásérték jellemzi. Fejfájás, szédülés jelentkezhet, sőt akár ájulás is előfordulhat. A cukorbetegek fokozottabban figyeljenek a megfelelő táplálkozásra, mert a vércukorszint csökkenése a gyakori, és akár hipoglikémiás rosszullét is előfordulhat.(EUMET).

Ez is érdekes!

 

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Hétvégi vásárlás? - Nem árt ha tudod mi mikor tart nyitva vagy zárva! - Respublika

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements