Connect with us

Kerítésen túl

Ismét hasba rúgta Orbánt Andrzej Duda lengyel államfő

Nehéz megértenem Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállását a háború fényében – jelentette ki a TVN24-nek adott interjújában Andrzej Duda lengyel államfő.
Hozzátette ugyanakkor a lengyel politikus – a magyar kormány korábban hangsúlyosan erős szövetségese -, hogy a magyar miniszterelnök nehéz helyzetben van, de meg kell jegyezni, hogy nem ő juttatta odáig a magyar államot, hogy teljesen Oroszországtól függjön..

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
76 / 100

Nehéz megértenem Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállását a háború fényében – jelentette ki a TVN24-nek adott interjújában Andrzej Duda lengyel államfő. Hozzátette ugyanakkor a lengyel politikus – a magyar kormány korábban hangsúlyosan erős szövetségese -, hogy a magyar miniszterelnök nehéz helyzetben van, de meg kell jegyezni, hogy nem ő juttatta odáig a magyar államot, hogy teljesen Oroszországtól függjön. A portfolió cikkét ismertetjük.

Az orosz agresszió nyomán Ukrajnában több ezer ember halt meg

A tévéműsorban arról is kérdezték a lengyel elnököt, hogy csalódott-e a magyar kormányfő hozzáállásában, ami a háborút illeti. Duda úgy fogalmazott, hogy megérti annak a politikának a hátterét. Beszélt Magyarország energiafüggőségéről is, melynek kapcsán megemlítette a Paksi Atomerőművet és felidézte, hogy a magyar kormány néhány éve az erőmű bővítésére szerződést kötött Oroszországgal, ami szerinte jelzi, hogy ezen a téren a függőség jelentős.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy jelenleg az orosz agresszió nyomán Ukrajnában több ezer ember halt meg, civilek is, így például az orosz hadsereg által lerombolt lakóépületekben. Ezek mind bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi jog értelmében – mondta Duda. Ennek fényében nehezen tudja megérteni a magyar álláspontot és szerinte ez nagyon költséges lesz Magyarország számára.

Nem ez az első jelzés a lengyelek részéről a magyar kormány háború kapcsán felvett álláspontjáról. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és miniszterelnök-helyettes a lengyel közrádiónak nyilatkozva azt mondta, nem elégedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjával

Lengyelország Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartozik, és kemény szankciókat követel Oroszországgal szemben.

Kaczynski Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel együtt március 15-én az ostromlott Kijevbe látogatott, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Kaczynski itt vetette fel egy fegyveres békefenntartó misszió Ukrajnába küldését, mely ötletet a magyar kormány élesen ellenez, ugyanakkor a felvetést a NATO sem támogatja

-fejeződik be a portál cikke.

Kapcsolódó

Andrzej Duda

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP