Connect with us

Jut eszembe

Itt a 480 forintos hatósági áras üzemanyag! Újabb csapdába gyalogolt bele a magyar kormány

A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti

Published

on

Fotó: MOL Group
Hirdetések

Odáig fajult a poszt magyar köztársaság poszt piacgazdasága, hogy 32 évvel a rendszerváltás után a “szabadság” kormánya arra kényszerült, hogy miközben “Magyarország jobban teljesít”, mégis három hónapra hatósági árat vezessen be az üzemanyagpiacon.

Közgazdász legyen a talpán, aki érti ezt és aki megmagyarázza, hogy ez a fiksz 90 napos vállalás micsoda felelőtlen magatartás attól a kormánytól, amely állandóan “szabadságharcot” vív Brüsszellel, mégsem tud megállni a saját lábán.

Persze üzemanyagfronton “könnyen” dönthetett a kormány, hiszen a MOL Nyrt. “állam az államban” és mint olyan monopolhelyzetben lévő üzemanyag-szállító, hiszen minden benzinkút-hálózatnak a MOL szállítja a naftát.

Mint tudjuk egy liter üzemanyag fogyasztói árában a legnagyobb rész természetesen az államot illeti.

Hirdetések

Így aztán éppen a központi költségvetés mondhat le a legkönnyebben a maga “hasznáról”, ám ez esetben nem egyszerűen az állam mondott le az üzemanyag adótartamának egy részéről, ugyanis az ár befagyasztásával a piac valamennyi szereplőjének három hónapig tartó veszteséget okozott.

Ráadásul ismét fontos szemponttá válnak a geopolitika-gazdasági szempontok is. Hiszen ezekben az órákban Szlovákiában kb. 548, Ausztriában 525, Szerbiában 520 forintért lehet tankolni.

Egy szlovák benzinkúton kb. 550 forintot kell fizetni egy liter üzemanyagért. Fotó: MOL Group

Ismét beindulhat a benzinturizmus!

Persze Ukrajnában még így is 90 forinttal olcsóbb egy liter üzemanyag, mint nálunk.

Még csavarosabb a helyzet, ha belegondolunk, hogy például a MOL-nak kiterjedt benzinkúthálózata van a környező országokban, ahol továbbra is nagyobb profitot érhet el a magyar társaság. Szlovákiában több, mint 250 benzinkút van a MOL tulajdonú Slovnaft birtokában, Szerbiában több, mint 50 MOL töltőállomás van, de van közel 300 MOL benzinkút Csehországban is. Legutóbb a cseh választási kampányban Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnök éppen egy cseh MOL kúton ivott meg egy feketét.

Szóval az a helyzet, hogy hirtelen a MOL-nak nagyobb érdeke lesz a határon kívüli benzinkúthálózatát kiszolgálni, mint idehaza értékesíteni nyomott áron az üzemanyagot. Ugyanakkor a felvidéki vagy a vajdasági autósok azzal “károsíthatják” meg a MOL-t, ha nem odahaza tankolnak, hanem kiruccanak Magyarországra.

“Mi, magyarok” viszont szintén beállunk a sorba és Ukrajnában fogunk tankolni. Már, aki megteheti…

Hát, nem őrület!?

A minimum az lett volna, hogy azt is bevezetik, hogy hatósági áron csak magyar rendszámú gépjárműveket szolgálnak ki.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 32 évvel a rendszerváltás után a "szabadság" kormánya és a hatósági ár - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements